Οι πάσχοντες από μία κοινή δερματική πάθηση, το έκζεμα είναι πιθανό να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος οστών σε σύγκριση με όσους δεν νοσούν από έκζεμα, υποστηρίζει μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι 500.000 που συμμετείχαν σε αυτή και έπασχαν από έκζεμα, το οποίο προκαλεί σκληρότητα και αίσθηση φαγούρας στο δέρμα, ήταν 7% έως 18% πιο πιθανό να υποστούν κάταγμα σε οστό του καρπού, του γοφού, της λεκάνης ή της σπονδυλικής τους στήλης, όταν συγκρίθηκαν με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια υγιείς συμμετέχοντες που δεν έφεραν την πάθηση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος κατάγματος σχετίζεται αποκλειστικά με το έκζεμα ή αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που δημιούργησαν αυτόν τον συσχετισμό.

Η αύξηση του κινδύνου θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σχετίζεται με φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν οι άνθρωποι για τη θεραπεία του εκζέματος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως όσοι νοσούν από έκζεμα καλό θα είναι να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Πηγή: ygeiamou.gr