Η τροπική καταιγίδα «Ησαΐας» μετατράπηκε ξανά χθες βράδυ σε τυφώνα και πλησιάζει τις αμερικανικές πολιτείες της Νότιας και της Βόρειας Καρολίνας, αφού πέρασε -αφήνοντας συγκριτικά αλώβητες- από την Καραϊβική και τη Φλόριντα.

Το λεγόμενο μάτι του τυφώνα βρισκόταν λίγο νωρίτερα περίπου εκατό χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, με ριπές ανέμων μέγιστης ταχύτητας 120 χιλιομέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), υποδιεύθυνση της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, με έδρα το Μαϊάμι, στη Φλόριντα.

Τα συστήματα του είδους κατατάσσονται στην Κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον όταν οι άνεμοι που φέρουν ξεπερνούν τα 119 χιλιόμετρα την ώρα.

Το μάτι του τυφώνα «θα πλησιάσει τις ακτές της βορειοανατολικής Νότιας Καρολίνας και της νότιας Βόρειας Καρολίνας τις προσεχείς ώρες», προειδοποίησε το NHC, σύμφωνα με το οποίο ο Ησαΐας αναμένεται να βρίσκεται πάνω από το έδαφος «το βράδυ» της Τρίτης.

Το Κέντρο εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και ψηλά κύματα στις Καρολίνες, όπου πάντως οι κάτοικοι είναι μάλλον συνηθισμένοι να ζουν κάθε καλοκαίρι, ή σχεδόν, ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα και στις δύο Καρολίνες για να καταστεί πιο εύκολη η εκταμίευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων. «Όλος ο κόσμος πρέπει να επαγρυπνεί», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παροτρύνοντας «τους πάντες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και των πολιτειακών αρχών».

Εξάλλου, όπως και αρκετές άλλες πολιτείες στον Νότο και στη Δύση, η Νότια και η Βόρεια Καρολίνα είναι αντιμέτωπες εδώ και μερικές εβδομάδες με αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ησαΐας, που ήταν τυφώνας Κατηγορίας 1 προτού υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου — μιας 56χρονης το αυτοκίνητο της οποίας παρασύρθηκε από τα νερά — στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανικό έδαφος, ενώ προκάλεσε επίσης μάλλον περιορισμένες υλικές ζημιές στη Δομινικανή Δημοκρατία και στις Μπαχάμες. Άφησε συγκριτικά αλώβητη τη Φλόριντα, όπου οι αρχές, αντιμέτωπες με εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, φοβούνταν το χειρότερο.

Πηγή: ΑΠΕ, AFP, REUTERS

kathimerini.gr