Μέσα από την προφητική ανάλυση του Αμίν Μααλούφ έχουμε μπροστά μας όλους εκείνους τους λόγους που οδηγούν σε ένα αναπόφευκτο ναυάγιο. Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο των πολιτισμών της γης.
Η Αμερική, αν και εξακολουθεί να παραμένει η μοναδική υπερδύναμη, έχει χάσει την ηθική αξιοπιστία της. Η Ευρώπη, η οποία προσέφερε στους λαούς της αλλά και στην υπόλοιπη ανθρωπότητα το πιο φιλόδοξο και παρήγορο έργο της εποχής μας, καταρρέει. Ο Αραβο-μουσουλμανικός κόσμος βυθίζεται διαρκώς σε μια απύθμενη κρίση με τους πληθυσμούς της σε απόγνωση, μετακινούμενους, με καταστροφικές επιπτώσεις για ολόκληρο τον πλανήτη. Μεγάλα «αναδυόμενα» ή «αναγεννημένα» έθνη, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, βγαίνουν στην παγκόσμια σκηνή σε μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα όπου κυριαρχεί η φιλοσοφία «ο καθένας για τον εαυτό του» και ο νόμος του ισχυρού. Νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων και σοβαρές απειλές που τρομοκρατούν τον πλανήτη, τις οποίες δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μια παγκόσμια αλληλεγγύη, αφού στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο κόσμος αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο συγγραφέας παρακολουθεί τον κόσμο και ταξιδεύει. Βρέθηκε στη Σαϊγκόν στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, και κατόπιν στην Τεχεράνη κατά την έλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σε αυτό το ελκυστικό και σοφό βιβλίο, είναι τόσο θεατής όσο και στοχαστής. Μας παρουσιάζει όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν η αιτία να ολισθήσει η ανθρωπότητα στην άκρη του βαράθρου. Λίγο πριν το χείλος της καταστροφής των πολιτισμών.

Aμίν Mααλούφ

Ο Aμίν Mααλούφ γεννήθηκε το 1949 στο Λίβανο. Eίναι καθολικός και μαθήτευσε σε σχολή Iησουιτών, όπου διδάχτηκε τα γαλλικά, τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και εργάστηκε δώδεκα χρόνια ως δημοσιογράφος (διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Aλ-Nαχάρ» και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Nέα Aφρική», στο οποίο εξακολουθεί να γράφει το κύριο άρθρο). Aπό το 1983, μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, Oι Σταυροφορίες από τη μεριά των Aράβων, έχει αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Όλα τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Πηγή: Εκδόσεις Ενάλιος