Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα τόσο κατά του κορωνοϊού όσο και για την προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νέα δεδομένα. Αυτό αναδεικνύεται από κείμενο του τριμελούς προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, για τις δράσεις που, όπως επισημαίνεται, «απέδειξαν εμπράκτως και στις παρούσες δύσκολες συνθήκες ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ειδικότερα αναλαμβάνοντας ακαδημαϊκή, ερευνητική, αλλά και εκτενή κοινωνική δράση».

Ειδικότερα, οι πρυτάνεις Θάνος Δημόπουλος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Χρυσή Βιτσιλάκη (Παν. Αιγαίου) και Μάρα Νικολαΐδου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) στο κείμενό τους αναφέρουν ότι «με εμπροσθοφυλακή τις ιατρικές σχολές και τμήματα, και ιδιαίτερα τους επιστήμονες  στις ειδικές Μονάδες Λοιμώξεων και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα πανεπιστήμια στήριξαν αποφασιστικά την προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συντριπτική πλειονότητα των μελών που συγκρότησαν την Επιστημονική Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι πανεπιστημιακοί. Η Επιτροπή παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει σημαντικότατο έργο, με βάση αναφοράς βεβαίως, τις πανεπιστημιακές δομές από τις οποίες προέρχονται όλα τα μέλη ΔΕΠ». Επίσης, το ερευνητικό έργο που εκπονήθηκε και εκπονείται σε θέματα που άπτονται του κορωνοϊού είναι πολύ μεγάλο.

Αντίστοιχα πολύτιμο έργο πραγματοποιείται και σε άλλες σχολές. Ενδεικτικά μόνο, θα μπορούσαν να αναφερθούν έρευνες σε αναλύσεις στα αστικά και νοσηλευτικά λύματα πολλών πόλεων, πανελλαδικές έρευνες για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, για ζητήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τις μετακινήσεις και γενικότερα για τη ζωή των πολιτών.

Παράλληλα, σημαντική δουλειά έγινε για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο εκπαιδευτικό έργο. Σε όλα τα πανεπιστήμια αναπτύχθηκε κατά το δυνατόν σε ταχύτατο χρόνο η εναλλακτική διδασκαλία της ύλης για όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με μεθόδους και εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονη), με ελάχιστες εξαιρέσεις εργαστηριακών μαθημάτων και ασκήσεων. Ακόμη, η εξεταστική περίοδος πραγματοποιείται με κάθε πρόσφορο μέσο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες των φοιτητών κατά περίπτωση. Αντιστοίχως, προσαρμόστηκε ταχύτατα με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία η διοικητική λειτουργία».

Ολες οι δράσεις, που αναφέρθηκαν συνοπτικά, είναι διαθέσιμες στη σελίδα https://www.uoa.gr/aei-covid19/.

2,5 εκατ. για μάσκες, αντισηπτικά, γάντια

Κονδύλι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα κατανεμηθεί στα πανεπιστήμια για να αγοράσουν μάσκες, αντισηπτικά, συσκευές για υγρό σαπούνι και για αντισηπτικό, χαρτί χειρός, γάντια, υλικά απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προστατευτικές φόρμες (για τις ιατρικές ειδικότητες). Το ποσό έχει υπολογιστεί με βάση τον αριθμό των ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, δηλαδή 423.552 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας στα τέλη Ιανουαρίου. Για το ποσό έχουν ληφθεί υπόψη προσαυξήσεις που θα χρειαστούν σε συγκεκριμένες σχολές (όπως ιατρικές, πολυτεχνικές, φυσικών επιστημών) στις οποίες θα διεξαχθούν εκτός από τις εξετάσεις και εργαστηριακά μαθήματα.
Από την άλλη, και τα ίδια τα ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε δική τους παραγωγή αντισηπτικού υγρού ή μασκών για το προσωπικό τους και όχι μόνο. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ έχουν δημιουργήσει αντισηπτικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη εξεταστική περίοδο σε όσα μαθήματα οι εξετάσεις έγιναν διά ζώσης.

kathimerini.gr