Μήνυμα προς την Αγκυρα για διάλογο για το πρόβλημα με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο και σε περίπτωση ασυμφωνίας, παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. «Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις εντάσεις που προκάλεσε η Αγκυρα στις διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την κίνηση με τους μετανάστες στον Εβρο, καθώς και τα δύο πρόσφατα περιστατικά: την έκδοση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε. Κατέληξε σημειώνοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

«Το εθνικό μας εμβόλιο»


Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες το πρωί, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη πλέον, τηλεδιάσκεψη, για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης έστειλε σαφές μήνυμα κατά της χαλάρωσης έναντι του κορωνοϊού παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, είπε πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αρκεί να τηρηθούν πιστά τα υφιστάμενα. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ατομικής ευθύνης, τονίζοντας πως «πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί». Δήλωσε επίσης σίγουρος πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, τότε «θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη», και τόνισε τη σημασία της χρήσης της μάσκας. Απάντησε τέλος ευθέως στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για έλλειψη σχεδίου, τονίζοντας πως μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των ειδικών, έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. «Αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως σε αυτή τη μάχη δεν υπάρχει δίλημμα «ή με την υγεία ή με την οικονομία», καθώς «για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία».

Πηγή: kathimerini.gr