Από το 1927 έως το 1929 ο Μαξ Ερνστ στο αποκορύφωμα της αναγνώρισής του ως ένας από τους κορυφαίους σουρεαλιστές καλλιτέχνες, ζωγραφίζει μία σειρά από καμβάδες με το ίδιο θέμα, τα περίφημα Flower-Shells, ένα παράξενο δείγμα ανάμεσα σε κοχύλια και λουλούδια, ένα μοναδικό υβρίδιο της φαντασίας του που δεν υπάρχει στη φύση.

Πάντα γοητευμένος από τη φυσική ιστορία ο Ερνστ απελευθερώνει τη φαντασία του και παρουσιάζει με πλήρη ελευθερία μια εικόνα της φύσης που λάτρευε και έχει παρουσιαστεί επανειλημμένα στο έργο του με όλους τους τρόπους, ήρεμη ή απειλητική, βαθιά ανησυχητική, λίγο ενοχλητική, αλλά επιβλητική σε κάθε της μορφή.

Στη σειρά των λουλουδιών οστράκων υπάρχει μια ψευδαίσθηση, λουλούδια φτιαγμένα από σκληρό υλικό αλλά που μοιάζουν να κυματίζουν, σε ένα απαλό φως και μας κάνουν να αναρωτηθούμε από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα. Μοιάζουν λεπτά και εύθραυστα, τρισδιάστατα, αλλά η ίδια η φύση παράγει ακόμα και αυτές τις υφές που ο Ερνστ συνέλαβε με έναν πρωτοποριακό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο μελετάμε αυτά τα λουλούδια, που μοιάζουν να επιπλέουν, τόσο περισσότερο μοιάζουν με στοιχεία ενός κολάζ, ή ακόμα και μιας παραίσθησης με έναν αέρα παράξενης πραγματικότητας.

Πηγή: elculture.gr