Δεδομένου ότι το 70 έως 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται στο έντερο, οποιαδήποτε μεταβολή στη σύσταση της μικροχλωρίδας μπορεί να διαταράξει την ομαλή λειτουργία του, επισημαίνει η ιατρός παθολόγος Δρ. Wendie Trubow και εξηγεί πως πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα «βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία».

Η άσκοπη και υπέρμετρη λήψη αντιβιοτικών είναι το υπ’ αριθμόν ένα αίτιο εντερικής δυσβίωσης, δηλαδή ανισορροπίας μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου, προσθέτει ο συνάδελφός της Vincent Pedre. Και αυτό γιατί δεν εξουδετερώνονται μόνο τα βακτήρια-«εχθροί» αλλά και τα βακτήρια-«φίλοι» του πεπτικού συστήματος, με συνέπεια να διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Η λήψη αντιβίωσης είναι όμως πολύτιμη για την καταπολέμηση πολλών βακτηριακών λοιμώξεων και όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, επανέρχεται η Wendie Trubow.

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να συνδράμει στην αναπλήρωση των καλών βακτηρίων στο εντερικό μικροβίωμα.

Αντιστοίχως σημαντική είναι και μία διατροφή πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, χρειάζεται όμως να μπουν σταδιακά στο καθημερινό διαιτολόγιο προς αποφυγή εντερικών διαταραχών, όπως συμπληρώνει η γενική ιατρός Amy Shah.

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Συμβάλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και εντοπίζονται στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τις μπανάνες και τα όσπρια. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, εμπλουτίζουν το μικροβίωμα και αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της διαταραγμένης χλωρίδας του εντέρου.

Μαζί με τα πρεβιοτικά, το έντερο χρειάζεται και τα προβιοτικά. Τρόφιμα που προέρχονται από ζύμωση όπως τα λαχανικά τουρσί, το μίζο και το τέμπε, καθώς και ροφήματα όπως το κεφίρ, περιέχουν μικρόβια που βοηθούν το έντερο να διασπάσει τις τροφές.

Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, λαχανικών καθώς και μη επεξεργασμένων κρεάτων.

Παραμείνετε δραστήριοι

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η άσκηση μπορεί να μεταβάλει το εντερικό μικροβίωμα και να λειτουργήσει ευεργετικά για τη συνολική κατάσταση της υγείας. Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να συμβάλει επίσης στη μείωση του στρες, γεγονός που με τη σειρά του έχει θετική επίπτωση στο εντερικό μικροβίωμα.

Η γιόγκα, το pilates, ακόμη και μια μικρή βόλτα για περπάτημα καθημερινά μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου μετά τη λήψη αντιβίωσης.

Πηγή: ygeiamou.gr