Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ποιος δεν έχει διαβάσει Ιούλιο Βερν; Και αν αρχίσουν τα παραμύθια και οι ιστορίες του κόσμου από την αρχή ποια βιβλιοθήκη δε θα έχει το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, τις 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και τον Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Και να μην τα έχει διαβάσει θα τα έχει δει στις δεκάδες κινηματογραφικές εκδοχές τους.

Ο δεύτερος πιο μεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο μετά την Αγκάθα Κρίστι, πατέρας -όπως αποκαλείται από πολλούς- της επιστημονικής φαντασίας, πρωτοπόρος και ο άνθρωπος που έκανε τους αναγνώστες του να κοιτάξουν πέρα από το ορατό και το γνωστό, που έγραφε για διαστημικά ταξίδια πριν εφευρεθούν τα αεροπλάνα και πριν σχεδιαστούν καν τα διαστημικά ταξίδια, που ταξίδεψε στον βυθό πριν ακόμα ο άνθρωπος σκεφτεί ότι μπορεί να καταλάβει τη ζωή που υπάρχει κάτω από τους υδάτινους όγκους του νερού, κατάφερε κάτι πολύ σπουδαίο.

Με τα γοητευτικά μυθιστορήματά του έκανε τους ανθρώπους που φοβούνταν το άγνωστο να ξεθαρρέψουν και να κοιτάξουν έξω και πέρα από τον γνωστό κόσμο, να σπάσουν το τείχος της προκατάληψης και του φόβου και να ανοίξουν τα μάτια και το μυαλό τους στο μέλλον. Ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας προφήτης μιας εποχής που ακόμα και σήμερα, περισσότερα από 100 χρόνια από τον θάνατό του δεν τον έχει ξεπεράσει.

Τα ταξίδια και οι εξερευνήσεις τον πάθιαζαν από τότε που ήταν μικρός. Παρόλο που η οικογένειά του ήθελε να ακολουθήσει τη νομική επιστήμη, ο μικρός Ιούλιος συνεπαρμένος από την ανάγνωση του βιβλίου «Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων» επιχείρησε να το σκάσει και να μπαρκάρει ως μούτσος σε ηλικία 11 ετών. Το σχέδιό του απέτυχε παταγωδώς, ο πατέρας του ακύρωσε το μεγαλόπνοο για την ηλικία του σχέδιό του  και ο μικρός Ιούλιος είπε στη μητέρα του «Από τώρα θα ταξιδεύω πια μονάχα με τη φαντασία μου», μια υπόσχεση που «τήρησε» σε όλη του τη ζωή.  

Η θάλασσα, η στεριά και ο αέρας ήταν στο επίκεντρο των πιο εξωφρενικά φανταστικών ιστοριών που θα μπορούσε να σκεφτεί ένας άνθρωπος της εποχής του. Μπορεί να δυσκολεύτηκε στην αρχή να βρει εκδότη, αλλά το αληθινό του ταλέντο αποκαλύφθηκε όσο ήταν εν ζωή και εκτιμήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο του το μεγαλείο. Ο απολαυστικός τρόπος που έκανε τις ιστορίες του αληθοφανείς, ακόμα και αυτές που δε «χωρούσε νους ανθρώπου», τα επιστημονικά και γεωγραφικά στοιχεία που έμπλεκε με απίστευτες εφευρέσεις και ιδέες έκαναν τους αναγνώστες να ταξιδεύουν σε σκάφανδρα και αερόστατα, με  απίθανα σκάφη σε σχεδόν μαγεμένα και μυστηριώδη νησιά και τόπους που τον κάνουν πάντα τόσο δημοφιλή που ακόμα και όταν η επιστήμη τον ξεπερνά ανατρέχουμε στα υπέροχα, ευφάνταστα και τολμηρά γραπτά του για να ανακαλύψουμε τα μυστήρια της φύσης, του πλανήτη και του διαστήματος για ακόμα μια φορά.

Σας προτείνουμε μερικά από τα ωραιότερα βιβλία του:

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

Ο πλοίαρχος Νέμο, η εμβληματική μορφή του Ιουλίου Βερν κατορθώνει να κατασκευάσει το τέλειο υποβρύχιο, με το οποίο εξερευνά τα μυστικά των βυθών και απολαμβάνει τις σπάνιες ομορφιές του άγνωστου υποθαλάσσιου κόσμου. Ο αναγνώστης τον συνοδεύει σ’ αυτή τη μαγευτική περιπλάνηση και καθηλώνεται από τα απρόβλεπτα και συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στον ανεξερεύνητο βυθό.

Τα παιδιά του πλοιάρχου Γκραντ

Ο διάσημος Σκοτσέζος πλοίαρχος Χάρι Γκραντ στην προσπάθειά του να ιδρύσει μια νέα αποικία στον Ειρηνικό χάνεται σε ένα ναυάγιο. Τα δύο νεαρά παιδιά του καπετάνιου αποφασίζουν να αναζητήσουν τον αγνοούμενο πατέρα τους και μαζί με τον αναγνώστη διασχίζουν ολόκληρο το Νότιο Ημισφαίριο, ζώντας μεγάλες περιπέτειες σε χώρες όπως η Παταγονία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, και αντιμετωπίζοντας άγρια θηρία, φοβερούς σεισμούς και επικίνδυνους ιθαγενείς, σε ένα οδοιπορικό έντονης αγωνίας και δράσης.

O γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

«Ένας πραγματικός Εγγλέζος δεν αστειεύεται όταν συζητάει για κάτι τόσο σοβαρό όσο ένα στοίχημα», απάντησε με σοβαρότητα ο Φιλέας Φογκ. «Θα βάλω στοίχημα είκοσι χιλιάδες λίρες με όποιον το επιθυμεί ότι θα κάνω τον γύρο του κόσμου σε ογδόντα ημέρες ή και λιγότερο». Έτσι ξεκινάει το ταξίδι περιπέτεια σε όλο τον κόσμο του απόλυτου τζέντλεμαν Φιλέα Φογκ που με τον νεοπροσληφθέντα υπηρέτη του Πασπαρτού ξεκινούν το απίστευτο ταξίδι τους με την περιπέτεια σε κάθε γωνιά της γης να τους περιμένει για να εκπλήξει τον αναγνώστη. Το ατρόμητο και τολμηρό δίδυμο ταξιδεύει με ατμόπλοιο, τρένο, ακόμα και πάνω σε ελέφαντα, παλεύει με όλες τις αντίξοες συνθήκες στο πιο παράτολμο ταξίδι στην ιστορία της λογοτεχνίας.

Το μυστηριώδες νησί

Στη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου στις Η.Π.Α., πέντε Βόρειοι, αιχμάλωτοι των Νοτίων, δραπετεύουν με αερόστατο. Έχοντας πέσει σε καταιγίδα, καταλήγουν σ’ ένα ερημονήσι στον Ειρηνικό ωκεανό.

Με πολλές τεχνικές γνώσεις και ποικίλες ικανότητες, καταφέρνουν όχι μόνο να επιζήσουν, αλλά και να εκπολιτίσουν εκείνο τον πρωτόγονο τόπο. Στην προσπάθειά τους αυτή ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια και αναπάντεχες δυσκολίες, αλλά κάθε φορά που αδυνατούν να τα καταφέρουν ή φτάνουν σε αδιέξοδο μια μυστηριώδης παρουσία τους βοηθάει. Ένα πέπλο μυστηρίου απλώνεται σε ολόκληρο το νησί.

Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος

Το ιστιοφόρο «Πίλγκριμ» πλέει προς την Αμερική. Επιβάτες του ο Ντικ Σαντ -νεαρός δόκιμος δεκαπέντε ετών-, η κυρία Γουέλντον με τον μικρό γιο της Τζακ, ο εξάδελφος Βενέδικτος και μερικοί Αμερικανοί μαύροι. Μετά από δραματική μάχη με μια φάλαινα ο πλοίαρχος Χαλ και το πλήρωμά του εξαφανίζονται στα απροσμέτρητα βάθη του ωκεανού και το καράβι μένει ακυβέρνητο. Ο «δεκαπενταετής πλοίαρχος» Ντικ Σαντ ενηλικιώνεται πρόωρα: Θα πάρει το τιμόνι και, ενώ νομίζει ότι ακολουθεί σωστή πορεία πλεύσης, θα καταλήξει μυστηριωδώς με τους συντρόφους του στην Αφρική. Εκεί, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αδίστακτους δουλέμπορους.

Από τη γη στη σελήνη

Στο έργο του αυτό ο Ιούλιος Βερν διηγείται, με φαντασία και χιούμορ, την ιστορία του προέδρου ενός συλλόγου βετεράνων του Αμερικανικού Εμφύλιου, του Μπάρμπικέιν, ο οποίος αποφασίζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι, την «Κολομπιάδα», και να εκτοξεύσει με αυτό ένα βλήμα ως τη Σελήνη. Μετά την παρέμβαση ενός τολμηρού Γάλλου, του Μισέλ Αρντάν, στο τέλος του μυθιστορήματος εκτοξεύονται μέσα στο βλήμα και τρεις άνθρωποι: ο Μπάρμπικέιν, ο Αρντάν και ο πλοίαρχος Νίκολ. Το βλήμα εκτοξεύεται με επιτυχία, αλλά η κατάληξη των τριών πρωτοπόρων αστροναυτών αφήνεται αδιευκρίνιστη. Η συνέχεια της ιστορίας περιγράφεται στο επόμενο μυθιστόρημα, το Γύρω από τη Σελήνη, που αφηγείται το τι συμβαίνει στους τρεις τους κατά το ταξίδι τους.

Πέντε εβδομάδες με αερόστατο

Το ενδιαφέρον του κοινού για ευφάνταστες ιστορίες σχετικά με την εξερεύνηση της Αφρικής βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του όταν εκδόθηκε το «Πέντε εβδομάδες με αερόστατο» και το βιβλίο σημείωσε άμεση εκδοτική επιτυχία, τόσο ώστε να καταστήσει τον Βερν οικονομικά ανεξάρτητο και του εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με τον εκδότη Ζυλ Ετζέλ, ο οποίος εξέδωσε πολλές δεκάδες έργα του Βερν κατά τα επόμενα 40 και πλέον χρόνια. Ο Βερν μεγαλουργεί, πλέκοντας επιδέξια μια υπόθεση γεμάτη περιπέτεια και εξελίξεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με παραγράφους γεωγραφικών, τεχνολογικών και ιστορικών πληροφοριών και περιγραφών. Το βιβλίο παρέχει στους αναγνώστες μια εικόνα για την εξερεύνηση της Αφρικής, μεγάλες περιοχές της οποίας ήταν ακόμα άγνωστες στους Ευρωπαίους εκείνης της εποχής, με εξερευνητές να ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο σε αναζήτηση των μυστικών της.

Πηγή: elculture.gr