Τη δυσαρέσκειά της στην απόφαση να ακυρωθεί η 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διατυπώνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Όπως εκτιμά η Ο.Ε.Ε.Θ., «η ακύρωσή της, μετά από τόσα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ακυρώνει συγχρόνως τα οικονομικά της οφέλη για την πόλη και τον επαγγελματικό κόσμο, σε μία περίοδο που τα περιθώρια είναι στενά» και αναγνωρίζει πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς καθημερινά, τα κρούσματα του ιού Covid-19 αυξάνονται και η τήρηση των μέτρων καθίσταται επιτακτική ενέργεια για κάθε πολίτη αλλά και για κάθε επαγγελματία».

Σύμφωνα με την Ο.Ε.Ε.Θ. «το οικονομικό πλήγμα υπολογίζεται στα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ» και με βάση αυτόν τον υπολογισμό «κρίνουμε λοιπόν ως οφειλή της Πολιτείας, την αξιοποίηση μέρους του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης».

Μάλιστα τα ποσά που ζητούν «θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα στον επαγγελματία και όχι έμμεσα με κάποιον δανεισμό, όπου πολλές φορές οι δανειολήπτες αναγκάζονται να υποθηκεύσουν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα η «στήριξη» να είναι ανώφελη», προειδοποιεί η Ο.Ε.Ε.Θ.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της Ο.Ε.Ε.Θ:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Eκ μέρους του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Ιακώβου καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας επισημάνουμε την προσοχή σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν μετά την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατανοούμε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο καθώς καθημερινά, τα κρούσματα του ιού Covid-19 αυξάνονται και η τήρηση των μέτρων καθίσταται επιτακτική ενέργεια για κάθε πολίτη αλλά και για κάθε επαγγελματία. Η τρέχουσα, λοιπόν, κατάσταση έρχεται να δοκιμάσει για ακόμη μια φορά τις αντοχές μας και δη του επιχειρηματικού κόσμου, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των ολικών απαγορεύσεων κατά τους προηγούμενους μήνες.

Η ακύρωση της φετινής Δ.Ε.Θ. λίγες μέρες πριν την έναρξή της θα επιφέρει βαρύτατο οικονομικό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία της Έκθεσης παρείχε στην πόλη οικονομική ανάσα και αποτελούσε μία σημαντική ευκαιρία για τους επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η ακύρωσή της, μετά από τόσα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, ακυρώνει συγχρόνως τα οικονομικά της οφέλη για την πόλη και τον επαγγελματικό κόσμο, σε μία περίοδο που τα περιθώρια είναι στενά.

Το οικονομικό πλήγμα υπολογίζεται στα 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ. Κρίνουμε λοιπόν ως οφειλή της Πολιτείας, την αξιοποίηση μέρους του κονδυλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Τα ποσά θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα στον επαγγελματία και όχι έμμεσα με κάποιον δανεισμό, όπου πολλές φορές οι δανειολήπτες αναγκάζονται να υποθηκεύσουν τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα η «στήριξη» να είναι ανώφελη.

Επίσης, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα και για τους επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τις επιχειρήσεις τους να σβήνουν. Με τα νέα μέτρα απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων από τις 24:00 έως 07:00 οι συνέπειες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες του κλάδου.

Σε μία συγκυρία καθοριστική για τους επομένους μήνες, όπως είναι η τωρινή, θεωρούμε ότι οι επισημάνσεις και τα αιτήματά μας είναι τα πλέον λογικά και δίκαια να πραχθούν. Η βοήθεια εκ μέρους σας αρμόζει να είναι πραγματική και όχι εικονική, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρει η οικονομία να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει».

makthes.gr