Μερικές φορές δεν μπορώ να διαχειριστώ το χάος,δεν μπορώ τα περιβάλλοντά με πολλή φασαρία.H τέχνη με κάνει και κλαίω,τα δυνατά φώτα πονάνε τα μάτια μου.Μήπως ήσουν λίγο αγενής στο email,που μου έστειλες;Θα στο κρατήσω,ίσως και περισσότερο απο ότι μια εβδομάδα.(γκουχου,γκουχου,ένα μήνα)

Για να στο εξηγήσω με λίγα πιο απλά λόγια,ώστε να μην έχεις αμφιβολίες:όχι δεν είμαι ένα εύθραυστο,αντικοινωνικό,βαρετό ζιζάνιο.Στην πραγματικότητα,είμαι ένας αρκετά διασκεδαστικός και κοινωνικός άνθρωπος,όταν βρεθώ στον σωστό περιβάλλον.Σκέψου τον μυαλό σαν έναν υπολογιστή,εγώ λοιπόν σαν επεξεργαστής δέχομαι παραπάνω ερεθίσματα και πληροφορίες απο το περιβάλλον μου,απο όσο αντέχει ο επεξεργαστής μου. Μπορώ να νιώσω τα πάντα γύρω μου,απο τα δικά μου αισθήματα μέχρι των ατόμων γύρω μου.Έτσι μπορώ να εκτιμήσω καλύτερα κάποια πράγματα,με λίγα λόγια είμαι ένα ατελείωτο βιβλίο,και ποιος ο τίτλος;

Μα φυσικά,ένας!

Ευαίσθητος η Άτομο υψηλής ενσυναίσθησης η αλλιώς συναισθηματικός.

Άν και εσύ,όπως και εγώ βρίσκεις τον εαυτό σου,σε αυτή την κατηγορία,ίσως νιώθεις φυλακισμένος σε αυτή την κατηγορία,γιατί δεν μπορείς να βιώσεις τα ίδια πράγματα όπως τα βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο.Τα καλά νέα,είναι ότι ούτε δυσλειτουργικός είσαι,ούτε τρελός,ούτε το παίζεις δύσκολος.

Πρόσφατη έρευνα,έδειξε ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα,αντιδρούν με έναν άλλο τρόπο,λόγω της διαφορετικής χημείας του εγκεφάλου τους,σημειωτέο ότι έχουν αυξημένη ροή αίματος σε περιοχές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που διαχειρίζονται τα συναισθήματα,την ενσυναίσθηση,την συνείδηση.

Ίσως λοιπόν να μην είσαι τόσο περίεργος,όσο νομίζεις.

Ίσως,να σου είναι δύσκολο να το δεκτείς και ίσως να νιώθεις μια αποστροφή,αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι είναι σημαντικό να καταλάβεις και να δεκτείς τον τρόπο με τον οποίο είναι καλωδιωμένος ο εγκέφαλος σου,μα σκέψου πως κανείς δεν σκέφτεται ούτε βλέπει τα πράγματα με την δικιά σου οπτική και αντίληψη.

Σκεφτείτε κάποιον που θα θεωρούσατε ιδιαίτερα ευαίσθητο – υποθέτω ότι πιθανότατα σας έφερε στο μυαλό κάποιον που λυγίζει πάντα με κοτόπουλα ή αμέσως προσβάλλεται από μια φαινομενικά ακίνδυνη, έκτακτη παρατήρηση από έναν φίλο ή συνάδελφο.

Παρόλο που αυτός ο τύπος συναισθηματικής ευαισθησίας είναι συχνά εμφανής σε ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης, δεν είναι τόσο απλό όσο το να είναι «υπερβολικά συναισθηματικό». Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένας τεράστιος δείκτης ενός πραγματικού HSP που μπορεί να μην γνωρίζετε – φυσική ευαισθησία.

Μεταξύ άλλων ενδεικτικών σημείων, τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης εμφανίζουν ένα υψηλό μέτρο ευαισθησίας στην αισθητηριακή επεξεργασία (SPS), το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που έχει περιγραφεί ότι έχει υπερευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα, υψηλή συναισθηματική αντιδραστικότητα και μεγαλύτερο βάθος γνωστικής επεξεργασίας. Βασικά, ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης είναι κάποιος που είναι πολύ ευαίσθητος σε όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα, και αυτός ή αυτή πιθανώς σκέφτεται λίγο περισσότερο, καλά, τα πάντα, από τον μέσο άνθρωπο.

 

 

Πώς είναι να είσαι ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης;

 

Από συναισθηματική άποψη,το να τους δοθεί μια συντριπτική εργασία στην εργασία μπορεί να τους προκαλέσει μια μικρή βλάβη – αν και πιθανότατα όχι αργότερα, όταν είναι μόνοι.

Από την άλλη πλευρά, το θέαμα ενός παππού που παίζει με τα εγγόνια του ή ένα απροσδόκητο κομπλιμέντο από έναν φίλο μπορεί να αφήσει ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης ενθουσιασμένο για μέρες.

Από φυσική άποψη, τα αξιοθέατα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι υφές, ο σωματικός πόνος, η κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνης ή ζάχαρης, η έλλειψη ύπνου ή ακόμη και τα συναισθήματα της πείνας μπορούν πραγματικά να ρίξουν ένα  για έναν βρόχο. Όταν ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης βιώνει οποιοδήποτε από τα παραπάνω πέρα ​​από ένα κατώφλι που θα φαίνεται αρκετά χαμηλό σε ένα μη-άτομο υψηλής ενσυναίσθησης , καθιστά σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθεί ή να αισθανθεί άνετα στο περιβάλλον του – και συχνά, για λόγους που μπορεί να αποδειχθούν περίεργοι για τους “εξωτερικούς”

Ίσως ένα άτομο υψηλής ενσυναίσθησης δεν αντέχει ένα άρωμα ενός ξένου στο μανάβικο, οπότε αλλάζουν γραμμές στο ταμείο. Ή ίσως πρέπει πάντα να φορούν γυαλιά ηλίου, ακόμη και τις πιο συννεφιασμένες μέρες, για να προστατεύσουν τους ευαίσθητους αμφιβληστροειδείς τους από τον ήλιο. Ίσως μια ή δύο ώρες σε ένα πάρτι, έχουν εξαφανιστεί σε μια ήσυχη γωνιά με λιγότερα άτομα ή έχουν πάει στο σπίτι γιατί ήταν πολύ θορυβώδες.

 

Τα θετικά και τα αρνητικά του να είσαι ευαίσθητος

Είναι σίγουρα αλήθεια ότι όλοι έχουμε τις ευαίσθητες στιγμές μας. Θα δυσκολευόσασταν να βρεις κάποιον που δεν έχει καταστραφεί από διάλυση ή λυπημένος από σκληρή κριτική.

Όμως, για τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης ,τα άσχημα νέα είναι ότι η σωματική και συναισθηματική τους εμπειρία αντιμετωπίζεται πάντα με τόσο σταθερή, υψηλή ένταση, που μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει τη ζωή τους – τόσο συχνά όσο το φύλο και η φυλή – και συχνά με τρόπους που δεν να τηρείτε τις προσδοκίες μιας εξωστρεφούς κοινωνίας. Πράγματα όπως η απόδοση της δουλειάς, οι φιλίες και οι ειδύλλιοι μπορούν να αλλάξουν πολύ όταν κάποιος νιώσει όλα αυτά τα ερεθίσματα τόσο βαθιά. Επίσης, επειδή κάποιος γνωρίζει τόσο πολύ τα περίχωρά του ανά πάσα στιγμή, τα HSP τείνουν να έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους – αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το διορθώσουμε.

Τώρα, επιστρέφοντας στη σκέψη ότι τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης   δεν είναι στην πραγματικότητα buzzkills, θα ήθελα να αναφερθώ σε όλα τα καλά πράγματα σχετικά με το να είσαι άτομο υψηλής ενσυναίσθησης   – επειδή ενώ αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται σαν κατάρα, είναι πράγματι ένα δώρο. Εδώ είναι οι 10 κορυφαίοι λόγοι που δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων για να είμαι άτομο υψηλής ενσυναίσθησης  :

1. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης πραγματικά, πραγματικά φροντίζουν – και είναι καλά σε αυτό.
Εάν κάποιος αγαπημένος, συνάδελφος ή γνωστός σας περνάει μια δύσκολη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο για ένα HSP να απομακρυνθεί από τη συναισθηματική κατάσταση χωρίς να επενδύσει, να σκεφτεί βαθιά το θέμα και να προσφέρει τις γνώσεις του.

2. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης τείνουν να είναι εξαιρετικά δημιουργικά.
Είναι προσαρμοσμένα σε λεπτές αποχρώσεις κάθε είδους και σε πλούτο σε πράγματα που μπορεί να παραβλέψουν οι άλλοι. Εμπνέουν από την πολύπλοκη εσωτερική τους ζωή και με τη σειρά τους δημιουργούν ομορφιά, χαρά και έμπνευση για άλλους.

3. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι απίστευτα ευσυνείδητα και υπερηφανεύονται για τα καθήκοντά τους.
Δουλεύουν σκληρά για να διασφαλίσουν ότι τα πράγματα γίνονται σωστά και κάνουν σπουδαίους υπαλλήλους σε ρόλους που επιτρέπουν την αυτονομία, το χώρο και το χρόνο να συλλογιστούν.

4. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης αισθάνονται πιο βαθιά.
Αν και αυτό μπορεί να παρεμποδίζει όταν προκύπτουν αρνητικά συναισθήματα, αυτό σημαίνει επίσης ότι τα συναισθήματα του ενθουσιασμού μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερη ένταση από ό, τι σε μη- άτομο υψηλής ενσυναίσθησης.

5. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι πολύ ευαίσθητα στα ζώα.
Επειδή είναι τόσο συντονισμένοι με ενέργειες, συναισθήματα και τα λιγότερο αντιληπτά πράγματα στη ζωή, είναι συχνά ιδιαίτερα ευαίσθητα στα ζώα και στον τρόπο χειρισμού τους.

6. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης έχουν πάθος όπως κανένα άλλο.
Συχνά είναι πολύ εύκολο για ένα Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης να βιώσει γνήσιο, τυφλό πάθος για ένα θέμα – τόσο πολύ που φαίνεται ότι ξεσπάει σχεδόν με αυτό.

7. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι μια πραγματική δέσμη.
Δυσκολεύονται να προσποιηθούν το ενδιαφέρον τους για θέματα, άτομα, εργασίες και δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν, αφήνοντας περισσότερο χρόνο για να καλλιεργηθούν, φιλίες και ενδιαφέροντα που τους βοηθούν να αισθάνονται εκπληρωμένοι.

8. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης δημιουργούν ζωή για να βρουν νόημα.
Συχνά οδηγούνται από μια εσωτερική αναζήτηση για νόημα και αν κάτι δεν έχει νόημα, δεν μπορούν απλώς να «το κάνουν ούτως ή άλλως» – πρέπει να το σιωπήσουν ή να το φιλτράρουν.

9. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι υπέροχα στο να έχουν βαθιές, σημαντικές συζητήσεις.
Συχνά μισούν μικρές συνομιλίες και περιττές συζητήσεις γιατί πραγματικά, ποιος έχει χρόνο για αυτό;

10. Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι καταπληκτικοί επιλυτές προβλημάτων.
Τα άτομα υψηλής ενσυναίσθησης είναι εξαιρετικά στοχαστικά και συχνά χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν και να αναλογιστούν ένα ζήτημα μετά από μια συνομιλία. Δεν είναι τύποι ανθρώπων «εκτός θέασης, εκτός μυαλού» και θα συνεχίσουν να εργάζονται γνωστικά για την επίλυση προβλημάτων και να βρουν ιδέες εάν μια συνομιλία δεν έχει επιλύσει πλήρως μια ερώτηση

Αλλα παρακάτω σας παραθέτω ένα βίντεο που τα εξηγεί καλύτερα

 

Και αμά θες να μάθεις κατά πόσο είσαι ευαίσθητος και σε ποιό βαθμό,κάνε αυτο το τεστ εδω