Με την ολοκλήρωση του καλοκαιριού και την είσοδο στο πρώτο μήνα του φθινοπώρου, φτάνουμε σιγά-σιγά στο τελείωμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Δήμο Πρέβεζας.

Φέτος το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις, αν και περιορισμένες λόγω της πανδημίας του covid-19 και των περίεργων αλλά απαραίτητων μέτρων που μπήκαν στην καθημερινότητα μας για την καλύτερη προστασία μας, δεν υστέρησαν σε ποιότητα και περιεχόμενο.

Μάλιστα αγκαλιάστηκαν από το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες και ανέβασαν τον πήχη αλλά και την προσδοκία των πολιτών για επόμενες εκδηλώσεις τις ερχόμενες χρονιές.

Αξίζει λοιπόν ένα μπράβο στην Δημοτική Αρχή, στην αρμόδια Αντιδήμαρχο κα. Κωνσταντάκη( η κα. Κωνσταντάκη άλλωστε πέρα από την επιστημονική της επάρκεια φαίνεται να έχει όρεξη και πλάνο) αλλά πρωτίστως στους εργαζόμενους του Δήμου που δούλεψαν για τις εν λόγω εκδηλώσεις και στους πολίτες που τις στήριξαν και τις αγκάλιασαν με την παρουσία τους μέσα σε χαλεπούς καιρούς.

Τα όποια λάθη και οι όποιες παραλείψεις νομίζω ότι σ’ ένα βαθμό έχουν κατανοηθεί και καταγραφεί για την καλύτερη συνέχεια από τον Δήμο.

Στα θετικά στοιχεία σίγουρα λογίζεται η δωρεάν είσοδος του κοινού σ΄όλες τις παραστάσεις και εκδηλώσεις όπως ανέκαθεν συνηθίζονταν.

Ο Πολιτισμός άλλωστε δεν είναι προνόμιο για λίγους αλλά δικαίωμα η πρόσβαση σ’ αυτόν για όλους τους πολίτες .

Επίσης θετικό είναι το γεγονός της στήριξης γι’ άλλη μια χρονιά του επιτυχημένου θεσμού του jazz festival τόσο από τον Δήμο όσο και από την Περιφέρεια αλλά και η ανάδειξη και επιβράβευση επιτυχημένων καλλιτεχνών με καταγωγή από την πόλη μας σε σειρά εκδηλώσεων, όπως του Κώστα Μήτση αλλά και του Βασίλη Τριάντη.

Μακάρι τα επόμενα καλοκαίρια να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια αναγνώρισης από τον Δήμο και άλλων ”δικών μας καλλιτεχνών” που πρωταγωνιστούν πανελλαδικά και παγκόσμια όπως ο Αποστόλης Βαγγελάκης, ο Ηλίας Λιβιεράτος, ο Θωμάς Κωνσταντίνου, η Σμαράγδα Βαγγέλη, ο Χρήστος Μπέκας αλλά και ντόπιων δημιουργών με ξεχωριστή πορεία, όπως ο Βασίλης Τζίμας, ο Κώστας Αντύπας, ο Κώστας Γενιάς,ο Ντίνος Γιαννακός, ”οι Απτάληδες”,ο Πάνος Σορόκας,ο Γιώργος Παπίρης κ.α.. .

Επίσης καλό θα είναι να αξιοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο και άλλες παραγωγές συμπολιτών μας όπως αυτή του ”Pre post Festival” (που έχει την δική της ιστορία και φέτος δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε), που συνεισφέρουν σημαντικά εδώ και χρόνια στην αναβάθμιση του πολιτιστικού μας προϊόντος κυρίως συνδέοντας το με τη νέα γενιά αλλά και στην έλευση επισκεπτών από όμορους νομούς για να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο project.

Οι φετινές εκδηλώσεις που δεν είχαν μόνο μουσικό χαρακτήρα κέρδισαν τις εντυπώσεις γιατί ανέδειξαν με την βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ντόπιων συλλόγων σπουδαίους χώρους με ιδιαίτερη αρχαιολογική και πολιτισμική σημασία όπως η Νικόπολη και η Κασσώπη.

Στα αρνητικά δυστυχώς πρέπει να τονίσουμε όμως ότι εντοπίσαμε γι΄ άλλη μια χρονιά την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει τόσο ο θερινός κινηματογράφος, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε φέτος , όσο και το Κηποθέατρο Γ. Ρίτσος και πιο ειδικά οι τουαλέτες και οι κερκίδες.

Είναι εικόνες πραγματικά λυπηρές που πρέπει άμεσα να αλλάξουν.

Απότοκο της δύσκολης εποχής που βιώνουμε ήταν βέβαια φέτος το γεγονός ότι δεν παρακολουθήσαμε ούτε το επιτυχημένο χορωδιακό φεστιβάλ ,που αποτελεί θεσμό για την πόλη της Πρέβεζας (μέσα από την διαχρονική παρουσία, προσφορά και δουλειά της Αρμονίας) λόγω covid 19,, ούτε άλλες εκδηλώσεις που είναι συνυφασμένες με την γυμναστική, τον χορό και την άθληση.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή όπως άλλωστε και η προηγούμενη ακολουθεί πιστά την επιτυχημένη τακτική να δίνει τα ”κλειδιά” του Πολιτισμού σε γυναίκα. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται από την ορθή και αναμενόμενη ανανέωση της θητείας της αρμόδιας Αντιδημάρχου με επιλογή Δημάρχου.

Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι και η κα. Αγγέλη επί Δημαρχίας Μπαίλη έκανε αξιόλογο έργο στο ίδιο πόστο.

Η παρουσία του Δημάρχου Πρέβεζας σ΄όλες σχεδόν τις φετινές εκδηλώσεις τιμά τον ρόλο του και δείχνει στην πράξη την στόχευση για την στήριξη των εκδηλώσεων. Αρκεί να περιοριστούν λίγο οι βραβεύσεις και να μείνει στην ουσία και επίσης βελτιωθούν .οι υφιστάμενες υποδομές.

Τέλος ουσιαστικό βήμα νομίζω πλέον για τον καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων είναι η πόλη και ο Δήμος να αποκτήσουν ξανά ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό Πνευματικό Κέντρο με την συμμετοχή φορέων, αιρετών, συλλογικοτήτων και απλών Δημοτών.

Πηγή: prevezatoday.gr