Μοίρα με 18 γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, που φέρουν όπλα προδιαγραφών για στρατηγικά πλήγματα αλλά και 4 νέες φρεγάτες και ισάριθμα ελικόπετρα εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιο των τριών Όπλων, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, ενισχύεται με 15.000 προσλήψεις το δυναμικό και ενισχύεται η ψηφιακή ασπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πιθανό χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές τους πρώτους μήνες του 2021 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας να έχουν προσγειωθεί δυο διθέσια και δυο μονοθέσια μαχητικά Rafale, τύπου F-3 R, μεταχειρισμένα και καινούρια.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι θα αντικατασταθεί ο στόλος των παλαιότερων MIRAGE 2000, τα οποία σήκωσαν μεγάλο βάρος της αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Η διαπραγμάτευση με τις χώρες- «μνηστήρες» για τις φρεγάτες βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι προκρίνεται από τις κατασκευάστριες εταιρίες  όποια προσφέρει άμεσα πλοία ενδιάμεσης λύσης, ενώ θα πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Κορβέτες αλλά και τουλάχιστον άλλες τρεις πυραυλάκατοι Super Vita υπάρχουν στον σχεδιασμό, ενώ για τον Στρατό Ξηράς τα MLRS είναι προτεραιότητα όπως και τα αντιαρματικά  που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενισχύεται και η Πολεμική Αεροπορία με περισσότερα «έξυπνα» όπλα, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ένα από αυτά είναι και τα Scalp για τα Mirage 2000-5.

«Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας»

Μιλώντας από το Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ-Hellexpo 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις έξι παρεμβάσεις «ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα», αλλά ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κινήσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας».

Οι εξαγγελίες συνοδεύτηκαν από το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία:

«Η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».  τόνισε πως «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει γίνει γνωστό ότι μένουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που προβλέπει προμήθεια με διαδικασία εξπρές, 12 μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών  και 8 καινούριων Ραφάλ.

Οι έξι άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της άμυνας:

  • 18 γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των Μιράζ ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ
  • Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο «αξιόμαχα» στον κόσμο.
  • Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
  • Το δυναμικών των Ενόπλων Δυνάμων ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών
  • Επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της θητείας και εκπαίδευσης ώστε οι νέοι «να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική»
  • Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία τη θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις

Πηγή:ΕΡΤ- Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

ert.gr