Πρόσφατη καλοκαιρινή δημοπρασία του οίκου Christie’s, έως τις 11 Αυγούστου 2020, παρουσίασε τις καταπληκτικές αθλητικές φωτογραφίες του Walter Iooss με αστέρια των σπορ σε στιγμές που έχει συλλάβει με τον ιδιαίτερο τρόπο που φωτογράφιζε τους αγώνες. Πολλοί τον αποκαλούν «Ρέμπραντ της αθλητικής φωτογραφίας» και σήμερα στα 70 του χρόνια έχει παραδώσει ένα έργο ανεπανάληπτο.

Γεννημένος σε μια οικογένεια οπαδών του αθλητισμού στο Τέξας ο Walter Iooss ανακάλυψε τη φωτογραφία σε ηλικία 15 ετών, όταν ο πατέρας του, του έδωσε μια κάμερα. «Ήταν ένας γάμος που έγινε στον παράδεισο», λέει. Μέσα σε ένα χρόνο, είχε αρχίσει να φωτογραφίζει επαγγελματικούς αγώνες ποδοσφαίρου. Στα 17 του, πήρε την πρώτη του εργασία για Sports Illustrated. Μέχρι τις 20, άρχισε να φωτογραφίζει τα εξώφυλλα του περιοδικού.

Τony Scott & Gary Templeton, Los Angeles, CA, 1980.

Η πιο γνωστή φωτογραφία της καριέρας του είναι μια φωτογραφία του Michael Jordan σε ένα slam dunk στο Σικάγο το 1988. Ο Iooss θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σπουδαιότερους αθλητικούς φωτογράφους της εποχής μας και ονομάζεται «ποιητής του αθλητισμού».

Οι φωτογραφίες έχουν κοσμήσει τις σελίδες του Sports Illustrated και έχει κάνει περισσότερα από 300 εξώφυλλα επί 58 χρόνια. Η κάμερά του έχει συλλάβει σε μοναδικές στιγμές τον Μοχάμεντ Άλι, τον Μάικλ Τζόρνταν, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Κόμπι Μπράιαντ. Η ικανότητά του να δημιουργεί θέματα μέσα σε σκηνικά που μοιάζουν θεατρικά όσο και η έκφραση που έχουν τα πορτρέτα του ήταν αυτά που άλλαξαν τον ορισμό της «καλής αθλητικής φωτογραφίας».

Ο Iooss εκτός από το ταλέντο είχε απόλυτη αίσθηση του φωτός και της σκιάς, ικανότητα να συνδέεται με τα θέματα που φωτογράφιζε αλλά και το ένστικτο ενός έμπειρου δημοσιογράφου, σε συνδυασμό με το μάτι ενός καλλιτέχνη.

Kobe Bryant, Santa Monica, CA, 1997

 

Michael Jordan, ‘Slam Dunk’, Chicago, IL, 1988

 

Dodger Stadium, Los Angeles, CA, 1993

 

Michael Jordan, ‘The Blue Dunk’, Lisle, IL, 1987

 

Muhammad Ali vs. Ernie Terrell, Houston, TX, 1967

Julius “Dr. J“ Erving, Milwaukee, WI, 1980

Πηγή: elculture.gr