Εκατό φωτογραφίες από την καραντίνα είναι η «σοδειά» της National Portrait Gallery που παρουσιάζει μια συλλογή εικόνων της πιο δραματικής περιόδου που έχει βιώσει η ανθρωπότητα στις αρχές ήδη του 21ου αιώνα, την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Η έκθεση αιχμαλωτίζει τη ζωή στη Βρετανία την περίοδο του lockdown, ενός εγκλεισμού επώδυνου που γέννησε και δημιούργησε μοναδικές στιγμές άλλοτε θλιβερές και άλλοτε βαθιά συγκινητικές. Οι εικόνες που έχουν να διαβάσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, ανθρώπους να συναντιούνται και να τους χωρίζει ένα παράθυρο, ηλικιωμένους να χαιρετούν από μακριά τα εγγόνια τους, μια σειρά νέων και πολλές φορές ανώνυμων τάφων που σκάβονται στην περίμετρο μιας πόλης και σκηνές με εξοντωμένους  εργαζόμενους του συστήματος υγείας θα θυμίζουν σε όλους το δραματικό 2020. Αλλά υπάρχει και η άλλη όψη μιας ζωής που παρέμενε επίμονα αισιόδοξη πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών.

Αυτή ακριβώς την όψη θέλει να παρουσιάσει στην ψηφιακή της έκθεση η Εθνική Πινακοθήκη. Ο αριθμός των φωτογραφιών που υποβλήθηκαν από τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 31.000 άτομα έστειλαν τη φωτογραφία τους σε μια έκθεση που βασίζεται σε μια ιδέα της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον που είναι και η ίδια φανατική της τέχνης της φωτογραφίας.

Ο Nicholas Cullinan, διευθυντής της National Portrait Gallery δήλωσε ότι αυτή είναι μια έκθεση «δημοκρατική» εννοώντας τις όψεις και τις πτυχές που περικλείει ως περιεχόμενο, πέρα από τάξεις, ηλικίες προτιμήσεις και συνήθειες. Μάλιστα, στη δήλωσή του τονίζει την έννοια της ελπίδας για την αίσθηση της ενότητας και της κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων εξαιτίας μιας κοινής περιπέτειας που  συμπεριλαμβάνει τους πάντες.

Μια από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι αυτή ενός άνδρα που ντυμένος σαν να πηγαίνει σε κηδεία την παρακολουθεί μέσω Zoom. Είναι μια αφορμή για να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, την οικογένεια, τους φίλους μας, ακόμα και την καθημερινή μας ρουτίνα, λέει ο Cullinan.

Οι εικόνες μεταφέρουν πολλές στιγμές θλίψης, άγχους και απομόνωσης, αλλά και χαρούμενο κοινοτικό πνεύμα και καλό χιούμορ. Η νεαρότερη φωτογράφος που παίρνει μέρος στην έκθεση είναι μια τετράχρονη που απαθανατίζει τη μητέρα της να κουρεύει τον πατέρα της. Η έκθεση με τίτλο A Portrait of our Nation in 2020, είναι «ανοιχτή» στη διαδικτυακή διεύθυνση https://www.npg.org.uk/hold-still/hold-still-gallery/#wall 

Πηγή: elculture.gr