Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Λευκάδας Φίλιππος Μελάς καθώς μετά από περίπου έξι μήνες ξεκινούν οι εγγραφές στα μουσικά τμήματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εδώ και 170 χρόνια η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας δεν είχε σταματήσει ποτέ τη λειτουργία της για κανένα λόγο. “Η μόνη εξάμηνη παύση ήταν επιβεβλημένη λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων της πανδημίας και ελπίζουμε ότι τελειώνει εδώ.

Όπως είπε,  κάτω από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν φέτος στην φιλαρμονική τα εξής τμήματα:

-Σχολή θεωρητικών της μουσικής

-Σχολή πνευστών οργάνων (ξύλινα, χάλκινα)

-Σχολή κρουστών

Έναρξη μαθημάτων και προβών από 5/10/2020.

Το μάθημα θα γίνεται ένας προς έναν δεν θα υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις και θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε όσο είναι δυνατόν την υγεία των μαθητών των διδασκόντων και όσων γενικότερα μπαίνουν μέσα στο κτίριο Φιλαρμονικής.”

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Φιλαρμονικής ο κύριος Μελάς είπε ότι ανέκαθεν αντιμετώπιζε κάποια οικονομικά προβλήματα, γιατί πρέπει να τονίσουμε πως είναι το μοναδικό σωματείο στην Λευκάδα τουλάχιστον το οποίο πληρώνει φόρους, ΕΝΦΙΑ, και τα σχετικά.

Πάντα στις εκδηλώσεις του καλοκαιριού και τις μεγάλες συναυλίες που κάναμε με επιφανείς καλλιτέχνες υπολογίζουμε πολύ σε αυτή την οικονομική ένεση για να μπορούμε να καλύπτουμε σχεδόν όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Φιλαρμονικής, τόσο σε επίπεδο εφορίας όσο και σε επίπεδο πληρωμής των προγυμναστών και των δασκάλων.

Φέτος με όλη αυτή την Πανδημία που ζούμε έχουν ανασταλεί τα πάντα και η Φιλαρμονική δεν έχει κανένα έσοδο, καθώς τα μαθήματα έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο και δεν υπάρχουν δίδακτρα από τους μαθητές.

Επίσης η ετήσια συνδρομή των μελών είναι πλέον πολύ δύσκολο να εισπραχθεί, γιατί ο καθένας αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα στη ζωή του οπότε και εκεί υπάρχει κάποια αναστολή.

Όλα αυτά έχουν γιγαντωθεί και έχουμε κάνει έκκληση στους θεσμούς, αλλά ακόμα είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων.

Έχουμε στείλει γραπτώς το πρόβλημά μας και είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, τις οποίες δεν ξέρω ποιες θα είναι.

Από την πλευρά των θεσμών, γιατί πρέπει να ξεχωρίζουμε τον κόσμο είμαστε σε μία φάση “άρνησης” καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης ενός σωματείου. Άρα από εκεί τρώμε μία ευγενική πόρτα.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου μετά την πρόσφατη ανακοίνωσή μας με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι υπάρχει μία μικρή μεν ανταπόκριση αλλά ουσιαστική, από τον απλό κόσμο στον οποίον η Φιλαρμονική βασίζεται στους φίλους και τα μέλη της.”

Ο κύριος Μελάς υπογράμμισε για άλλη μία φορά τη στάση αναμονής της Φιλαρμονικής αναφορικά με την χρηματοδότηση των θεσμικών, καθώς σαν μονάδες μέσα στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά και σαν σύνολο πολιτών Λευκάδας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ξυπνήσουμε τους Λευκαδίτες για την ανάγκη επιβίωσης της Φιλαρμονικής.

Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη ραδιοφωνική μας συνέντευξη θα μιλάμε για την επόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής και όχι για την οικονομική της κατάσταση η οποία είναι οριακά ελεγχόμενη.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως η Φιλαρμονική για πάντα θα είναι στο πλευρό του και στόχος μας είναι να επαναφέρουμε σε μία φυσική κατάσταση τόσο τα οικονομικά της Φιλαρμονικής όσο και την ίδια γενικότερα.”

Στη διαπίστωση ότι κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί την Λευκάδα δίχως Φιλαρμονική ο κύριος Μελάς είπε ότι απεύχομαι την στιγμή όταν θεωρούν τη Φιλαρμονική δεδομένη σε παρελάσεις, λιτανείες και διάφορες πολιτιστικές δράσεις, όταν δεν θα είναι σε θέση για όλους αυτούς τους λόγους να είναι παρούσα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει όλοι να το σκεφτούν πολύ καλά.

Πηγή: lefkadatoday.gr