Κάποιοι πλούσιοι σε άνθρακα εξωπλανήτες, υπό κατάλληλες συνθήκες, θα μπορούσαν να αποτελούνται από διαμάντια και πυρίτιο, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Arizona State University και το University of Chicago, που δημοσιεύτηκε στο The Planetary Science Journal.

«Οι εξωπλανήτες αυτοί δεν μοιάζουν με τίποτα που υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα» είπε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, Χάρισον Άλεν Σάτερ, του ASU.

Άστρα και πλανήτες σχηματίζονται από τα ίδια νέφη αερίων, οπότε οι συστάσεις τους είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες. Ένα άστρο με χαμηλότερη αναλογία άνθρακα προς οξυγόνο θα έχει πλανήτες σαν τη Γη, που αποτελούνται από πυριτικά και οξείδια, με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε διαμάντια (η περιεκτικότητα της Γης σε διαμάντια εκτιμάται περίπου στο 0,001%). Ωστόσο εξωπλανήτες γύρω από άστρα με υψηλότερη αναλογία άνθρακα προς οξυγόνο από ό,τι ο ήλιος μας είναι πιο πιθανό να είναι πλούσιοι σε άνθρακα. Ο Άλεν Σάτερ και οι Έμιλι Γκάρχαρτ, Κερτ Λάινενβεμπερ και Νταν Σιμ του ASU, με τους Βιτάλι Πρακαπένκα και Έραν Γκρίνμπεργκ του University of Chicago, παρουσίασαν την υπόθεση πως αυτοί οι πλούσιοι σε άνθρακα εξωπλανήτες θα μπορούσαν να μετατραπούν σε διαμάντια και πυρίτιο, εάν υπήρχε νερό, δημιουργώντας μια πλούσια σε διαμάντια σύνθεση.

Για να δοκιμάσουν την υπόθεση αυτή, οι ερευνητές χρειάστηκε να προσομοιώσουν το εσωτερικό εξωπλανητών καρβιδίου, χρησιμοποιώντας υψηλή θερμοκρασία και υψηλή πίεση. Όπως είχαν προβλέψει, χάρη στη μεγάλη θερμότητα και τη μεγάλη πίεση, το καρβίδιο του πυριτίου αντέδρασε με το νερό και μετετράπη σε διαμάντια και πυρίτιο.

Όσον αφορά πάντως στο αν οι πλανήτες αυτοί θα ήταν κατάλληλοι για παρουσία ζωής, μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν και η Γη είναι γεωλογικά ενεργή (κάτι που αποτελεί ένδειξη κατοικησιμότητας) τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι πλούσιοι σε άνθρακα πλανήτες είναι δύσκολο να είναι γεωλογικά ενεργοί, και η έλλειψη γεωλογικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας αφιλόξενη.

Πηγή: naftemporiki.gr