Πριν από δύο χρόνια η Microsoft πόντισε ένα data center στα ανοιχτά του Όρκνεϊ της Σκωτίας σε ένα φιλόδοξο πείραμα. To data center αυτό ανελκύστηκε από τον πυθμένα του ωκεανού, και ερευνητές της εταιρείας αξιολογούν τις επιδόσεις του και το τι μπορούν να μάθουν ως προς τα επίπεδα ενεργειακής αποδοτικότητάς του.

Όπως αναφέρει το BBC, το πρώτο συμπέρασμα είναι πως ο συγκεκριμένος κύλινδρος, γεμάτος με servers, είχε χαμηλότερο ρυθμό προβλημάτων από ό,τι ένα συμβατικό data center. Όταν ανασύρθηκε από το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί τον Μάιο του 2018, περίπου μισό μίλι στα ανοιχτά, μόλις οκτώ από τους 855 servers του είχαν χαλάσει- ποσοστό πολύ καλό σε σχέση με ένα συμβατικό data center.

«Ο ρυθμός αποτυχίας στο νερό είναι το 1/8 αυτού που βλέπουμε στην ξηρά» είπε ο Μπεν Κάτλερ, που ηγήθηκε το αποκαλούμενου Project Natick. Η ομάδα εκτιμά πως αυτό ίσως να οφείλεται στην απουσία ανθρώπων και στο ότι αντί για οξυγόνο στην κάψουλα διοχετευόταν άζωτο, που μειώνει τη διάβρωση και είναι ψυχρό.

Το Όρκνεϊ επελέγη για τη δοκιμή από τη Microsoft, εν μέρει επειδή είναι ένα κέντρο για έρευνες πάνω στην αναεώσιμη ενέργεια, σε μια περιοχή όπου το κλίμα είναι εύκρατο προς ψυχρό. Η ιδέα ήταν πως το κόστος της ψύξης υπολογιστών κάτω από το νερό θα ήταν χαμηλότερο.

Ο λευκός κύλινδρος ανελκύστηκε μετά από μια επιχείρηση που διήρκεσε μια μέρα. Το εξωτερικό του ήταν καλυμμένο από άλγες, οστρακοειδή κ.α., αλλά το data center μέσα λειτουργούσε καλά, και εξετάζεται λεπτομερώς για να εξαχθούν και άλλα συμπεράσματα.

Το Project Natick έχει να κάνει εν μέρει με το κατά πόσον συμπλέγματα μικρών υποβρύχιων data centers για βραχυπρόθεσμη χρήση θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα από εμπορικής άποψης, αλλά αποτελεί επίσης και μια προσπάθεια για εξαγωγή συμπερασμάτων για την ενεργειακή αποδοτικότητα στο cloud computing.

Το Όρκνεϊ ηλεκτροδοτείται πλήρως από αιολική και ηλιακή ενέργεια, ωστόσο δεν υπήρχαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του υποβρύχιου data center.

Πηγή: naftemporiki.gr