Coronavir είναι το όνομα του πρώτου αντιικού φαρμάκου κατά του νέου κορονοϊού που εγκρίθηκε από τη Ρωσία. Πρόκειται για προϊόν της ρωσικής φαρμακευτικής εταιρείας R-Pharm, το οποίο θα χορηγείται με συνταγή για την αγωγή ασθενών με μέτρια συμπτώματα και θα πωλείται στα φαρμακεία της χώρας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η έγκριση του Coronavir ως φαρμάκου που θα χορηγείται με συνταγή, έπεται της έγκρισης ενός άλλου ρωσικού φαρμάκου κατά του Covid-19 και συγκεκριμένα του Avifavir που δόθηκε τον Μάιο. Και τα δύο φάρμακα βασίζονται στο Favipiravir, το οποίο είχε αναπτυχθεί στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε ιογενείς θεραπευτικές αγωγές.

Η εταιρεία  R-Pharm ήδη εξάγει τα δικά της τεστ για τον Covid-19 και έχει υπογράψει αρκετά συμβόλαια με ξένες χώρες για την προμήθειά τους με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik-V.

Η R-Pharm αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι έλαβε την έγκριση του Coronavir μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών στην οποία συμμετείχαν 168 ασθενείς με Covid-19.

Η κλινική δοκιμή του Coronavir ήταν σχετικά μικρής διάρκειας ενώ να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική αρχή για θέματα Υγείας ενέκρινε σήμερα τη χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη για την θεραπευτική αγωγή ασθενών με Covid-19 έπειτα από μια κλινική μελέτη Βρετανών ερευνητών στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες ασθενών.

Δεύτερη συμφωνία της Κομισιόν για εμβόλια κατά της COVID-19

‘Ενα υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19 από τη Sanofi και την GSK συμφώνησε να αγοράσει  η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται  για τη η δεύτερη παρόμοια συμφωνία της ΕΕ για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών.

Βάσει της συμφωνίας η γαλλική και η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός εμβολίου στη βάση ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης για το οποίο ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την έγκριση τον ερχόμενο χρόνο, θα εφοδιάσουν την ΕΕ με έως 30 εκατ. δόσεις.

Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί μια προγενέστερη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την AstraZeneca για έως 400 εκατ. εμβόλια.

Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα στις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος του κόστους που αντιμετωπίζουν προκαταβολικά οι κατασκευαστές του εμβολίου. Οι ίδιες οι δόσεις του εμβολίου θα αγοραστούν από τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η Sanofi και η GSK άρχισαν κλινικές δοκιμές του εμβολίου τους αυτό τον μήνα και σκοπεύουν να φθάσουν το τελικό στάδιο δοκιμών έως τον Δεκέμβριο.

Πηγή ΕΡΤ: Mε στοιχεία από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ert.gr