Μπήκαν μαζί με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, στην εφαρμογή του εναλλακτικού πλάνου που έμοιαζε αναγκαία από τον Πέδρο Μαρτίνς. Μπήκαν και έκαναν την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, καθαρά… ελληνική. Διότι αυτό το 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης απόψε στο Φάληρο έχει δύο ονόματα στην «ούγια»: Κώστας Φορτούνης και Γιώργος Μασούρας.

Γκολ ο αρχηγός (59΄) από εκείνα που κάνουν τη θάλασσα… γιαούρτι. Άλλα δύο από τον Μασούρα που το «κλείδωσε» (64΄) και το απογείωσε (89΄) σε μια κλίμακα που δεν της φαίνονταν από τα μισά του δρόμου.

Διότι οι παραδόσεις κρατήθηκαν και φέτος. Ο Αστέρας θέλησε να βάλει δύσκολα στους πρωταθλητές. Και για ένα ημίχρονο τα κατάφερε. Έστω με τη συνδρομή του πορτιέρο Νίκου Παπαδόπουλου που είπε «όχι» στον Ραντζέλοβιτς σε ένα κλασικό τετ α τετ (22΄). Πιθανότατα μάλιστα να μπορούσε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, αν το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού δεν παρέμβαινε ουσιαστικά στην εικόνα του ματς.

Δεν βγήκε η πρώτη ιδέα των Ερυθρόλευκων. Η 4-3-3 διάταξη με τον Γιαν Εμβιλά να προστίθεται στους συνήθεις υπόπτους (Μπουχαλάκης, Καμαρά), τον Ραντζέλοβιτς ως δεξιό winger τον Ελ Αραμπί στην κορυφή της επίθεσης και τον Βαλμπουενά να ξεκινά από αριστερά στον «κλασικό» του ελεύθερο ρόλο. Λίγο τα νέα πρόσωπα στα δύο άκρα της άμυνας, λίγο οι κακές αποστάσεις των γραμμών και πολύ η έλλειψη ρυθμού δημιούργησαν ένα δεδικασμένο το οποίο σαφώς και δεν ικανοποίησε στο πρώτο μισό.

Το ρόστερ του Ολυμπιακού όμως ακόμη και τώρα που δεν είναι ολοκληρωμένο, προσφέρει ένα σωρό λύσεις πρώτης γραμμής. Και ο κόουτς φυσικά και ξέρει καλά να το εκμεταλλεύεται. Φορτούνης και Μασούρας στο γήπεδο αντί Εμβιλά και Ραντζέλοβιτς.

Ένα πλάνο 4-4-2. Και όλα όσα ακολούθησαν κινούνται στη σφαίρα του φυσιολογικού. Ο Φορτούνης μπήκε ανάμεσα στις γραμμές, έδωσε ρυθμό, ο Ραφίνια και ο Χολέμπας συμμετείχαν πολύ περισσότερο στη δημιουργία και οι Πειραιώτες είχαν επαναφέρει το ματς στην τσέπη τους. Τα δύο γκολ σε πέντε λεπτά (59΄, 64΄) ήταν η ασφαλιστική δικλείδα.

Η διαβεβαίωση πως οι Ερυθρόλευκοι θα συνεχίσουν σε αυτή την αφετηρία -που προφανώς κανείς ακόμη δεν είναι έτοιμος- να πράττουν το ιδανικό: νίκες. Αυτές είναι που έχουν ανάγκη. Το περασμένο Σάββατο με σχήμα «πειραματικό» στον τελικό με την ΑΕΚ.

Απόψε με το εναλλακτικό τους πλάνο. Και προφανώς και στην απολύτως απαιτητική συνέχεια σε αυτόν τον πρώτο «κύκλο» δράσης. Τα δύο ματς με την Ομόνοια που ισοδυναμούν με ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ακόμη δύο αναμετρήσεις Σούπερ Λιγκ –με Παναιτωλικό εντός, ΠΑΣ Γιάννινα εκτός- ενδιάμεσα και στο φινάλε αυτής της αποστολής.

Να μην ξεχάσουμε: Το δεύτερο σερί καλό ματς του Κωνσταντίνου Τζολάκη που είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει ως νο 1 και την Τετάρτη μιας και ο Ζοσέ Σα δίνει τη δική του μάχη με τον χρόνο. Την επιστροφή του Ρούμπεν Σεμέδο που ήταν και παραμένει πολύ σημαντικός σε αυτή την αγωνιστική εκδοχή του Ολυμπιακού.

Και βέβαια αυτή την πρώτη απόπειρα «εισόδου» στην ομάδα της τρόικας Ραφίνια, Χολέμπας, Εμβιλά. Και οι τρεις έχει μεγάλη σημασία με την εμπειρία τους να εναρμονιστούν μια ώρα αρχύτερα.

Στο μεταξύ προφανώς και επιβάλλεται ένας καλός λόγος και για τον Αστέρα. Μια εβδομάδα μετά το πρώτο «χτύπημα» με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Ράσταβατς έδειξε πως είναι από νωρίς σε καλή κατάσταση. Στάθηκε απέναντι στους πρωταθλητές.

Είχε μια πρώτη καλή ευκαιρία στο 0-0 (σπουδαία επέμβαση του Τζολάκη στην κεφαλιά του Αλί Μπαμπά στο 36΄). Είχε και διάθεση ως το τέλος να διεκδικήσει ότι του προσφέρει το ματς.

Μετά το 2-0 (και με τους Μπουχαλάκη, Καμαρά να έχουν χάσει… στροφές στη μεσαία γραμμή) οι Αρκάδες έψαξαν τρόπο να επιστρέψουν. Και ίσως αυτή ακριβώς η διάθεση να έφερε και το τρίτο γκολ στο 90΄. Δεν έψαξαν μια τιμητική ήττα. Επεδίωξαν να είναι ανταγωνιστικοί ως το φινάλε.

Ολυμπιακός: Τζολάκης, Ραφίνια, Χολέμπας, Μπα, Σεμέδο, Εμβιλά (46’ Φορτούνης), Καμαρά, Μπουχαλάκης (86’ Καφού), Βαλμπουενά (72’ Μπρούνο), Ρατζέλοβιτς (46΄Μασούρας), Ελ Αραμπί (67’ Χασάν).

Aστέρας: Παπαδόπουλος, Τασουλής, Πασαλίδης, Βαλιέντε, Τιλίκα (68’ Κρεσπί), Μπαράλες, Μουνάφο (83’ Ιγκλέσιας), Σουάρες (46’ λ. τρ. Καστάνο), Ριέρα (68’ Μπόρχα Φερνάντεθ), Κώτσιρας, Αλί Μπαμπά (56’ Σίτο).

in.gr