Προληπτικά σε καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ - Για τις 1-2 Οκτωβρίου αναβάλλεται η μεθαυριανή Σύνοδος

Για τις 1-2 Οκτωβρίου αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής που είχε προγραμματισθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή, λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε υπάλληλο της Κομισιόν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μπήκε σε καραντίνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ,  Barend Leyts, η Σύνοδος Κορυφής αναβάλλεται εξαιτίας κρούσματος κορωνοϊού. «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου πληροφορήθηκε σήμερα ότι ένας φύλακας ασφάλειας, με τον οποίο ήρθε σε επαφή στις αρχές την περασμένη εβδομάδα, διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό».

Στη Σύνοδο αναμενόταν να συζητηθεί το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει σειρά τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να αποτρέψει τις κυρώσεις. Η Ελλάδα επιθυμούσε να έχει καταρτιστεί μία λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες, αν και δεν θα επιβληθούν άμεσα, να επικρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της. Πλέον όλα μετατίθενται για τις 1-2 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις ήταν η σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουτρκίας ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Στο άλλο ακανθώδες ζήτημα, εκείνο της Λευκορωσίας, στην ΕΕ υπάρχει πολιτική βούληση για επιβολή κυρώσεων, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομοφωνία.

Η Κύπρος δεν υποστήριξε την απόφαση, ζητώντας να ληφθούν παρόμοια μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

protothema.gr