Συνέντευξη του Θεόδωρου Λάμπρου

δημιουργού του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»

Συμπληρώνονται σε μερικούς μήνες τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και είναι η ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ιστορία, όχι μόνο της επανάστασης αλλά και του ρόλου της Ηλείας σε αυτή. Ο δημιουργός του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ιστορικός και δημοσιογράφος Θεόδωρος Λάμπρος μιλά αποκλειστικά στη «Πρώτη» για τις δράσεις του συλλόγου αλλά και για την ανάγκη οι νέοι να γνωρίσουν την ιστορία της Ελλάδας αλλά και του τόπου τους.

Ερ1. Σε μερικούς μήνες από σήμερα θα κληθούμε να εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στην περιοχή της Ηλείας;

Απ. «Καταρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για αυτήν την συνέντευξη και την εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ» για την φιλοξενία.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι κατά την γνώμη μου η σημαντικότερη περίοδος της Ελληνικής ιστορίας χωρίς να υποτιμώ τις υπόλοιπες.

Το 1821 είναι ένα πολυσύνθετο ιστορικό γεγονός και αυτό είναι που το κάνει «μαγικό» και ενδιαφέρον. Αναφορικά με τα πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στην περιοχή της Ηλείας, θα ήθελα να τονίσω ότι υπήρξαν αγνοί αγωνιστές – γνωστοί και μη που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Ελευθερίας. Δεν θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω τον αγνό Πύργιο αγωνιστή Χαραλάμπη Βιλαέτη που έπεσε μόλις στα 40 του χρόνια σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος στα Σμιλέϊκα αμπέλια στο Λαντζόι Πύργου και του οποίου το όνομα φέρει τιμής ένεκεν ο Σύλλογός μας».

Ερ2. Εδώ και μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον σύλλογο αλλά και τις δράσεις του;

Απ. «Η αγάπη για την επιστήμη μου - την ιστορία και ειδικά για το 1821 όπου έκανα και το Μεταπτυχιακό μου με ώθησε μαζί με τέσσερις ακόμα αγαπημένους μου φίλους να δημιουργήσουμε τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» που έχει ζωή έξι μήνες.

Ήταν ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο δεδομένου ότι είμαστε ο πρώτος Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης για το 1821 στην Ηλεία και είμαστε υπερήφανοι για αυτή μας την προσπάθεια.

Ξεκινήσαμε τις δράσεις μας με ένα μίνι ιστορικό ντοκιμαντέρ 20 λεπτών για τον αγνό αγωνιστή Χαραλάμπη Βιλαέτη του οποίου όπως προείπα ο Σύλλογός μας φέρει τιμής ένεκεν το όνομά του – το οποίο γυρίσαμε στον τόπο θυσίας του στο Λαντζόι Πύργου πριν μερικούς μήνες με την συμμετοχή μελών από τον ιστορικό Σύλλογο Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και με την αμέριστη βοήθεια του σκηνοθέτη – κινηματογραφιστή και δημιουργού του καναλιού Messinaview στο youtube Γιάννη Μουτσούλα.

Συνεχίζοντας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήσαμε γυρίσματα δυο περίπου μηνών στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα για την ταινία – ντοκιμαντέρ που αφορά την πολιορκία και Άλωση του Λάλα από τους Λαλαίους Τουρκαλβανούς. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα στο οποίο συμμετείχαν εκτός από τον δικό μας Σύλλογο ο οποίος διοργάνωσε την όλη ταινία – ντοκιμαντέρ, Σύλλογοι από την Πελοπόννησο όπως ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» τον οποίο και ευχαριστούμε από καρδιάς για την αμέριστη βοήθειά και συνεργασία.

Η τελευταία μας δράση αφορούσε την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην ταινία – ντοκιμαντέρ για την μάχη στα στενά του Αγίου Αθανασίου στην Καρύταινα – γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Αυγούστου στην ομώνυμη περιοχή.

Σαν Σύλλογος έχουμε πολλές δράσεις που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε στο μέλλον -  Κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα ώστε να βάλουμε με την σειρά μας ένα μικρό λιθαράκι για την ανάδειξη της τοπικής και όχι μόνο ιστορίας.

Βεβαίως ο Σύλλογός μας δεν εξαντλείται μόνο στις ταινίες – ντοκιμαντέρ που απαιτούν πολύ κόπο και ατελείωτες ώρες γυρισμάτων αλλά συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις μνήμης για το 1821, αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων για το 1821, εκθέσεις φωτογραφίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία για την τοπική ιστορία αλλά και τον οπλισμό της εποχής εκείνης. Όλα αυτά βρίσκονται στον σχεδιασμό μας για το άμεσο μέλλον».

Ερ3. Πριν από λίγο καιρό, δημιουργήθηκε από τον σύλλογο, μία ταινία- ντοκιμαντέρ όπου «ζωντανεύει» την Μάχη του Λάλα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα περισσότερα, αλλά και για το πώς αποφασίστηκε η δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ;

Απ. «Ο βασικός στόχος δημιουργίας του Συλλόγου μας είναι η ανάδειξη και προβολή της τοπικής μας ιστορίας. Αυτό προσπαθούμε να το επιτύχουμε μέσα από διάφορες δράσεις – πρωτοβουλίες όπως αυτή που αφορά την ταινία – ντοκιμαντέρ για την Πολιορκία και Άλωση του Λάλα το 1821.

Αποφασίσαμε πως θα πρέπει να αναδείξουμε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα από αυτά τα γεγονότα ήταν η πολιορκία και άλωση του Λάλα. Ένα σημαντικό γεγονός που καθόρισε μετέπειτα και την πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς στα τέλη Σεπτέμβρη του 1821 αφού η μεγάλη απειλή των Λαλαίων Τουρκαλβανών είχε εξαλειφθεί προηγουμένως στην περιοχή του Λάλα από τις Ενωμένες δυνάμεις Ηλείων, Επτανήσιων και Γορτύνιων Αγωνιστών.

Έτσι μας γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας της ταινίας – ντοκιμαντέρ αφού πέρα από την αφήγηση των γεγονότων θέλαμε να δώσουμε και το κινηματογραφικό στοιχείο ώστε να δώσουμε και το κάτι διαφορετικό στον κόσμο που θα την παρακολουθήσει.

Όπως προείπα στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν αρκετοί Σύλλογοι από την Πελοπόννησο με τους οποίους έχουμε αδερφικούς δεσμούς και βέβαια με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» που τον ευχαριστούμε από καρδιάς για την άψογη συνεργασία που είχαμε σε όλη την διάρκεια των γυρισμάτων.

Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα καθότι για όλη αυτή την παραγωγή χρειάστηκαν οικονομικοί πόροι και βοήθεια. Εδώ να τονίσω γιατί μας ρωτούν πολλοί συμπολίτες μας πως βρήκαμε τους οικονομικούς πόρους και γυρίσαμε την ταινία αυτή, ότι ο Σύλλογός μας δεν έχει χορηγούς. Τα χρήματα για την ταινία – ντοκιμαντέρ τα βάλαμε από την τσέπη μας – ο καθένας από τις οικονομίες του και με την βοήθεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού ο οποίος μας κάλυψε το γεύμα για τους Συλλόγους που συμμετείχαν στην ταινία.

Είμαστε όλοι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια και άνθρωποι που αγαπάμε την ιστορία μας. Αυτό που κάνουμε δεν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα. Δεν είμαστε επαγγελματίες ηθοποιοί.

Κανένας δε από εμάς στον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» δεν θέλει να γίνει Κολοκοτρώνης ή Νικηταράς. Είμαστε καταξιωμένοι άνθρωποι ο καθένας στον χώρο του και πιστέψτε με δεν έχουμε κόμπλεξ και ανασφάλειες. Προσωπικά εγώ δεν είχα ποτέ, ούτε θα έχω. Τα λέω αυτά κ. Αγγελίδου γιατί κάποιοι εμπαθείς μας κατηγόρησαν ότι το κάνουμε για προσωπική προβολή και για άλλους λόγους.

Επειδή λοιπόν μέσα από την εφημερίδα που εκπροσωπείτε πρέπει να περνάμε και μηνύματα απαντώ σε όλους αυτούς τους εμπαθείς ότι τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειες τις έχουν αυτοί – τους οποίους βέβαια θα τους προσπεράσουν οι εξελίξεις.

Εμείς είμαστε ενωτικοί σαν άνθρωποι και μέσα από την εφημερίδα σας κάνουμε κάλεσμα σε όποιον και όποια επιθυμεί να ενταχθεί στον Σύλλογό  και να βοηθήσει την προσπάθειά μας. Είτε είναι ως μονάδα, είτε ως Σύλλογος, είτε ως άλλος φορέας.

Ολοκληρώνοντας το ερώτημά σας θα ήθελα να αναφέρω ότι ως Σύλλογος προγραμματίζουμε το επόμενο διάστημα – Κορωνοϊού επιτρέποντος πάντα μια ειδική εκδήλωση στον Πύργο όπου θα προβάλουμε την ταινία – ντοκιμαντέρ για την Άλωση και Πολιορκία του Λάλα.

Ερ4. Μιλώντας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821, οφείλουμε να πούμε ότι προγραμματίζονται μία σειρά από εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που θα γίνουν και στην Ηλεία. Είστε από εκείνους που συμμετέχουν στην επιτροπή διαβούλευσης της Περιφέρειας και έχετε παρακολουθήσει από κοντά τον προγραμματισμό. Ποιες είναι οι εκδηλώσεις οι οποίες αναμένεται να γίνουν στην Ηλεία;

Απ. «Έχω την τιμή να είμαι ένα από τα 23 μέλη – και ο δεύτερος εκπρόσωπος από το νομό Ηλείας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που έχει συστήσει ο Περιφερειάρχης για τις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας θα ήθελα να επισημάνω ότι στην γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας μπήκα μετά από την εισήγηση που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο ο αείμνηστος Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης ο οποίος «έφυγε» χτυπημένος από τον ιο covid19.

Ήταν ένας αξιόλογος ΑΝΘΡΩΠΟΣ με Α κεφαλαίο ο Μανώλης και λείπει σε όλους μας.

Αναφορικά με το ερώτημά σας θα πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προς την Επιτροπή 320 προτάσεις από τις τρεις περιφερειακές ενότητες – Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία. Από αυτές κάποιες έχουν προεγκριθεί από τις ομάδες εργασίας που είχαμε συστήσει και απομένει η τελική έγκριση από την Ολομέλεια.

Δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι εκδηλώσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ηλεία για τα 200 χρόνια από το 1821. Είμαστε σε αναμονή».

Ερ5. Με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και από την προκλητικότητα της Τουρκίας κυρίως κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, ποιο είναι ίσως το μήνυμα το οποίο θα μπορούσαμε να λάβουμε από την ιστορία του τόπου μας;

Απ. «Το μήνυμα κ. Αγγελίδου με αφορμή και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και δυστυχώς δυσάρεστα.

Και το 1821 είχαμε «Προστάτιδες» δυνάμεις Αγγλία – Γαλλία – Ρωσία που δεν ενδιαφέρονταν βέβαια για την αγωνιζόμενη τότε Ελλάδα αλλά για την ικανοποίηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων. Και σήμερα βλέπετε τις «Προστάτιδες» δυνάμεις Ηνωμένες – Πολιτείες Γερμανία - – Ρωσία – Γαλλία οι οποίες μπορεί να κώπτονται για την δήθεν υποστήριξη τους προς την Ελλάδα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά αλλά όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα όλοι κάνουν κοινώς την «πάπια» και δεν υποστηρίζουν σθεναρά την χώρα μας.

Όπως είχε πει το 1821 ο μεγάλος και αγνός αγωνιστής Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «μην περιμένετε βοήθεια Έλληνες από τους ξένους. Ότι κάνουμε θα το κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις». Αυτά τα λόγια του ήταν προφητικά γιατί δυστυχώς επαναλαμβάνονται με την διαφορά ότι σήμερα εν έτει 2020 η χώρα μας δεν στέκεται στα δικά της πόδια για να αντιμετωπίσει την προκλητική Τουρκία αλλά στο τι θα της υποδείξουν οι «Προστάτιδες δυνάμεις».

Άρα το μήνυμα είναι ότι μόνο με τις δικές μας δυνάμεις θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια προκλητικότητα μας παρουσιάζεται».

Ερ6. Τελικά η ιστορία είναι μία «βαρετή» υπόθεση;

Απ. «Εγώ θα άλλαζα την ερώτησή σας και θα έλεγα ότι η ιστορία δεν είναι μια βαρετή αλλά μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική υπόθεση. Δυστυχώς όμως οι σημερινοί νεοέλληνες την κατάντησαν βαρετή γιατί βάλλεται πανταχόθεν από «έγκριτους» ιστορικούς, αναλυτές, ακαδημαϊκούς, «ειδήμονες» και μη που προσπαθούν να την αποδομήσουν και να εστιάσουν στα κακώς κείμενα μόνο και όχι στα πολλά θετικά. Ειδικά για το 1821 όπου γίνεται μια συστηματική προσπάθεια αποδόμησής του.

Το λυπηρό όμως στοιχείο είναι ότι οι νεοέλληνες και ειδικά οι νέες ηλικίες δεν γνωρίζουν ιστορία και δεν θέλουν να μάθουν ιστορία.

Εδώ την ευθύνη την έχουμε όλοι μας. Ακαδημαϊκοί, καθηγητές, Δήμοι, Περιφέρεια, Βουλευτές, παραγωγικές τάξεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εάν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Πράγμα που πράττουμε ως χώρα.

Για να μάθουν όμως οι νεοέλληνες ιστορία και ειδικά τα μικρά παιδιά, θα πρέπει να την αγαπήσουν. Και για να την αγαπήσουν χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να τα καταφέρουμε.

Ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» αυτή την αποστολή έχει. Να αναδείξουμε και να προβάλουμε την τοπική μας ιστορία και όχι μόνο ώστε οι Ηλείοι να αγαπήσουν το 1821 και να το βάλουν στην θέση που του αρμόζει. Της Ανάδειξης δηλαδή και προβολής του και όχι στην υποβάθμιση και απαξίωσή του».

Πηγή: Εφημερίδα “ΠΡΩΤΗ” της Ηλείας