Τη διεξαγωγή του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, προανήγγειλε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

Νωρίτερα, η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο πέταξε ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην Αθήνα, για την εξέλιξή τους, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βασικό θέμα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών, κατά την τριμερή συνομιλία συμφωνήθηκε να γίνουν βήματα προς την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει πως οι ενέργειες της Αθήνας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις.

«Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο», σημείωσε.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά φαίνεται να εμμένει σε ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έβαλλε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως για τα προβλήματα στην περιοχή ευθύνονται οι μονομερείς -όπως είπε- ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας από το 2003 και οι «μαξιμαλιστικές» τους θέσεις.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξέδωσε σήμερα Αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου.

Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Τέλος, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ μετέδωσε νωρίτερα την πληροφορία ότι το Ορούτς Ρέις απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το Ορούτς Ρέις θα πραγματοποιούσε ενδεχομένως κάποιο μικρό δοκιμαστικό ταξίδι μετά τις εργασίες συντήρησής του.

kathimerini.gr