Η αστυνομία της Λευκορωσίας έκανε χρήση νερού υπό πίεση το απόγευμα της Τετάρτης εναντίον διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο ως προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στη λεωφόρο των Νικητών, στο κέντρο της πρωτεύουσας, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις.

Αστυνομικοί, φορώντας κουκούλες, συνέλαβαν διαδηλωτές και τους μετέφεραν σε αστυνομικές κλούβες.

Η εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της Εκτελεστικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ, Νατάλια Γκανούσεβιτς, έκανε λόγο στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik για τουλάχιστον δέκα συλλήψεις.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το μνημείο πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν ψεύτικες κορώνες από χαρτόνι στο κεφάλι τους, χλευάζοντας την ορκωμοσία Λουκασένκο.

«Δεν σας επιλέξαμε!», ήταν ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στην πορεία κρατώντας σημαίες της αντιπολίτευσης ενώ τα διερχόμενα αυτοκίνητα κορνάριζαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο Λουκασένκο ορκίσθηκε σήμερα για μια νέα προεδρική θητεία, την έκτη του, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε αιφνιδίως, χωρίς να έχει προαναγγελθεί, προτού διακηρύξει ότι η «επανάσταση» που επιζητούσαν οι επικριτές του, απέτυχε.

Για τους αντιπάλους του, και ανεξάρτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτή η τελετή διοργανώθηκε στα κρυφά ώστε να μην λειτουργήσει ως καταλύτης για μια νέα μεγάλη διαδήλωση.

Ευρωπαϊκά κράτη καταγγέλουν το πείσμα Λουκασένκο, με το Βερολίνο να δηλώνει σήμερα μετά την ορκομωσία πως εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας λόγω έλλειψης «δημοκρατικής νομιμότητας».

Τιχανόφσκαγια: Φάρσα η ορκωμοσία του Λουκασένκο

Η πρώην υποψηφία για την προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια σε μήνυμα της προς τον λαό της Λευκορωσίας με αφορμή την ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο λέει ότι η ίδια είναι ο μοναδικός ηγέτης που εξέλεξε ο λαός της Λευκορωσίας και χαρακτήρισε ως φάρσα την μυστική ορκωμοσία του Λουκασένκο στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας, στην οποία παρέστησαν μερικές εκατοντάδες αξιωματούχοι, βουλευτές, διευθυντές ΜΜΕ, παράγοντες των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Ταυτόχρονα ο ανεξάρτητος ιστότοπος Tut.By μετέδωσε ότι στις 10 η ώρα το πρωί σήμερα οι ξένοι πρεσβευτές συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δεν είχαν ακούσει τίποτα για την ορκωμοσία.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει. Η απόπειρα του αυτή να αναγνωρισθεί ως νόμιμος πρόεδρος το μόνο που υποδηλώνει είναι ότι οι προηγούμενες δικαιοδοσίες έχουν εξαντληθεί, ενώ ο λαός δεν του έχει δώσει νέα εντολή. Αυτή η λεγόμενη ορκωμοσία είναι φυσικά μιας φάρσα. Στην πραγματικότητα, σήμερα ο Λουκασένκο βγήκε απλά στη σύνταξη», δηλώνει η Τιχανόφσκαγια.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη της στις Βρυξέλλες, η Τιχανόφσκαγια δηλώνει στο μήνυμα της ότι «οι χώρες της Ευρώπης υποστηρίζουν τον λευκορώσικο λαό και τις απαιτήσεις του να σταματήσει η βία, να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να διεξαχθούν δίκαιες και αδιάβλητες εκλογές».

Επίσης δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν την Λευκορωσία πραγματικά σε περίπτωση που νικήσει η δημοκρατία. Η Τιχανόφσκαγια υπογράμμισε επίσης ότι οι διαταγές που δίνει ο Λουκασένκο στις δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι νόμιμες και δεν πρέπει να εκτελούνται.

Πηγή: cnn.gr