Στο απόλυτο “κόκκινο” έκλεισε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε ούτε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση, ούτε να απορροφήσει τις πιέσεις των πωλητών, που έφεραν τον τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, υπό το βάρος της αβεβαιότητας σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και την οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 617,90 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 615,33 μονάδων (-0,75%) και 627,18 μονάδων (+1,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 725 χιλ. τεμάχια.

Σε χαμηλά 4 μηνών οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,27%, στις 1.473,58 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 837,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,69% στις 296,39 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,17%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,58%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 8,40%.

Για άλλη μια εβδομάδα η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να αλλάξει διαθέσεις και τάση με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα γνώριμα επίπεδα διαπραγμάτευσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αυτή την φορά αφορμή ήταν η πιθανότητα ενός νέου lockdown που αύξησε τον σκεπτικισμό των επενδυτών παρά το διαφαινόμενο κλείσιμο του γεωπολιτικού μετώπου.

Η επενδυτική κοινότητα πέριξ της ελληνικής αγοράς διανύει ένα νέο γύρο κόπωσης ο οποίος μετά τα πολλά και σοβαρά φαινόμενα που επηρέασαν αρνητικά το Χρηματιστήριο τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνει ότι θα χρειαστεί ακόμα πολλά καλά νέα για να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ακόμα και όταν το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας διαψεύστηκε επισήμως η Αγορά έδειξε έλλειψη αντανακλαστικών επιβεβαιώνοντας τον βαθμό χαμηλής εκτίμησης που έχει στην παρούσα φάση. Από την άλλη πλευρά, η σταθεροποίηση των μέσων ημερήσιων τζίρων στα 45 εκατ. ευρώ αυτή την εβδομάδα ήταν μια μάλλον θετική ένδειξη ενδιαφέροντος καθώς δεν περιείχαν τον όποιο θόρυβο συνεπάγονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες η δημοσίευση των μεγεθών του εξαμήνου μπαίνει στην τελική ευθεία την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής 61 εταιρίες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα από τα οποία προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 20,5%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 30% και συνολικές ζημιές 786 εκατ. ευρώ οι οποίες έρχονται κυρίως από τη συναλλαγή της Eurobank και την απόσχιση του Cairo. Σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών εταιριών οι εισηγμένες δείχνουν κέρδη 109 εκατ. ευρώ, ενώ αν αφαιρεθούν τα δύο διυλιστήρια τα κέρδη διαμορφώνονται σε 597 εκατ. ευρώ ή 3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η γενική εικόνα σαφώς και αδικεί πολλές εταιρίες που μπαίνουν στον κουβά μιας πολύ ειδικής περιόδου όταν πρακτικά η οικονομική δραστηριότητα για δύο μήνες σε πολλούς κλάδους ήταν μηδέν, ο δε τουρισμός είχε ελάχιστη συνεισφορά. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων οφείλει να λάβει υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, ειδικά σε όσες εταιρίες έχουν δείξει “χαρακτήρα” στην διατήρηση των μεγεθών τους σε αξιοπρεπή επίπεδα καθώς δεν λείπουν φαινόμενα εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων για την δίκαιη αποτίμηση της Αγοράς με δείγμα γραφής από… τέσσερις εταιρίες.

Η τεχνική εικόνα έχει αλλάξει άρδην, όχι όμως προς την κατεύθυνση που αναμέναμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Με ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο αναίρεσε το ανοδικό σενάριο αλλά πλέον απειλεί με πτωτική διαφυγή με νέο επίπεδο στήριξης τις 590 μονάδες. Τα νέα για τους αισιόδοξους δεν είναι καλά αφού MACD και κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί καθοδικά από τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας ενώ οι ταλαντωτές απέχουν από το να δείξουν κορεσμό στην πτωτική εικόνα.

Οι συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις ενδέχεται να βγάλουν αντίδραση προσεχώς ωστόσο όλα θα κριθούν στην ένταση και τον τζίρο που θα συνοδεύει την κίνηση. Οι 635 μονάδες είναι το επίπεδο αλλαγής τάσης που θα επαναφέρουν τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola και η Eurobank ήταν αυτές που άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, καθώς έκλεισαν με απώλειες 3,17% και 3,05% αντίστοιχα, με τις Βιοχάλκο, Πειραιώς και Aegean να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΛΠ έκλεισαν με πτώση 1,80% και 1,46% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Εθνική, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Φουρλής και ΟΤΕ.

Στον αντόποδα, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ έκλεισαν με απώλειες 2,66% και 2,47% αντίστοιχα, με τον Μυτιληναίο και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ολοκληρώνουν στο +1,54% και +1,29% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Σαράντης, Motor Oil και Jumbo, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και Τέρνα Ενεργειακή.