«Η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο σώμα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve, είναι μια σημαντική δράση για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία των επαγγελματιών της Κούβας στον τομέα της υγείας και να αποκρουστούν οι συκοφαντικές εκστρατείες που προσπαθούν να δυσφημίσουν αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια, μιας μικρής και ταυτόχρονα μεγάλης, σοσιαλιστικής χώρας, που έχει αποκλειστεί από έναν ισχυρό εχθρό στη μέση της Καραϊβικής».

Τα παραπάνω τόνισε το απόγευμα του Σαββάτου από τη Λάρισα, η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominguez Cortina, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, για τη στήριξη της πρότασης για απονομή Νόμπελ στους Κουβανούς γιατρούς.

Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Κούβας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Κουβανική Επανάσταση, που θριάμβεψε την 1 Ιανουαρίου του 1959, στερήθηκε αρχικά χιλιάδων γιατρών, ως αποτέλεσμα μιας εγκληματικής εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Από τις απαρχές της, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες και πόρους στον τομέα της υγείας και στην κατάρτιση επαγγελματιών υγείας με υψηλή ειδίκευση. Μεταξύ των επιτευγμάτων της κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης σε αυτά τα 60 χρόνια, υπήρξε για παράδειγμα ότι το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας είναι δωρεάν σε όλα τα επίπεδα για ολόκληρο τον πληθυσμό. Είναι επίσης πολύ σημαντική η πρακτική της προληπτικής ιατρικής, βασισμένη σε ένα κοινωνικό μοντέλο ικανό να ενεργεί με την εκπαίδευση και την πρόληψη, και με βάση την αρχή ότι κανείς δεν αφήνεται αβοήθητος στη χώρα μας.

Σήμερα είναι φανερά τα θετικά αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα στην αναλογία 9,0 γιατρών ανά 1000 κατοίκους, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο και ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματά μας, το οποίο έχει γίνει μια εξαιρετική δύναμη για τη χώρα. Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στην υγεία είναι ένα στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η Κούβα συμβάλλει στην ικανοποίηση αυτού του δικαιώματος. Υπάρχουν εξειδικευμένα νοσοκομεία και διαγνωστικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας, όπως είναι σήμερα η επιδημία COVID-19, εκτός από την εμπειρία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων του συστήματος υγείας, οι οποίοι έχουν βοηθήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Η εκπαίδευση επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας στην Κούβα, καθώς και η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου Covid-19 επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Η επιστημονική συμβολή στην καταπολέμηση του COVID-19 ήταν καθοριστική. Περισσότερα από 13 βιοφαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο κλινικών δοκιμών. Αξιοποιείται η επιστημονική εργασία με πολύ καινοτόμο και περιεκτικό τρόπο. Έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 700 έρευνες και 16 κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για 13 φαρμακευτικά προϊόντα. Το φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2B, που δημιουργήθηκε και παράγεται από το Κουβανικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικό και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Κίνα κατά αυτού του νέου κοροναϊού. Επίσης έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά του COVID-19 με το όνομα Sovereign 01 – το πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική – που έλαβε άδεια για κλινικές δοκιμές, μεταξύ των περισσότερων από 200 που αναπτύσσονται στον κόσμο.

Η κουβανική φαρμακευτική βιομηχανία εγγυάται επίσης την παραγωγή ήδη δοκιμασμένων και εξαιρετικά αποτελεσματικών φαρμάκων όπως είναι η ανασυνδυασμένη ανθρώπινη Ιντερφερόνη 2Β, που είναι μέρος μιας άλλης ομάδας φαρμάκων, τα οποία αποτελούν μέρος του πρωτοκόλλου περίθαλψης για ασθενείς με αυτή την ασθένεια και για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, από τον θρίαμβο της επανάστασης, η Κούβα διακρίθηκε για το πνεύμα της αλληλεγγύης και του διεθνισμού. Ο ρόλος της διεθνούς συνεργασίας της Κούβας στον τομέα της υγείας και της βιοτεχνολογίας είναι πολύ σημαντικός για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για πολλά χρόνια η Κούβα έστειλε ταξιαρχίες υγειονομικών σε διάφορες χώρες, καθώς και φοιτητές ιατρικής, και έστειλε καθηγητές για τη δημιουργία ή την ενίσχυση ιατρικών σχολών σε φτωχές χώρες. Η Κούβα και οι επαγγελματίες της υγείας της είναι ένας πυλώνας διεθνούς αλληλεγγύης, λόγω του αλτρουισμού και του ηρωισμού τους, που ανατρέπουν και αποδομούν όλες τις συκοφαντίες των εκστρατειών που γίνονται για την υποβάθμιση του έργου τους.

Το Διεθνές Σώμα Ιατρών που ειδικεύονται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών επιδημιών με την ονομασία Henry Reeve, εργάστηκε σε σεισμούς, στον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική και σε άλλες δύσκολες συνθήκες σε πολλές χώρες του κόσμου και τώρα αντιμετωπίζει τον COVID-19 σε πολλές χώρες του κόσμου. Το όνομά του είναι προς τιμήν του Δρ. Henry Reeve από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ο οποίος τον 19ο αιώνα αγωνίστηκε για την κουβανική ανεξαρτησία και ήταν ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνισμού.

Όλοι οι Κουβανοί υγειονομικοί που ταξίδεψαν για να εκπληρώσουν μια αποστολή αντιμετώπισης και ελέγχου του COVID-19 το έκαναν μετά από ρητό αίτημα των αρχών των χωρών όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και εκείνων των χωρών που ήδη, πριν από την πανδημία, προσέφεραν ιατρική βοήθεια. Όλοι οι Κουβανοί επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που προσχώρησαν σε αυτές τις ταξιαρχίες το έκαναν ελεύθερα και εθελοντικά και χωρίς κανένα είδος εξαναγκασμού.

Για δεκαετίες και μέχρι σήμερα, σε εκείνα τα έθνη με τις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αυτή η συνεργασία προσφέρεται ως χειρονομία αλληλεγγύης, χωρίς η Κούβα να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική αποζημίωση. Παρομοίως, και σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη συνεργασία μεταξύ αναπτυσσόμενων χωρών και μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η Κούβα συνεργάζεται με πολλά έθνη βάσει της συμπληρωματικότητας και της μερικής αποζημίωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των οποίων τα ποσά συμφωνούνται μεταξύ των χωρών ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες στην χώρα που δέχεται την βοήθεια.

Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιστική συμβολή των χιλιάδων Κουβανών επαγγελματιών στον τομέα της υγείας, οι οποίοι, με τεράστιες θυσίες και την στήριξη από τις οικογένειές τους, προσφέρουν υπηρεσίες σε πολλά έθνη, αξίζουν την αναγνώριση και όχι την αμφισβήτηση με ψέματα και συκοφαντίες. Η στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που εξαπολύει εκστρατείες δυσφήμισης ενάντια σε αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια είναι άξια περιφρόνησης και έχει πολιτική σκοπιμότητα.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία των φίλων της Κούβας να ζητήσουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης να απονεμηθεί στο σώμα των Κουβανών γιατρών Henry Reeve, είναι μια σημαντική δράση για να αναδειχθεί η αλήθεια για τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεργασία των επαγγελματιών της Κούβας στον τομέα της υγείας και να αποκρουστούν οι συκοφαντικές εκστρατείες που προσπαθούν να δυσφημίσουν αυτήν τη μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια, μιας μικρής και ταυτόχρονα μεγάλης, σοσιαλιστικής χώρας, που έχει αποκλειστεί από έναν ισχυρό εχθρό στη μέση της Καραϊβικής.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για ό, τι έχει γίνει στην Ελλάδα, τους φίλους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Η ελληνική επιτροπή με συντονιστή τον Βελισάριο Κοσιβάκη, παρουσίασε ήδη μέσω του διακεκριμένου καθηγητή Γιάννη Μηλιού, το αίτημα στη νορβηγική επιτροπή και έγινε δεκτό. Έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές που θα συνεχίσουν να συλλέγονται έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Οι τρέχουσες προτεραιότητες της Κούβας είναι: η αντιμετώπιση της πανδημίας, η καταγγελία του αποκλεισμού και των οικονομικών διώξεων, καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των υποστηρικτικών και των φίλων όπως εσείς, στη στήριξη των διεθνιστών Κουβανών γιατρών και στην διοργάνωση πρωτοβουλιών για να αναδείξετε την αλήθεια για την Κούβα σε όλους τους τομείς. Αλλά, πάνω απ’ όλα, είναι σημαντική η συνεχής καταγγελία του άδικου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοδοτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας, ο οποίος είναι μια πράξη γενοκτονίας εναντίον ενός γενναίου, κυρίαρχου και αλληλέγγυου λαού».

Ο χαιρετισμός του Ελισαίου Βαγενά

Νωρίτερα, στον σύντομο χαιρετισμό του, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του κόμματος, Ελισαίος Βαγενάς, τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή εκδήλωση του Κόμματος, παρά τις δύσκολες συνθήκες, έρχεται να φωτίσει κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν την Υγεία του λαού, μέσα από το παράδειγμα των επιτευγμάτων της κουβανικής επανάστασης. Κι αυτό, γιατί θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν όλα εκείνα τα δεδομένα, που θα τους βοηθήσουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή να «κάνουν το λογαριασμό τους» μ’ αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της απαξίωσης της δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των λίγων, των μονοπωλίων.

«Δεν θα λογαριαστούμε, λοιπόν, μετά», όπως προτείνουν κάποιοι απολογητές του καπιταλιστικού δρόμου, που μάταια πασχίζουν να τον εξανθρωπίσουν. Θα πρέπει να λογαριαστούμε τώρα με τον κύριο και βασικό «ιό», τον καπιταλισμό! Κι αν θέλετε δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο από το παράδειγμα, από το τι προσέφερε στον τομέα της Υγείας του λαού η Επανάσταση στην Κούβα.

Η πανδημία έδειξε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού, με τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων σε όλον τον κόσμο, με την κατάσταση διάλυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και κατάλληλων υποδομών, ακόμη και στις ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες, που κατά τα άλλα υπερηφανεύονται για τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και τα υπερηχητικά πολεμικά αεροπλάνα τους, αλλά την ίδια ώρα αφήνουν στο έλεος της πανδημίας εκατομμύρια πολιτών τους. Η πανδημία μας έδειξε τη φρικτή ουσία αυτού του συστήματος, που τα παιδιά μας διδάσκονται στα σχολεία τους πως είναι τάχα ο «μονόδρομος» και το «τέλος της Ιστορίας». Κι αυτή η δυσώδης πραγματικότητα είναι πως το καπιταλιστικό κέρδος είναι πάνω απ’ όλα, κι είναι αυτό που κινεί τις συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς ακόμη και για τα φάρμακα ή τα εμβόλια, που μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Στον αντίποδα όλης αυτής της φρικτής κατάστασης βρέθηκε η Κούβα, μια χώρα, που χρόνια τώρα οι ΗΠΑ κι η ΕΕ την πολεμούν, που τα αστικά ΜΜΕ τη συκοφαντούν ή την χλευάζουν, μια χώρα κι ένας λαός, που έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και βιώνει γι’ αυτήν του την επιλογή τον μακροχρόνιο οικονομικό κι εμπορικό αποκλεισμό της ισχυρότερης οικονομικής και πολιτικό-στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη, των ΗΠΑ, του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

Πηγή: larissanet.gr