Η κοινοπραξία ΑΒΑΞ ΑΕ- Ghella- Alstom έδωσε τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά για τη γραμμή 4 του Μετρό και, αν δεν υπάρξουν ανατροπές, θα είναι και ο ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ προσέφερε έκπτωση 12,19%, έναντι 10,57% της αντιπάλου της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ- Ansaldo- Hitachi. Η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ κατέθεσε προσφορά ύψους 1.158.600.000 ευρώ έναντι 1.180.000.000 της αντιπάλους της, δηλαδή η διαφορά των δύο ήταν μόλις 22 εκατ. ευρώ, σε ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.510.000.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ είχε συγκεντρώσει και οριακά υψηλότερη βαθμολογία στις τεχνική της προσφορά (88 έναντι 85,71 της αντιπάλου της), θεωρείται δεδομένο ότι είναι η επικρατέστερη για να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Το ερώτημα είναι βέβαια αν η κοινοπραξία από την ΑΚΤΩΡ προσβάλλει δικαστικώς το αποτέλεσμα και πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2017 και η περίοδος κατασκευής είναι 8 έτη.

Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του έργου είχε «παγώσει» μετά τις ενστάσεις των δύο κοινοπραξιών (ΑΚΤΩΡ – Ansaldo –  Hitachi και J&P ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport), τις οποίες είχε κάνει δεκτές το ΣτΕ. Οι δύο κοινοπραξίες ζητούσαν η μία τον αποκλεισμό της άλλης. Στη συνέχεια η Αττικό Μετρό προχώρησε σε καλύτερη τεκμηρίωση της απόφασης -σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΣτΕ- και αφού αποσύρθηκαν οι δύο προσφυγές άνοιξε ο δρόμος για την αποσφράγιση των προσφορών.

Η γραμμή 4 (Άλσος Βεϊκου- Γουδί) έχει μήκος 12,8 χλμ και περιλαμβάνει 15 σταθμούς, είναι σχήματος «U», αποτελούμενη από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, προβλέπονται και τέσσερις επεκτάσεις.

Οι 15 από τους σταθμούς θα βρίσκονται:

  • Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
  • Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
  • Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
  • Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
  • Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
  • Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
  • Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
  • Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
  • Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
  • Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
  • Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
  • Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
  • Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
  • Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
  • Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.
  • kathimerini.gr