Στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη ανέβηκε η Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σήμερα στα 181! Ανάμεσα στα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν και το γεγονός ότι σήμερα ο μέσος όρος κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι στα 28 έτη. 

Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Ποια μέτρα προβλέπονται στο επίπεδο 3

Μεταξύ άλλων στο «Επίπεδο 3» είναι υποχρεωτικά τα εξής:

ΜΑΣΚΑ: Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας/ σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό / Τηλεργασία στο 40%

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ-ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Αναστολή λειτουργίας

ΕΣΤΙΑΣΗ: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό / 4 άτομα ανά τραπέζι / Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα / Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας / Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ) / Κλειστά 00:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων / Λειτουργία παράλληλων αγορών / Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους

ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ: 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα / καθήμενοι με μάσκα.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα

epipedo3.jpg
epipedo3-1.jpg
epipedo3-2.jpg
epipedo3-4.jpg
epipedo3-5.jpg
epipedo3-6.jpg
epipedo3-7.jpg
epipedo3-8.jpg
epipedo3-9.jpg
epipedo3-10.jpg
epipedo3-11.jpg
epipedo3-12.jpg
epipedo3-13.jpg

makthes.gr