Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη ήδη βιώνει το β’ κύμα της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ενώ ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται εκ νέου στην λύση των lockdowns, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Ωστόσο, η πανδημία δεν πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο. Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία εμφανίζουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου. Αντίθετα, η Ιταλία και η Γερμανία μόλις τώρα «βλέπουν» μια αντίστοιχου εύρους αύξηση των νέων μολύνσεων.

Και πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με την JP Morgan, ο λόγος διαφοροποίησης των χωρών συνίσταται στη χρήση μάσκας και την αποτελεσματικότητα του testing και της ιχνηλάτησης.

Ισπανία και Γαλλία έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζει το όριο των 800.000. Στον αντίποδα, η Ιταλία, πρώτο «θύμα» του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, και η Γερμανία δεν ξεπερνούν τα 450.000 και 400.000 κρούσματα, αντίστοιχα.

«Η αποτελεσματικότητα των τεστ και της ιχνηλάτησης είναι πολυδιάστατη και εξαρτάται από την ταχύτητα διάγνωσης των μολυσμένων ανθρώπων, τον αριθμό των επαφών τους και πόσο γρήγορα εντοπίζονται, και την εφαρμογή του καθεστώτος της απομόνωσης» επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η οποία δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου της χρήσης μάσκας.

Στη Γερμανία, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σ’ όλους τους εσωτερικούς χώρους. Στην Ιταλία είναι υποχρεωτική σ’ όλους τους δημόσιους χώρους, όπως και στην Ισπανία. Στο Ην. Βασίλειο δε, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στα καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς, ενώ στην Ολλανδία δεν υπάρχει υποχρέωση, παρά μόνο σύσταση.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η υποχρέωση χρήση μάσκας δεν σημαίνει κάτι, αν δεν εφαρμόζεται από τους πολίτες. Έτσι, ο ρόλος της επιτήρησης του μέτρου και της επιβολής προστίμων θεωρείται κρίσιμης σημασίας και εν μέρει εξηγεί την διαφοροποιημένη κατάσταση στις υπό εξέταση χώρες.

Με πληροφορίες από CNBC

kathimerini.gr