Σφίγγει ο κλοιός της πανδημίας στην Ευρώπη, με πολλές χώρες να σπάνε καθημερινά τα θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων, κατάσταση που βιώνουμε πλέον και στην Ελλάδα.
Το Σάββατο 24/10 ανακοινώθηκαν 935 περιστατικά μόλυνσης, εκ των οποίων τα 228 στην Αττική, 217 στη Θεσσαλονίκη, 54 στις Σέρρες, 37 στη Λάρισα και από 30 σε Γιάννενα και Κοζάνη. Επίσης, είχαμε 5 νέους θανάτους, ενώ 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις Σέρρες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, με πληροφορίες να μιλάνε για την επιβολή καθεστώτος αυστηρών περιορισμών. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στην πόλη, με την συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, του προέδρου του ΕΟΔΥ, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχων της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, ομαλά σε γενικές γραμμές κύλησε η πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, όπου από τις 12.30 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί απαγορεύεται η κυκλοφορία, και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού. Ωστόσο, αργά το βράδυ του Σαββάτου η αστυνομία έκανε έφοδο σε νυχτερινό κέντρο στην οδό Λιοσίων, όπου διασκέδαζαν κρυφά 141 άτομα, στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ. Στον ιδιοκτήτη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και έγιναν 5 προσαγωγές, ενώ το κατάστημα σφραγίστηκε.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα. Στην Τσεχία, διπλασιάστηκαν οι θάνατοι μέσα σε δύο εβδομάδες, φτάνοντας τους 2.047, με την κυβέρνηση να δέχεται ιατρική βοήθεια σε προσωπικό και υλικά από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Στη Γαλλία σημειώθηκε νέο ρεκόρ με πάνω από 45.000 κρούσματα, όπως και στην Ιταλία με 20.000 μολύνσεις, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ, το Σάββατο 24/10 καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων για 2η συνεχόμενη μέρα, με σχεδόν 89.000 περιστατικά.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

ert.gr