Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας κ. Όλγα Τσιούρβα, καθώς και το προσωπικό του Οργανισμού, πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα δεδομένα του  νομού στο θέμα της απασχόλησης- ανεργίας,  καθώς και την κατάσταση του Οργανισμού, τις δυνατότητες που παρέχει και τις προοπτικές που δημιουργεί για την περιοχή μας, ειδικά μετά την πανδημία, που έχει επιφέρει δραματικές συνέπειες  και στην απασχόληση.

Μετά τη συνάντηση η κ Λιακούλη, επεσήμανε :

«Η συνάντησή μου με την Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ ήταν πολύτιμη, καθώς η κ Τσιούρβα ξεχωρίζει για το επίπεδο της κατάρτισής της, το γνήσιο ενδιαφέρον της για τον Οργανισμό αλλά και την προθυμία της να παρέχει σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, άοκνα, τις γνώσεις της, προκειμένου να διαμορφώνουμε σαφή εικόνα για την περιοχή μας .

Σε μία εποχή που δοκιμάζονται τα πάντα, με την πανδημία να απειλεί την ίδια τη ζωή μας και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες σε κατάσταση φτώχειας, ο ΟΑΕΔ  καταλαμβάνει εκ των πραγμάτων στρατηγική θέση στην απασχόληση και συνολικά στην αντιμετώπιση των τεράστιων μεγεθών ανεργίας.

Από τη συζήτηση και την ενημέρωσή μου για τα επίσημα στοιχεία, από την κ  Τσιούρβα,  προκύπτει αβίαστα ότι η κατάσταση είναι πραγματικά,  εξαιρετικά σοβαρή.

Η ανεργία μαστίζει τη χώρα με πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, τους περισσότερους από αυτούς μακροχρόνια, ποσοστό 64,14%  γυναίκες, ενώ και στο νομό Λάρισας ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς φτάνοντας περίπου τους 30.000. Χαρακτηριστικό μάλιστα των στοιχείων είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 30-44 ετών, δηλαδή η ανεργία χτυπάει την πιο παραγωγική ηλικία, υπονομεύοντας το παρόν και το μέλλον της χώρας .

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, εκπονεί πολιτικές, μέσω προγραμμάτων, αναζητώντας ταυτόχρονα και νέες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και κατέθεσα την πρόταση μου για δημιουργία μίας ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα συνδέει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες,  ανάλογα με τις δεξιότητες και τις απαιτήσεις, ταυτόχρονα όμως λαμβάνοντας υπόψη και συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, γεωγραφικά κριτήρια και προσωπική κατάσταση, μέσω ειδικής προσωπικής έρευνας του προφίλ του απασχολούμενου, από κοινωνικούς και οικονομικούς επιστήμονες. Δηλαδή μία πραγματική κοινωνική πλατφόρμα στην απασχόληση,  που θα κάνει τον Οργανισμό ακόμη πιο σύγχρονο, ευέλικτο, φιλικό και Ανθρώπινο, με εξατομίκευση των περιπτώσεων των απασχολούμενων και των εργοδοτών αντίστοιχα και με στόχο να καταστεί η διαδικασία πιο εύστοχη και αποτελεσματική

Περαιτέρω, η οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΔ από την Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης καθυστέρησης, είναι μονόδρομος.

Η  ανεργία όμως δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι Άνθρωποι και οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έγινε ακόμη πιο δυσχερές μετά την πανδημία . Οφείλουμε όλοι να είμαστε παρόντες, με προτάσεις, διεκδικήσεις και συμβάλλοντας θετικά σε όλες τις πολιτικές που βοηθούν και δίνουν διέξοδο. Κανείς Μόνος. »

Πηγή: larissanet.gr