Με έναν σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, μια ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων και επτά θανάτους ασθενών με COVID-19 ξεκίνησε μία κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας εβδομάδα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχονται πλέον σε 31.496. Ο αριθμός των ατόμων με COVID-19 που έχουν καταλήξει από την αρχή της πανδημίας έως χθες είναι 581.

Από τα 715 νέα κρούσματα, 661 χαρακτηρίζονται εγχώρια, εκ των οποίων 260 εντοπίστηκαν στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 84 νέα κρούσματα, στη Λάρισα 41, στα Ιωάννινα 52 –εκ των οποίων 32 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων– και στις Σέρρες 31. Μάλιστα, στις Σέρρες ο κορωνοϊός «χτύπησε» για άλλη μία φορά γηροκομείο, στο οποίο εντοπίστηκαν 13 κρούσματα εκ των οποίων επτά αφορούν σε ηλικιωμένους – φιλοξενούμενους που έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη της κατάστασης σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα. «Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα», είπε. Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην υπάρξει ευρύτερη μετάδοση σε όλη την επικράτεια». Πάντως, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείνουν να καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από τα μεσάνυχτα, ούτε να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των ατόμων άνω των 65 ετών και γενικά των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 95 ασθενείς, έναντι 84 την Κυριακή και 91 το Σάββατο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τις 287 κλίνες ΜΕΘ-COVID σε όλη την επικράτεια, κατειλημμένες ήταν χθες το πρωί οι 122 και κενές οι 165 (57,5%). Δύο στους τρεις ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι στην Αττική. Από τις 144 κλίνες ΜΕΘ-COVID του λεκανοπεδίου κατειλημμένες ήταν οι 81, ενώ κενές ήταν οι 63. «Πίεση αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ υπάρχει, αλλά είναι κυρίως από ασθενείς που έχουν άλλες παθήσεις και όχι από ασθενείς με κορωνοϊό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος και εξηγεί ότι «τα νοσοκομεία προσαρμόζονται σταδιακά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάτι όμως που μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα για τους ασθενείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός των υγειονομικών που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Χθες καταγράφηκαν δύο ακόμα περιστατικά μεταξύ του προσωπικού του «Αττικόν», στο οποίο συνολικά το τελευταίο δεκαήμερο έχουν εντοπιστεί 16 κρούσματα σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τεχνικούς και τραυματιοφορείς. Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο Καβάλας. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την αύξηση των μέσων ατομικής προστασίας, τακτικά προληπτικά τεστ –τουλάχιστον σε μηνιαία βάση– για όλο το προσωπικό και καραντίνα για όσους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

30.784 έλεγχοι στην Αττική

Συνεχείς ελέγχους στο κέντρο της πρωτεύουσας πραγματοποιούν κλιμάκια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με επίσημα απολογιστικά στοιχεία, την Κυριακή, δεύτερη ημέρα εφαρμογής των νέων, αυστηρότερων μέτρων, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησαν 30.784 ελέγχους. Βεβαιώθηκαν 539 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης για την αποφυγή συνωστισμού. Κόπηκαν ακόμη 179 πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν τον περιορισμό της κίνησης το διάστημα από τις 12.30 έως τις 5 π.μ., ενώ αστυνομικοί επέβαλαν βαριά πρόστιμα στους θαμώνες, κυρίως όμως στους ιδιοκτήτες δύο καταστημάτων για παράβαση των μέτρων. Ειδικότερα, στον ιδιοκτήτη μπαρ στον Πειραιά που βρέθηκε να λειτουργεί μετά τα μεσάνυχτα βεβαιώθηκε πρόστιμο 5.000 και σε καθέναν από τους 16 θαμώνες πρόστιμο 150 ευρώ. Αντίστοιχα, 3.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης Ιντερνετ καφέ στην Αθήνα για υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου πελατών. Για «εικόνα συμμόρφωσης» των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα μιλούν αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: kathimerini.gr