Σοβαρά και ευτράπελα. Του Βαγγέλη Μπάκα

 

Το ξήλωμα θα έλεγα… Άκου! Το νέο λογότυπο της ΔΕΗ παραπέμπει στη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απομάκρυνσή της από τον λιγνίτη κλπ. Ούτε κι ο γνώστης της αφηρημένης τέχνης θα διαπίστωνε παρόμοια παραπομπή!

Προσωπικά με παραπέμπει σε τσέρκι! Κι αν μπορούσα να το αντικαταστήσω, έστω για λίγο, να τι θα έκανα κατά τη μέρα των αποκαλυπτηρίων. Θα έβαζα κάτω από την κουρτίνα ένα μπούφο! Αφού κάποιος μπούφος το φιλοτέχνησε, πλην κακοτέχνησε…

Τι ΔΕΗ άφησα και τι ΔΕΗ αντιμετωπίζω, ως πελάτης πλέον, και συνταξιούχος της ΔΕΗ.

Πήρα τηλέφωνο να δηλώσω μια βλάβη και μου απαντάνε από τα κεντρικά της ΔΕΗ πως πρέπει να περιμένω έως επτά λεπτά μέχρι να πάρω απάντηση. Καίγεται το σπίτι μου τους λέω, αν και γνώριζα πως μιλούσα με αυτόματο τηλεφωνητή. Κατεβαίνω στην πόλη και βρίσκω το γραφείο βλαβών, όπου εργαζόμουνα κάποτε, κλειδωμένο. Χτυπώ το τζάμι και ο συνάδελφος δεν μου ανοίγει την πόρτα, αλλά ένα παραθυράκι για να του πω τι θέλω. Εγώ όμως δεν είχα μπει στη ΔΕΗ από κάποιο παραθυράκι, αλλά κατόπιν συμμετοχής σε διαγωνισμό. Ένιωσα μια πρωτόγνωρη πίκρα. Μα να μην μπορώ να δρασκελίσω μια τόσο γνώριμη πόρτα! Ακόμα και η τσιγγάνα μου είχε πει κάποτε πως θα δρασκελούσα μια μεγάλη πόρτα. Και ω του θαύματος σε λίγες μέρες πέρασα το κατώφλι της ΔΕΗ.

Του λέω για τη βλάβη και μου λέει πως πρέπει να πάρω στο τάδε τηλέφωνο των Αθηνών και πως ο ίδιος δεν μπορεί ούτε να την καταχωρήσει.

Πηγαίνω στο γραφείο της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά κι αυτό κλειδωμένο. Προφανώς λόγω κορονοϊού. Ήθελα κάποια ενημέρωση για μια ηλεκτροδότηση. Χτυπώ την πόρτα αλλά δεν ανοίγει κανείς. Λες και είμαι ανεπιθύμητος επισκέπτης σε περασμένη ώρα, και ο ένοικος με περνάει για ληστή.

Έπρεπε να πάρω πάλι στην Αθήνα για να μου πουν με ποιον τρόπο θα εξυπηρετηθώ. Μάλλον με ποιο τρόπο θα τους σκυλόβριζα. Θίγεται ποτέ ο αυτόματος τηλεφωνητής! Κι αν μια γιαγιά δει το κλωνάρι της αμυγδαλιάς να ακουμπά στα σύρματα, και να βγάζει σπινθήρες, άντε τώρα να επικοινωνήσει με το συνεργείο βλαβών των Αθηνών! Μόνο μέσω του βουλευτή ίσως τα καταφέρει. Αρκεί να του υποσχεθεί πως θα τον ψηφίσει και την επόμενη φορά.

Αυτό θα πει πάταξη της γραφειοκρατίας φίλες και φίλοι. Αυτό θα πει να παίρνουν οι αλβανοί τις ενδείξεις και να μη βρίσκουν το σπίτι μου, επειδή βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, αλλά επάνω στο δρόμο. Κι αυτό μου συνέβη!

Να τι άλλο μου θυμίζει το νέο λογότυπο της ΔΕΗ. Το τραγούδι που λέει:

«Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε καραβάκια στο ταξίδι δεν με παίρνετε καλέ».

«Πώς να σε πάρουμε καλέ, αφού μας μαύρισες! Μας έκανες μαούνες…».

Υ.Γ. Η υπηρεσία την οποία υπηρέτησα τριάντα δυο συναπτά έτη έχει κατακερματιστεί τόσο πολύ, από τις νέες εταιρίες, λες και πρόκειται για βασιλόπιτα. Μόνο που τα ποσά είναι αντίστροφα. Όσο πληθαίνουν οι πάροχοι, τόσο μικρότερο είναι και το φελί. Κι αν κάποιοι παραείναι άπληστοι και λαμόγια, και θέλουν να βρουν και το φλουρί, πολύ θα το επιθυμούσα να κάνουν διακοπές τους στο Φελί Γρεβενών. Ήγουν σουφονηστικό κατάστημα!…