O τέταρτος και πέμπτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των πρόσθετων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων προανήγγειλε δύο ακόμη γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, διευκρινίζοντας ότι το 50% του ποσού που θα δοθεί είναι μη-επιστρεπτέο.

Ειδικότερα, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 θα δοθούν 750 εκατ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά, τα χαμηλότοκα κρατικά δάνεια που θα χορηγηθούν μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Η κοστολόγηση των νέων μέτρων

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το κόστος των νέων μέτρων στήριξης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, κάθε μήνας μερικού lockdown συνεπάγεται κόστος γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά από ένα καθολικό «λουκέτο», όπως εκείνο στη διάρκεια της άνοιξης ανέρχεται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

– Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

– Το κόστος από τη χορήγηση του επιδόματος των 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε αναστολή συμβάσεων εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

– Από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται ένα κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

– Κόστος 1,650 δισ. ευρώ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5.

Τι ισχύει για τα ενοίκια

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σταϊκούρας περιλαμβάνεται και η επέκταση της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε τουλάχιστον 50% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, επεκτείνεται το μέτρο της ευέλικτης εργασίας.

Για τις επιχειρήσεις σε περιοχές αυξημένου κινδύνου και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που πλήττονται, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.  Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το ένα-τρίτο της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr