ΠΑΡΙΣΙ
Ο ουμανισμός στην Ευρώπη

Ενα έργο ζωγραφικής από τα μέσα του 18ου αιώνα που δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι, στις 3 Δεκεμβρίου, μπορεί να πει τη δική του ιστορία όχι μόνο για όσα δείχνει, αλλά περισσότερο για όσα υπονοεί. Είναι ένα από τα ωραία δείγματα της ζωγραφικής την εποχή που ένα έργο μπορούσε να ισορροπεί ακριβώς στο μεταίχμιο και στη σύμπλευση του νεοκλασικισμού και του ρομαντισμού, σε εκείνη δηλαδή την κόψη της αρχαιολατρίας και της εξιδανίκευσης με την έλξη προς τη δραματική αποθέωση της φύσης και του μυστηρίου. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε μια τοπιογραφία του Γάλλου νεοκλασικού ζωγράφου Κλοντ-Ζοζέφ Βερνέ (1714-1789), ο οποίος πέθανε ακριβώς το έτος εκπνοής του παλαιού κόσμου. Είναι ένα από τα «πολλά καλά» έργα της εποχής, όχι όμως αδιάφορο, το αντίθετο, είναι γεμάτο ομορφιά και συμβολισμούς και καθώς έρχεται στην προθήκη της δικής μας εποχής, μας υπενθυμίζει τις ιδεολογικές βάσεις της νεότερης Ευρώπης και τις ουμανιστικές ιδέες πάνω στην ελληνορωμαϊκή και χριστιανική παράδοση. Εν προκειμένω, έχουμε την αποθέωση της ιταλομανίας, που κυριαρχούσε στη Δύση ήδη από την Αναγέννηση και που απογειώθηκε τον 18ο αιώνα με τον Μεγάλο Γύρο των περιηγητών, την εκπαίδευση της αριστοκρατίας και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Ο Βερνέ, γιος καλλιτέχνη και με γιο που έγινε επίσης ζωγράφος, μυήθηκε στον έρωτα για την Ιταλία από νωρίς καθώς εγκαταστάθηκε και εκπαιδεύτηκε στη Ρώμη στα νεανικά του χρόνια. Σε αυτό το έργο αποθεώνεται η μανία για το Τίβολι και όλα τα αρχετυπικά του σύμβολα. Ο Βερνέ εισάγει αρχιτεκτονικά σπαράγματα και τα συνδυάζει με την οργιώδη φύση, με πλούσια βλάστηση, τρεχούμενα νερά και χρήση χρώματος που τονίζει το ρόδινο και το κιτρινωπό τούλι του δραματικού ουρανού. Εδώ βλέπουμε μια λεπτομέρεια μόνο του έργου που θεωρήθηκε χαμένο για εκατό χρόνια και που βρέθηκε (για να πωληθεί) σε άριστη κατάσταση. Ο Βερνέ υποκλίνεται μπροστά στο Τίβολι, το λατινικό Τιμπούρ, και παρασυρμένος από τον έρωτα για κάθε τι ιταλικό, ιδρύει αυτό το πανόραμα και ύμνο προς τα αρχιτεκτονικά σπαράγματα εν μέσω συγκινητικά μεγαλειώδους φύσης. Τοποθετεί αυθαίρετα πλάι στον εξιδανικευμένο Ναό της Εστίας του Τίβολι, τις αψίδες από το υδραγωγείο (Ponte delle Torri) του Σπολέτο και εντείνει τη θεατρική δραματικότητα με καταρράκτες και παραδεισένια φύση που αγγίζει το θείο. Ενα έργο που μιλάει για την Ευρώπη.

ΜΠΕΡΚΣΑΪΡ
Στάνλεϊ Σπένσερ

maties-ston-kosmo0

Νέο απόκτημα για την Πινακοθήκη Στάνλεϊ Σπένσερ, στο Μπέρκσαϊρ, δυτικά του Λονδίνου, μια νέα αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, φιλοτεχνημένη το 1959 λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Το σχέδιο αγοράστηκε χάρη στη συνέργεια του Art Fund, διαφόρων φορέων και των Φίλων της Πινακοθήκης, και εντάχθηκε αμέσως στην έκθεση που θα παρουσιάζεται το 2021 με θέμα τον Στάνλεϊ Σπένσερ και τη σχέση του με τις δύο συζύγους του.

ΟΞΦΟΡΔΗ
Προραφαηλίτες

maties-ston-kosmo1

Εάν όλα εξελιχθούν θετικά, οι προγραμματισμένες εκθέσεις στα μουσεία θα ανοίξουν σύμφωνα με το πρόγραμμα (ή θα συνεχιστούν όσες διεκόπησαν). Το Μουσείο Ασμόλεαν της Οξφόρδης έχει ανακοινώσει για τις 4 Φεβρουαρίου το άνοιγμα μιας έκθεσης αφιερωμένης στους Προραφαηλίτες. Θα παρουσιαστούν σχέδια και υδατογραφίες όλων των μεγάλων καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε αυτό το αισθητικό και ιδεολογικό κίνημα της βικτωριανής Αγγλίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Γιορτινή Τέιτ Μπρίτεν

maties-ston-kosmo2

Με χριστουγεννιάτικο διάκοσμο ντύθηκε το νεοκλασικό κτίριο της Τέιτ Μπρίτεν στον Τάμεση και θα παραμείνει έτσι, εμψυχώνοντας τους περαστικούς, έως τις 31 Ιανουαρίου. Είναι μια εορταστική εγκατάσταση της εικαστικού Τσίλα Κουμάρι Σινγκ Μπούρμα, που αποτίνει φόρο τιμής στις διπλές καταβολές της, παντζάμπι και βρετανική. Το έργο έχει τίτλο «Ενθυμούμενοι ένα γενναίο, καινούργιο κόσμο» και κάνει χρήση φωτισμών νέον με παραπομπή στο Μπόλιγουντ και στη μυθολογία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ιστορία της μόδας

maties-ston-kosmo3

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης είναι ανοικτό και υποδέχεται το κοινό σύμφωνα με τους νέους κανόνες και με απαραίτητη την προαγορά εισιτηρίων. Μία από τις τρέχουσες εκθέσεις που αποδεικνύεται, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα δημοφιλής είναι εκείνη για την ιστορία της μόδας και των ενδυμάτων από το 1870 έως σήμερα, σε όλη δηλαδή τη διάρκεια της «μοντέρνας» εποχής. Η έκθεση με τίτλο «About Time» είναι παραγωγή του Costume Institute.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
Κάσα Βισένς

maties-ston-kosmo4

Η Βαρκελώνη, ως μία από τις πιο τουριστικές πόλεις του κόσμου, βιώνει τη μεγάλη οικονομική καθίζηση λόγω της πανδημίας. Ορισμένα από τα αξιοθέατά της αναζητούν τρόπους ώστε να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους στο διεθνές κοινό, όπως η Κάσα Βισένς, ένα από τα πρώιμα έργα του Γκαουντί. Αυτές τις ημέρες είναι η επέτειος των τριών χρόνων από τότε που το εντυπωσιακό οικοδόμημα είναι ανοικτό ως μουσείο, που ελπίζει να έχει κοινό τα Χριστούγεννα.

Πηγή: kathimerini.gr