Σοβαρά και ευτράπελα. Του Βαγγέλη Μπάκα

 

Οι πρόσφυγες

 

Πρόσφυγες λέγαμε τους ανθρώπους οι οποίοι έμεναν στο βόρειο μαχαλά του χωριού μου, και τον οποίο λέγαμε προσφυγικό. Κι αφού πέρασαν  αρκετές δεκαετίες ο όρος αυτός ξεχάστηκε οριστικά πλέον μαζί με την τουρκική γλώσσα τους. Δεν ξεχάστηκαν όμως τα ποντιακά χωριά, οι πόντιοι και η ποντιακή γλώσσα. Ίσως γιατί πρόκειται για αρχαιοελληνικό ιδίωμα. Πόσο όμως θα κρατήσει ακόμα, άγνωστο! Νε βαρ να γιοκ!

Προσωπικά μου ήταν πολύ συμπαθή τα προσφυγόπουλα και για έναν πρόσθετο λόγο. Δεν με πετροβόλησαν ποτέ. Το πατρικό μου σπίτι γειτνίαζε με τον προσφυγικό μαχαλά κι ο παππούς μου ο οποίος είχε σπουδάσει αρχιτέκτονας στην Πόλη γνώριζε άριστα την τουρκική γλώσσα.

Να τι δεν μπόρεσα να κατανοήσω μέχρι και σήμερα ακόμα. Τη μεγάλη καθυστέρηση των τουρκόφωνων χωριανών μου να μιλήσουν υποφερτά τα ελληνικά.

Βοσκούσα τα βόδια με κάποιο πρόσφυγα παππού και, αν και δάσκαλος, μιλούσε τα ελληνικά σαν το αλβανό το πρώτο εξάμηνο στην Ελλάδα. Θα μου πει κάποιος γιατί το σχολιάζω. Υπάρχει λόγος! Μέχρι να ολοκληρώσει τη φράση, επαναλαμβάνοντας καμιά δεκαριά φορές:» το αυτό… το αυτό… το αυτό…» πάει το καλαμπόκι Το έφαγε ο δικός του ο Καρύδας. Κι επειδή ο αγροφύλακας σεβάστηκε την ηλικία του έδειρε εμένα.

Επίσης χρησιμοποιούν κατά κόρον το ουδέτερο άρθρο. Μιλούσαμε για φωτογραφίες και μου λέει «έχω κι άλλα». Κι άλλα φωτογραφίες; Το ίδιο είπε και για τις πατάτες: Τα άπλωσα στη βεράντα!

Κι όσο για τα διπλά: μπ γκ ντ και τζ άστα να πάνε. Κάποιοι με λένε ακόμα Πάκα… Φυσικά όλα αυτά συνέβαιναν τω καιρώ εκείνω…

 

Πόσο κοντά είναι οι πρόσφυγες με τις προσφυγές! Κι όμως, απέχουν ένα εκατομμύριο έτη φωτός.

 

Οι προσφυγές

 

Αν θέλει κάποιο κόμμα να πάρει την ψήφο μου ας μου υποσχεθεί πως θα καταργήσει αυτή τη ληστρική μοιρασιά των αναδρομικών με τις δικηγορικές εταιρείες. Κι αν εξοστρακίσει κι εκείνο το σιχαμερό δίδυμο Αυτιά-Μητρόπουλου, κατά Μπιάφρα μεριά, θα κάνω και αγώνα.

Γιατί να δέχεται το κράτος να του καταθέσει αγωγή ο υπάλληλος και ο συνταξιούχος αφού τα λεφτά που του παρακρατήθηκαν είναι παράνομα και με τη βούλα του Στε! Και γιατί να δικαιώνονται οι κακοί μισθωτοί που καταφεύγουν στα δικαστήρια… Εάν δεν υπάρχουν λεφτά να μας το πουν ευθέως. Μόνο ο κύριος Παπανδρέου γνώριζε την  ύπαρξή τους! Δέχομαι να μου πει το κράτος πως δεν υπάρχουν λεφτά. Τότε όχι μόνο δεν θα τα διεκδικήσω, και με κανένα τρόπο, αλλά θα τα χαρίσω υπό μία προϋπόθεση: Να μου εγγυηθούν πως θα δοθούν στους ανέργους. Όχι όπως είχαν κάνει κάποτε με το ΛΑΦΚΑ. Τα δώσανε αλλού!

Από το πλαφόν μου πήραν κάποτε 1200 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά τα πήραν κι αυτοί οι οποίοι δεν είχαν κάνει αγωγή: Πόσο ακόμα θα μας κοστίσουν οι καταστάσεις που κάνει ο αυτιάς και που ξενυχτάει για μας!

Εμείς, μέχρι να βγούμε στη σύνταξη ασπρίσανε τα μαλλιά μας ή αυτοκτόνησαν πέφτοντας. Ενώ του αφτιά άσπρισε μόνο μια τούφα. Μήπως είναι συγγενής εξ αίματος με την κυρία Παναγιωταρέα!…

Πόσο γελοίο συνδικαλισμό έχουμε! Οι μισοί έλληνες σήμερα είναι άνεργοι και οι άλλοι μισοί απεργούν! και τα εμπορικά όλα κλειστά! Χανόμαστε! Μη χορεύετε άλλο! Σταματήστε τα κρυφά πάρτι. Αφήστε τον τζόγο. Για την πατρίδα κι όχι για την παρτίδα…

Παραγωγικοί μισθωτοί είναι μόνο αυτοί που απεργούν. Γιατί όταν απεργούν δεν εργάζονται και δεν πληρώνονται. Ενώ όταν δεν απεργούν και πάλι δεν εργάζονται αλλά πληρώνονται. (Αφορά ένα 20% των άχρηστων).

Μου θυμίζουν απεργό που τρώει κρυφά… Άκου απεργία!