Ειδικοί εγκληματολογικών επιστημών στο Flinders University εξελίσσουν μια πρωτοποριακή «τεχνική αντιτρομοκρατίας» που ελέγχει για «περιβαλλοντικό DNA» στη σκόνη που βρίσκεται σε ρούχα, αποσκευές, παπούτσια ή ακόμα και στο διαβατήριό του.
Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, της οποίας ηγείται η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τζένιφερ Γιανγκ, αναπτύσσεται ένα σύστημα που εντοπίζει την προέλευση της σκόνης σε αντικείμενα υπόπτων για να διαπιστωθεί εάν αντιστοιχεί στο προφίλ συγκεκριμένων χωρών ή περιοχών.
«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να δοθούν στοιχεία για το πού μπορεί ένα άτομο να ταξίδεψε με βάση την “υπογραφή περιβαλλοντικού DNA” από τη σκόνη στα υπάρχοντά του» είπε η Γιανγκ. «Τα μικροσκοπικά στοιχεία περιβαλλοντικών ιχνών, με βάση γεωχημική, βακτηριακή και μυκητιακή ανάλυση του εδάφους, θα ενίσχυαν και θα βελτίωναν τα υπάρχοντα εργαλεία forensic intelligence» είπε σε σχετικά σε σχετική δημοσίευση στο Forensic Science International: Genetics.
Το πρόγραμμα έχει λάβει κρατική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος, για σκοπούς αντιτρομοκρατίας και εθνικής ασφαλείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η νέα τεχνική θα δοκιμαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος InFoDust, με δεδομένα από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας, που θα παρέχονται από τη Geoscience Australia. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν διάφορα είδη εδάφους με διαφορετικές ιδιότητες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ βιογεωχημικών «σημάτων» του εδάφους και του «σήματος» της σκόνης υπό ελεγχόμενες συνθήκες, πριν εισαχθούν περιβαλλοντικές μεταβλητές σε ένα «in-situ» πείραμα.