Ο Freddie Mercury (γεννημένος Farrokh Bulsara, 5 Σεπτεμβρίου 1946 - 24 Νοεμβρίου 1991) ήταν Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός δίσκων και βασικός τραγουδιστής της ροκ μπάντας Queen. Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές στην ιστορία της ροκ μουσικής, ήταν γνωστός για την επιβλητική σκηνή του και τη φωνητική σειρά τεσσάρων οκτάβων. Ο Freddie αψήφησε τις συμβάσεις ενός ροκ frontman, με το εξαιρετικά θεατρικό του ύφος να επηρεάζει την καλλιτεχνική κατεύθυνση της Βασίλισσας.

Γεννημένος το 1946 στη Ζανζιβάρη , παρακολούθησε οικοτροφεία αγγλικού στιλ στην Ινδία από την ηλικία των οκτώ και επέστρεψε στη Ζανζιβάρη μετά το γυμνάσιο. Το 1964, η οικογένειά του εγκατέλειψε την Επανάσταση της Ζανζιβάρης, μετακομίζοντας στο Middlesex της Αγγλίας. Έχοντας σπουδάσει και γράψει μουσική για χρόνια, δημιούργησε την μπάντα Queen το 1970 με τον κιθαρίστα Brian May και τον ντράμερ Roger Taylor. Ο Freddie έγραψε πολλές επιτυχίες για τους Queen, συμπεριλαμβανομένων των “Killer Queen”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to Love”, “We Are the Champions”, “Don’t Stop Me Now” και “Crazy Little Thing Called Love”. Οι χαρισματικές σκηνικές του παραστάσεις τον είδαν συχνά να αλληλεπιδρά με το κοινό, όπως εμφανίστηκε στη συναυλία του Live Aid του 1985. Ηγήθηκε επίσης σόλο καριέρα και υπηρέτησε ως παραγωγός και φιλοξενούμενος μουσικός για άλλους καλλιτέχνες.

Ο Freddie πέθανε το 1991 σε ηλικία 45 ετών λόγω επιπλοκών από το AIDS. Επιβεβαίωσε την ημέρα πριν από το θάνατό του ότι είχε προσβληθεί από την ασθένεια, έχοντας διαγνωστεί το 1987. Ο Mercury συνέχισε να ηχογραφεί με τη Queen μετά τη διάγνωσή του και εμφανίστηκε μετά τον θάνατο στο τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, Made in Heaven (1995). Το 1992, η συναυλία αφιέρωσής του πραγματοποιήθηκε στο Wembley Stadium. Η καριέρα του με τη Βασίλισσα δραματοποιήθηκε στη βιογραφία του Bohemian Rhapsody του 2018.

Ως μέλος των Queen, ο Freddie εντάχθηκε μετά τον θάνατο στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001, στο Songwriters Hall of Fame το 2003 και στο UK Music Hall of Fame το 2004. Το 1990, ο ίδιος και τα άλλα μέλη της Βασίλισσας απονεμήθηκαν το Βραβείο Brit για εξαιρετική συνεισφορά στη βρετανική μουσική, και ένα χρόνο μετά το θάνατό του, ο Mercury το απονεμήθηκε ατομικά. Το 2005, η Βασίλισσα απονεμήθηκε το βραβείο Ivor Novello για τη Συλλογή εξαιρετικών τραγουδιών από τη Βρετανική Ακαδημία Τραγουδοποιών, Συνθέτες και Συγγραφείς. Το 2002, ο Mercury κατέλαβε τον αριθμό 58 στη δημοσκόπηση του BBC για τους 100 μεγαλύτερους Βρετανούς.

Συναυλία των Queen στο live Aid

 

Ο Freddie Mercury είναι ο καλύτερος frontman όλων των εποχών. Κάθε σοβαρό συγκρότημα οφείλει να μελετήσει την εμφάνιση των Queen στο Live Aid”. Αυτό δήλωσε ο Dave Grohl των Nirvana και Foo Fighters, πολλά χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ της 13/7/1985. Στις αρχές του 1984 οι Queen κυκλοφόρησαν το Works album τους. Ο δίσκος έδειχνε σαφή επιστροφή σε πιο ροκ φόρμες, σε σχέση με το Hot Space του 1982, το οποίο βασιζόταν κυρίως στα synthesizers. Το Works έδωσε τρία singles, τα “Radio Ga Ga”, “I Want to Break Free” και “Hammer to Fall”. Στο πλαίσιο της προώθησης του δίσκου το συγκρότημα έδωσε εννέα συναυλίες στη Νότιο Αφρική, κάτι που οδήγησε σε έντονη κριτική λόγω του Απαρτχάιντ και του πολιτιστικού μποϋκοτάζ που είχαν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη. Παρόλο που σε μια ένδειξη καλής θελήσεως οι Queen ασχολήθηκαν με φιλανθρωπίες σε σχολεία για κωφά και τυφλά παιδιά, η κριτική συνεχίστηκε. Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ολοκληρώθηκε με sold-out εμφανίσεις σε Αυστραλία και Ιαπωνία τον Μάιο του 1985. Το ίδιο διάστημα, οι Bog Geldof και Midge Ure ανέλαβαν την πρωτοβουλία για δύο συναυλίες ώστε να μαζευτούν έσοδα για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στην Αιθιοπία, το πασίγνωστο Live Aid. Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής ο Freddie Mercury αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει, καθώς δεν ένιωθε άνετα με τέτοιες κοσμικές εκδηλώσεις. Η απάντηση του Geldof ήταν σαφής: “Πείτε της παλιοαδερφής ότι θα είναι η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ”. Δεν είχε άδικο αν αναλογιστεί κανείς πως το show στο Wembley συγκέντρωσε 72.000 θεατές και το αντίστοιχο στο JFK Stadium της Philadelphia των ΗΠΑ, περί τις 100.000. Ο ίδιος ο Mercury δήλωσε λίγο πριν το show:“Δεν το κάνω από ενοχές. Ακόμα και αν δεν το έκανα, η φτώχεια θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί έξω. Και θα βρίσκεται για πάντα, αν το καλοσκεφτείς. Το κάνω από υπερηφάνεια, υπερηφάνεια για το ότι μου ζητήθηκε να συμμετάσχω σε κάτι τέτοιο. Διότι ουσιαστικά αισθάνομαι πως η ανταμοιβή για όλη τη σκληρή δουλειά όλων αυτών των χρόνων, είναι να μου ζητάται να κάνω κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά υπερήφανος. Είμαι μαζί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες και μπορώ να κάνω κάτι που θα αντέξει στο χρόνο”. O Brian May μετά το show ήταν πιο λακωνικός: “Ήταν η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας”. …

Aπο κάτω παραθέτω την εμφάνιση των Queen στο Live Aid

 

Πηγή:https://www.mixanitouxronou.gr/