Χωρίς ενδείξεις δραστικής μείωσης των κρουσμάτων αλλά με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, η χώρα οδεύει σταδιακά προς την τέταρτη εβδομάδα του lockdown μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση.

Τα 99 νέα θύματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.001, σπάζοντας ένα ακόνη ψυχολογικό όριο.

Η «απόσταση» από τους 1.035 (στις 14 Νοεμβρίου) έως τους 2.001 νεκρούς (σήμερα Πέμπτη 26ης) διανύθηκε μέσα σε μόλις 12 ημέρες.

Η Ελλάδα θρήνησε δηλαδή μέσα σε αυτές τις 12 ημέρες όσους ανθρώπους περίπου είχε χάσει κατά τους προηγούμενους οκτώ μήνες της επιδημίας, γεγονός ενδεικτικό της δριμύτητας του δεύτερου κύματος.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 600, εντείνοντας την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η οποία οδήγησε για πρώτη φορά σήμερα στην ανάγκη διακομιδής τριών ασθενών από τη Δράμα, με ειδική πτήση C – 130 σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε αυτό το πλαίσιο η παράταση στο lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μοιάζει εκ των πραγμάτων περισσότερο με προοίμιο «δύσκολων» Χριστουγέννων παρά με «φως στο τούνελ».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την απόφαση επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξακολουθεί να είναι υψηλό. «Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος και Αχαΐα, το φορτίο αυτό είναι πηγή ανησυχίας», ανέφερε.

Το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων -και ενδεχομένως περιοχών- προδιέγραψε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε, αναλόγως πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», είπε και τόνισε ότι η λογική σειρά για την άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση.

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι έφεραν και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό».

Σημαντικό ποσοστό (76%) των Ελλήνων, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, εμφανίζεται υπέρ της παράτασης των περιοριστικών μέτρων. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που προηγούνται ανάμεσα σε όσους προτιμούν την άμεση χαλάρωση, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους που στη συντριπτική τους πλειονότητα επιλέγουν την παράταση των μέτρων.

Η ανησυχία για την επιδημία έχει σαφή ηλικιακή διαβάθμιση, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση. Όσο νεότερος είναι κάποιος, τόσο μικραίνει η ανησυχία του, ενώ αντιστρόφως όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος τόσο αυξάνονται οι φόβοι του απέναντι στην επιδημία. Εύρημα που αξίζει να συζητηθεί είναι ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες ηλικίας από 30 έως 44 ετών φέρονται να μην ανησυχούν.

kathimerini.gr