Όλοι βλέπουμε μικροπλαστικά στις παραλίες ή στους δρόμους αλλά είτε δεν δίνουμε σημασία, είτε τα έχουμε συνηθίσει, είτε δεν ξέρουμε τι είναι. Αρχικά, νομίζαμε ότι τα μικροπλαστικά είναι μικρά κομματάκια πλαστικού –μικρότερα από 5 χιλιοστά– που βλέπουμε με γυμνό μάτι.

Όσο όμως οι αναλυτικές τεχνικές εξελίσσονται τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Η κατάσταση έτσι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι νομίζαμε. Μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί παντού πάνω στον πλανήτη μας, από το αρκτικό χιόνι και τα αλπικά εδάφη έως τα πιο απομακρυσμένα νησιά και τους βαθύτερους ωκεανούς.

Πάνω από 700 είδη οργανισμών αλληλεπιδρούν με τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στο περιβάλλον είτε επειδή τα μπέρδεψαν με τροφή είτε επειδή δεν τα είδαν. Είναι επίσης γνωστό ότι οι άνθρωποι τα καταναλώνουμε –μέσω της τροφής και του νερού– και τα εισπνέουμε. Και ενώ οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι γνωστές, οι ακριβείς επιπτώσεις δεν μπορούν να προσδιοριστούν με βεβαιότητα, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Το παρόν βιβλίο εξετάζει το πώς δημιουργούνται τα μικροπλαστικά, πότε και πώς μπήκαν στη ζωή μας, τι ουσίες και μικροοργανισμούς κουβαλάνε μαζί τους, πώς καταλήγουν στο περιβάλλον και πώς διαχέονται παντού. Υπάρχουν εναλλακτικές και τι μπορεί να κάνει ο καθένας από μας και όλοι μαζί; Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα; Αν ναι, υπάρχει λύση;

«Το βιβλίο αυτό στοχεύει, μέσω της γνώσης, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος», Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης, Κοσμήτορας ΣΘΕΤ-ΕΑΠ

Η Χρυσή Κασσιανή Καραπαναγιώτη είναι περιβαλλοντολόγος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο τη «Χημεία Περιβάλλοντος, με έμφαση στην Υγρή Ρύπανση». Από το 2004, ασχολείται επιστημονικά με τη ρύπανση από μικροπλαστικά. Έχει συνεπιμεληθεί δύο επιστημονικά βιβλία για μικροπλαστικά για τους εκδοτικούς οίκους Springer και International Water Association (IWA). Έχει μεγάλη εμπειρία με τη μεταφορά γνώσης στο ευρύ κοινό, καθώς έχει παρουσιάσει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα μικροπλαστικά σε διαφορετικούς χώρους, από σχολεία, βιβλιοθήκες μέχρι θέατρα, καφενεία, και πλατείες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Πηγή: skai.gr