Έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Love Book Diary τον συγγραφέα Δημήτρη Σίμο με αφορμή το βιβλίο «Σώσε με»  που κυκλοφορεί από εκδόσεις Μεταίχμιο.

Καλώς ήρθατε στο Love Book Diary

Θα ήθελα να μας πείτε πώς ήταν αυτό το συγγραφικό σας ταξίδι από τη σύλληψη της ιδέας, μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστορία και να κρατήσετε το αντίτυπο στα χέρια σας.

Αυτό το σημείο τελικά είναι εκείνο που απολαμβάνω περισσότερο - η διαδρομή για να γεννηθεί η ιστορία. Είναι μια δημιουργική ανάγκη που ξεκινά από το να βρω τη σωστή ιστορία και μετά τους κατάλληλους χαρακτήρες που θα πρωταγωνιστήσουν.

Όταν κρατώ το βιβλίο στα χέρια, γεννιέται η περιέργεια να μάθεις αν οι αναγνώστες θα απολαύσουν την ίδια διαδρομή με εσένα.

Πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στα σκοτεινά μονοπάτια της Θράκης. Πώς έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής; Γιατί ο αναγνώστης νιώθει ένα μυστήριο μόνο από την τοποθεσία…

Έχω επισκεφτεί τα μέρη της περιοχής αρκετές φορές και πάντα μαγευόμουν από τα τοπία, από τις εικόνες. Ήταν επιτακτική η ανάγκη μου να δημιουργήσω μια ιστορία για τις περιοχές της Θράκης.

 

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν δολοφόνο; Το κίνητρό του ή ο τρόπος που μεταχειρίζεται τα θύματά του;

Για μένα το κίνητρο θα είναι πάντα η πηγή, το ενδιαφέρον ερέθισμα που ξεκινά τον μύθο μου.

Ποια είναι η διαφορά ενός αστυνομικού μυθιστορήματος από ένα ψυχολογικό θρίλερ, για να μάθουν οι αναγνώστες μας;

Αναμφισβήτητα η αίσθηση της αγωνίας που οφείλει να υπάρχει στο κείμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οποιοδήποτε έργο που εντάσσεται στην κατηγορία «ΘΡΙΛΕΡ» πρέπει να εκπληρώνει εννοιολογικά την αγγλική λέξη thrilling (αγωνιώδες). Βέβαια, η ερμηνεία της λέξης thrilling εκτείνεται και στη λέξη «συναρπαστικό». Ένα θρίλερ λοιπόν πρέπει να έχει αγωνία, αλλά πάνω από όλα πρέπει να είναι συναρπαστικό. Συμπληρώνοντας τον όρο του ψυχολογικού θρίλερ, σίγουρα η πλάστιγγα βαραίνει προς ένα έργο με περισσότερη τεχνική και ανάλυση στα ψυχογραφήματα των ηρώων. Δεν περιορίζεται μόνο στη δράση και την εξέλιξη της πλοκής, αλλά ανακτά τον έλεγχο των πρωταγωνιστών, επιχειρώντας να εμβαθύνει στο ψυχολογικό τους προφίλ, το αίτιο και το αιτιατό των επιλογών τους και παλεύει να δημιουργήσει ένα κλίμα/ένα εξωτερικό περιβάλλον που δρα συμπληρωματικά στην ουσία του έργου, το οποίο (περιβάλλον) επηρεάζει και καθορίζει τις μεταστροφές, μεταβάσεις και αλληλεπιδράσεις στις διαφορετικές ψυχο-συνθέσεις των ηρώων.

 

Το «Σώσε με» είναι μία ιστορία ενοχής, μίσους, ντροπής ή κάτι παραπάνω;

Είναι ένα συνονθύλευμα αισθημάτων και πράξεων.

Ένας λογοτεχνικός ήρωας χρωστάει να βοηθήσει επειδή έχει δώσει υπόσχεση σε κάποιον, επειδή έχει ενοχές ή επειδή έχει βοηθηθεί στο παρελθόν ο ίδιος; Ισχύει και στην πραγματική ζωή ή είναι πιο πολύπλοκο;

Θεωρώ πως τα βιβλία, οι μύθοι, οι ιστορίες εμπνέονται από τη ζωή. Θεωρώ και στην πραγματικότητα πως η βοήθεια μετουσιώνεται σε πράξη λόγω υπόσχεσης, αλλά και λόγω ενοχής.

Νικόλ, Ράνια και Άλκηστη: τρεις αδερφές, τρεις ηρωίδες με διαφορετικούς χαρακτήρες. Πόσο εύκολο είναι να αναπτύσσει ένας άντρας συγγραφέας γυναικείες προσωπικότητες;

Πολύ δύσκολο και απαιτεί τεχνική ωριμότητα. Θεωρώ το πιο επικίνδυνο μέρος του έργου και γενικότερα οποιουδήποτε έργου, τη δημιουργία αληθινών ανθρώπων - και από εκεί εξαρτάται και η επιτυχία του ή όχι.

 

Για να σώσουμε την ψυχή μας πρέπει να δραπετεύσουμε από τον λαβύρινθο του μυαλού μας; Όπως ο Θησέας από τον λαβύρινθο του Μινώταυρου, αλλά με βοηθό την Αριάδνη που του έδωσε τον μίτο; Χρειαζόμαστε κάποιον να μας βοηθήσει για να είναι πιο εύκολο;

Πάντα τις νίκες τις φέρνουν οι ομάδες. Η συλλογικότητα μπορεί να μας φέρει λύσεις και να αποτελέσει και μια κοινωνική διέξοδο για στόχους και άθλους.

Τι σημαίνει για εσάς η φράση «Σώσε με» που είναι και ο τίτλος του βιβλίου σας;

Μια εξομολόγηση. Η αρχή της κάθαρσης.

 «Πολλοί υπόσχονται μεγάλα πράγματα, ενώ δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μικρά» είχε πει ο Αίσωπος και ήταν η αφορμή για να δημιουργήσετε έναν ήρωα. Μέχρι ποιο βαθμό οι υποσχέσεις, ακόμα και αν δεν έχουν ειπωθεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν και πότε έρχεται η λύτρωση;

Η λύτρωση έρχεται με τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη με το θάρρος.

 

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Για το Love Book Diary

Παρασκευή Παρίσση