Ηθεατρική επιτυχία «Άνθρωποι και Ποντίκια», το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη από τις Άγριες Μέλισσες και απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου, το οποίο παρουσιαζόταν τα τελευταία χρόνια στον τεχνοχώρο Cartel, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.

«Φέτος, δεν μπόρεσε να κάνει πρεμιέρα, λόγω κορονοϊού, αλλά ο Βασίλης Μπισμπίκης και η ομάδα του σκέφτηκαν μία άλλη αρκετά έξυπνη ιδέα. Να μεταφέρουν τη θεατρική διασκευή, που έχει κάνει ο ίδιος ο ηθοποιός, στον κινηματογράφο. Χθες που μίλησα μαζί του ήταν στις πρόβες, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα ξέρει ακριβώς πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα» ανέφερε η Δήμητρα Καλφούντζου.

Eνα έργο ακραίου ρεαλισμού

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παράστασης, ο Βασίλης Μπισμπίκης με ένα έργο ακραίου ρεαλισμού αφηγείται τη ζωή δύο εκτοπισμένων ψυχών, στην περιοχή του Ρέντη, μέσα σε βιομηχανικές αποθήκες και εργοστάσια που αναζητούν δουλειά, κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης στην Ελλάδα.

Διανύοντας τις ίδιες αγωνιώδεις και συγκινητικές προσπάθειες των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση, μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, οι ήρωες του «Άνθρωποι και ποντίκια» δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν. Η μοναξιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή πολλών χαρακτήρων. Παρά την ανάγκη για συντροφικότητα, ο Στάινμπεκ υπογραμμίζει πώς η μοναξιά διατηρείται μέσα από τα εμπόδια που δημιουργούνται από την απάνθρωπη δράση μεταξύ τους.

Ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, καθιστούν το έργο επίκαιρο και διαχρονικό. Οι χαρακτήρες του έργου αναγκαστικά σκληροί για να επιβιώσουν, ζουν σε ένα βρώμικο, αηδιαστικό κόσμο, η γλώσσα τους χυδαία πολλές φορές, οι σκηνές με σεξουαλικές στιγμές, αλλά και η κριτική που γίνεται για το κοινωνικό σύστημα, δεν έχουν τίποτα άσεμνο, ή διαφορετικό από τους συνήθεις διαλόγους μιας σκληρής πραγματικότητας.

H σκηνοθεσία της ταινίας θα έχει την υπογραφή του Βασίλη Μπισμπίκη, από κοινού με τον διευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Κασαΐτη, με τον οποίο συνεργάστηκε στην «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, όπου και πρωταγωνιστούσε.

Πηγή: ethnos.gr