ΛΟΝΔΙΝΟ
Φράνσις Μπέικον

Η Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στο Λονδίνο έχει ανακοινώσει τη νέα έκθεση με έργα του Φράνσις Μπέικον, η οποία έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 30 Ιανουαρίου (με διάρκεια έως τις 18 Απριλίου). Κανείς, φυσικά, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τα προγράμματα των μουσείων θα εκτελεστούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, άλλωστε υπάρχουν και οι εκθέσεις που είχαν ήδη ανοίξει και έκλεισαν πάλι. Η έκθεση για τον Φράνσις Μπέικον έχει τίτλο «Ανθρωπος και Κτήνος».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Εργα Αφροαμερικανών

Φωτ. NATIONAL GALLERY

Η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον συνεχίζει να εκτελεί το πρόγραμμα αγοράς νέων έργων για τις συλλογές της και οι επιλογές αφορούν όλες τις περιόδους και τις θεματικές κατηγορίες. Μία από τις πρόσφατες αγορές αφορά την απόκτηση 40 έργων ζωγραφικής, γλυπτών και υφαντών 21 σύγχρονων Αφροαμερικανών καλλιτεχνών, όπως η Μαίρη Λι Μπέντολφ (φωτ.). Ορισμένοι από τους καλλιτέχνες είναι αυτοδίδακτοι και προέρχονται από τις πολιτείες του Νότου.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Ρέμπραντ 16×21 εκ.

Φωτ. SOTHEBY’S

Ενας μικροσκοπικός σε μέγεθος Ρέμπραντ, αλλά διόλου ευκαταφρόνητος σε τιμή, δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα. Το έργο με τίτλο «Ο Αβραάμ και οι άγγελοι» (1646) είχε πουληθεί το 1848 για 64 λίρες, ενώ τώρα η αξία του αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. δολάρια. Είναι από τις σπάνιες ευκαιρίες να αποκτηθεί έργο του Ρέμπραντ καθώς όσα είναι εκτός μουσείων βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Νέο κτίριο από ξύλο

Φωτ. SAUERBUCH HUTTON

Τα νέα γραφεία της γερμανικής Βουλής στο κέντρο του Βερολίνου (Mitte) θα έχουν ξύλινες επιφάνειες ακόμη και στην πρόσοψη, σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Sauerbruch Hutton. Το κτίριο θα συνδυάζει το εμφανές μπετόν, το γυαλί και το ξύλο, που θα σφραγίζει την πρόσοψη στους επάνω ορόφους. Θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένα ξύλινα μέλη σε επτά ορόφους. Το κτίριο περιλαμβάνει 400 γραφεία και θα έχει αποπερατωθεί έως το τέλος του έτους.

ΒΙΕΝΝΗ
Αλμπερτίνα, οι συλλογές

Φωτ. ALBERTINA

Καθώς τα μουσεία (και) της Βιέννης παραμένουν κλειστά, είναι ευκαιρία να περιηγηθούμε εξ αποστάσεως στις συλλογές. Στο Μουσείο Αλμπερτίνα (https://www.albertina.at/en/home) μπορεί κανείς να δει το σύνολο των συλλογών σε θεματικές κατηγορίες (ζωγραφική, φωτογραφία κ.ά.). Στις φωτογραφίες, υπάρχουν και μερικές ελληνικές όπως αυτή της Πάτρας από το ταξίδι του φωτογράφου Alois Beer, στα τέλη του 19ου αιώνα. Το φωτογραφικό υλικό μπορεί να αποθηκευθεί.

Πηγή: kathimerini.gr