Σοβαρά και ευτράπελα. Του Βαγγέλη Μπάκα         

 

Κατά τον πρώτο αιώνα, και συγκεκριμένα το 64 μ. Χ. ο Νέρωνας έκαψε τη Ρώμη! Όσο νερό… κι αν της έριξαν δεν την γλίτωσαν! Και για να θαυμάσει το φανό, αφ’ υψηλού, ανέβηκε στο Παλατίνo να απολαύσει το θεάρεστο έργο του.

Κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα, και συγκεκριμένα στις 6-1- 2021 μ. Χ, ο Τράμπ έδωσε εντολή στους οπαδούς του να καταλάβουν το Καπιτώλιο. Το μέρος της Ουάσιγκτον όπου συνέρχεται το Κογκρέσο! Δηλαδή, το νομοθετικό σώμα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Τράμπ όμως δεν ανέβηκε στο λόφο, όπως είχε κάνει ο Νέρωνας, ένα άλλο παρτσακλό και ο ομότρελός του… Προτίμησε το ίσιωμα. Το γκολφ δεν παίζεται ποτέ σε ανηφοριές και κατηφοριές!

Είναι μοναδική ευκαιρία να σωθεί η αξιοπρέπεια της υπερδύναμης. Με φυλάκιση του προέδρου Τράμπ στο Αλκατράζ, και με ιδιότυπο ιδιώνυμο νόμο!… Χειρότερο και από εκείνους του Κατουρούγκαλου και του Παρασκευόπουλου!

Ούτε στην Ουγκάντα του Αμιν Νταντά συνέβη κάτι παρόμοιο. Να καλέσει ο εν ενεργεία πρόεδρος τους οπαδούς του για να καταλάβουν με τη βία τη Βαστίλη!… Και η αιτία!… Επειδή η πολιτεία Τζιόρτζια του έκοψε κάθε ελπίδα να παραμείνει στην τεράστια πολυθρόνα του Λευκού Οίκου! Πώς να βολευτεί τώρα ένας ρινοκερίσιος πισινός σε καρέκλα! Ούτε κουβέντα! Αν κάνει το λάθος και καθίσει, τότε θα σφίξει, και κατά την αποχώρηση θα την πάρει μαζί του! Θα τον ακολουθεί δηλαδή σαν τον ίσκιο του! Και τι ίσκιο! Να κουρνιάσουν σ’ αυτόν πάνω από δέκα κινεζάκια…

Αν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο και επικαλεσθεί τον νόμο Παρασκευόπουλου, επειδή ανήκομεν εις την δύσιν και στο ΝΑΤΟ, ίσως και τον βολέψουν σε κάποια χεζ λόνγκ!

Θα πρότεινα, μέρα που έγινε η κατάληψη, και μέρα που βαφτίστηκε και ο Χριστός μας, να βαφτίζανε και το Λευκό οίκο Μαύρο Οίκο! Μαύρη ήταν και η νύχτα! Τι καλύτερο για να είναι και ευλογημένος ο Οίκος!

Ακόμα και ο οίκος ανοχής θα του πήγαινε γάντι, αφού ανέχτηκε επί τέσσερα χρόνια έναν τόσο βαρβάτο, βάρβαρο και Βαραρόσα πειρατή της Ουάσιγκτον!

Καημένη Μελάνια πόσο σε λυπάμαι! Μελάνιασες κι άλλο ψυχούλα μου από το ζόρι! Χίλιες φορές να γινόσουν στην πατρίδα σου μια Γιώργαινα παρά Τράμπαινα!

Κατά τα άλλα αυτή η χώρα έσπευδε, όπου γης και πατρίς, να επιβάλει τη δικαιοσύνη δια των όπλων. Κορέα, Βιετνάμ, Ινδονησία, Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Γιουγκοσλαβία κλπ. Τώρα η Σερβία παίρνει όπλα από την Κίνα. Φταίει η ίδια! Ποιος την βομβάρδισε!…

Λέγαμε πως το σπάσιμο του γραφείου του πρύτανη δεν είχε προηγούμενο. Πού να το φανταζόμασταν πως το επόμενο σπάσιμο θα ήταν πολύ χειρότερο, αφού αφορά το Κογκρέσο της Αμερικής! Να μη μοιάζει με πταίσμα αυτό του Πρύτανη! Και για να υπάρξει δίκαιη και αναλογική σύγκριση, στον Τράμπ δεν πρέπει να κρεμάσουν μια χάρτινη ταμπέλα, αλλά μια τεράστια και βαριά κουδούνα!… Και με την εξής λεζάντα:

Του Ντόλαλντ Τραμπ ο Τράχηλος, τραχηλίτιδα να βγάλει…

Στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, και συγκεκριμένα κατά τα ερωτικά καμώματα του Έντριου, να τι είπε η γιαγιά η Μπουκλού, και συγχωρημένη πλέον, όταν ήρθε στο γραφείο της ΔΕΗ για να δηλώσει μια βλάβη και άκουσε κάποιον πελάτη να μου λέει:

Τώρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, Ευάγγελε, έχουμε αληθούς δημοκρατία! Κι ο λαός στην εξουσία!

Τον κοίταξε η γιαγιά περίεργα και του λέει:

«Τι είπις έχουμι ρα; Για πέτου πάλι;».

«Δημοκρατία και σοσιαλισμό γιαγιά!…».

«Τσουροκρατία έχουμι! Δεν είδις τι σιξουλιάρκα ανάμια φκιαν ου Αντρέας…».

«Είσαι πολύ αχυρόστομη… γιαγιά! Αυτό είναι προσωπικό!».

«Άμα είνι έτσ’, να παρ’ κι ου δέσπουτας μια γκόμινα κι να λέει είνι προυσουπικό!».

«Άντε γεια…».

Ευτυχώς που δεν ήταν Κρητικιά η γιαγιά. Άντε να προσφωνούσαν την Μπουκλού, με πρώτο συνθετικό το άρθρο «τσι…».

Το πουλάκι τσίου!… Το πουλάκι τσίου!… Πλάκα θα είχε…

Υ Γ. Σίγουρα θα πει κάποιος, ό, τι είχε πει κάποτε ο Χαλβατζής και βουλευτής του ΚΚΕ: Πως χέζω την κουβέντα! Από μένα μην περιμένετε μανιχέστα… και χοντρές μπροστούρες… Κουράστηκε ο λαός να ακούει διχαστικές κορώνες. Του φτάνει και του περισσεύει ο κοροναϊός. Με καλύπτει απόλυτα η γιαγιά η Μπουκλού, χωρίς το τσι φυσικά!…