Η ιδεοληπτική ενασχόληση με ανύπαρκτες «απάτες» στο σύστημα κοινωνικής προστασίας έχει φέρει την κυβέρνηση του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα υποβάλει την παραίτησή της σήμερα, πριν από τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που υπέβαλε η αντιπολίτευση την Τρίτη.
Οπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, οι κρατικές υπηρεσίες έχουν σύρει αδίκως στα δικαστήρια περίπου 20.000 οικογένειες από το 2012, υποχρεώνοντάς τις να επιστρέψουν επιδόματα παιδιών, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ. Με την παρότρυνση της Βουλής, που είχε ψηφίσει νόμους για την καταπολέμηση της απάτης στα προνοιακά επιδόματα, οι υπηρεσίες βάφτιζαν «απάτη» την ελλιπή συμπλήρωση ενός εγγράφου ή τις διαφορές στην υπογραφή από ένα έγγραφο σε ένα άλλο. Ο αντίκτυπος ήταν δραματικός για τις εμπλεκόμενες οικογένειες, πολλές εκ των οποίων διαλύθηκαν από την οικονομική και δικαστική πίεση.

Η έκθεση που περιγράφει το σκάνδαλο αναφέρει ότι 11.000 οικογένειες με διπλά διαβατήρια έγιναν στόχος ιδιαίτερων ερευνών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να σύρθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στο άρμα της Ακροδεξιάς.

Χθες παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος ο Λόντεβικ Ασερ, μέλος της συγκυβέρνησης υπό τον Ρούτε και πρώην υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, η έκθεση που περιγράφει το σκάνδαλο καθιστά σαφές ότι οι ευθύνες δεν εστιάζονται σε ένα πρόσωπο. Εξίσου υπεύθυνοι με τον Ασερ θεωρούνται οι υπουργοί Υγείας Ταμάρα φαν Αρκ και Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενόψει των εκλογών του Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιστρέφονται στους δικαιούχους τα επιδόματα που αδίκως τα στερήθηκαν.