Λίγα  μόλις 24ωρα έμειναν για την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ. Την ώρα που περίπου 300 υποθέσεις είναι ανοιχτές για την ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον μοιάζει με απροσπέλαστο φρούριο και το FBI βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό υπό το φόβο νέων επεισοδίων.

Ελάχιστοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορες πολιτείες. Την ίδια στιγμή,  έxoυν στηθεί σημεία ελέγχου σε όλες τις εισόδους της αμερικανικής πρωτεύουσας αλλά και στο κέντρο. Όσοι κινούνται στην περιοχή περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο και κρατείται αρχείο των κινήσεων τους, ενώ παρακολουθούνται αεροδρόμια και σταθμοί τρένων. Το βράδυ της Κυριακής, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συνελήφθη αιρετός από το Νέο Μεξικό ο οποίος είχε διαμηνύσει ότι θα ταξίδευε στην Ουάσινγκτον οπλισμένος για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Την ημέρα της ορκωμοσίας στρατιωτικοί θα βρίσκονται σε κάθε γωνιά των δρόμων, ενώ συρματοπλέγματα και σημαντικά οδοφράγματα έχουν ήδη τοποθετηθεί ενόψει της ορκωμοσίας του Μπάιντεν  την Τετάρτη στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ,

που έγινε αγνώριστη, καθώς  μετατράπηκε σε οχυρωμένο στρατόπεδο μετά την φονική εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σε περίπου 25.000 ανέρχονται τα μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον.

Σε πρόσφατη επιστολή τους στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων σημειώνουν ότι οι ταραχές της 6ης Ιανουαρίου ήταν «ασύμβατες με το κράτος δικαίου» και ζητούν από τους στρατιώτες «να αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ert.gr