Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ήταν καλεσμένη η  περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα.

Με αφορμή το βαθύ κόκκινο που μπήκε το νησί είπε πως “είναι μία δύσκολη μέρα για τη Λευκάδα, όμως είδαμε και το παράδειγμα της Ζακύνθου πόσο γρήγορα έφυγε από το κατακόκκινο, έτσι πιστεύω ότι θα συμβεί σε λίγο και στη Λευκάδα.

Ωστόσο μέσα από αυτή τη διαδικασία παίρνουμε και ένα μάθημα για το πόσο εύκολα μπορεί να γυρίσει η κατάσταση. Πρόσφατα ήμουν στη Λευκάδα και ήταν το COVID-free νησί του Ιονίου και τώρα βρίσκεται στο κατακόκκινο, χρειάζεται προσοχή, εγρήγορση, καλή συνεργασία και αυτό λέω στις υπηρεσίες μας καθώς ενημερώνομαι καθημερινά από τις εξελίξεις στη Λευκάδα.

Χρειάζεται καλή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την επιτήρηση, για το θετικό μήνυμα που πρέπει να στέλνουμε ότι όταν προσέχουμε μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, το βαθύτερο νόημα όμως είναι ότι θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει.

Το νοσοκομείο Λευκάδας είναι σε ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού καθώς και ιατρικού προσωπικού, αισιοδοξία αλλά προσοχή.

Έρχεται καλός καιρός, καλές μέρες όλοι θέλουν να ξεφύγουν, περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα, με εγκλεισμό και απομόνωση και όλα αυτά πρέπει να τα κεφαλαιοποιήσουμε ώστε να κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια.

Θέλω να πω ότι η ιχνηλάτηση γίνεται στη Λευκάδα σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας, υπάρχουν δύο υπάλληλοι που είναι σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, καθώς και με τα κεντρικά της πολιτικής προστασίας και σε αυτή τη φάση η συνλειτουργία μας με την κεντρική λειτουργία της πολιτικής προστασίας είναι πιο στενή, άρα και το κανάλι επικοινωνίας και αποτελεσματικότητας στην ιχνηλάτηση πιο καλό.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να γίνονται άσκοπες μετακινήσεις, αυτά που έχουμε πει πολλές φορές πρέπει να εφαρμόζουμε καθημερινά.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της στη Λευκάδα, είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα έργων στη Λευκάδα, για την οδική ασφάλεια και τα αντιπλημμυρικά έργα, επίσης ανακοινώθηκε και το τουριστικό καταφύγιο στο Νυδρί και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη της ιστορίας που έρχεται από παλιά.

“Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα, την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και για την τουριστική μας εικόνα δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για τους επισκέπτες.

Η Λευκάδα είναι όλο και περισσότερο ελκυστική και αυτό το εισπράττω στα μηνύματα που λαμβάνω, στις επαφές πράκτορες αλλά και σε ιδιώτες που επικοινωνούν μαζί μας στα πλαίσια μιας καμπάνιας υπενθύμισης εν μέσω χειμώνα, ότι τα νησιά μας είναι εκεί, αξιόπιστα, ελκυστικά και γοητευτικά, με την καμπάνια της περιφέρειας μέσω κινητών τηλέφωνο να έχει μεγάλη επιτυχία.

Επίσης πρέπει να σας πω πως η Λευκάδα θα παίξει έναν σημαντικό ρολό, για τις επετειακές εκδηλώσεις του 1821, είναι αλήθεια ότι όλοι χάσαμε την ορμή που είχαμε δημιουργήσει, γιατί δεν ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνουν, όμως προγραμματίζουμε στη Λευκάδα ένα μνημείο που θα θυμίζει τη μεγάλη συνάντηση του Καποδίστρια με τους οπλαρχηγούς.

Επίσης θα οδηγηθούμε σύντομα σε σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, η μονάδα έχει προγραμματιστεί, έχει ήδη τον προσωρινό ανάδοχο, το θέμα είναι να πάρουμε προβλέψεις, ώστε το οικόπεδο να παραχωρηθεί στον ΦΟΣΔΑ Ιονίων Νήσων για τις ανάγκες του εργοστασίου ως κύριος του έργου και ο υπόλοιπος χώρος στο δήμο Λευκάδας για τις δικές του ανάγκες.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ότι η μονάδα πρέπει να αναβαθμιστεί, έχει σχεδιαστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, το βασικό είναι να προγραμματιστούν και να τρέξουν οι διαδικασίες, καθώς άλλες ήταν οι προϋποθέσεις και οι απαιτήσεις όταν σχεδιάστηκε και άλλες είναι οι σημερινές και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε.

Από ότι ενημερώνομαι από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, προχωρούν και οι διαδικασίες για την παραχώρηση του οικοπέδου της περιφέρειας στην πολιτική προστασία για τη δημιουργία του επιχειρησιακού κέντρου πολιτικής προστασίας για την περιφέρεια μας με έδρα τη Λευκάδα και σύντομα θα είμαι στη Λευκάδα μαζί με τον περιφερειακό συντονιστή, το νέο πρόσωπο στην πολιτική προστασία της περιφέρειας, ένας από τους 13 περιφερειακούς συντονιστές που είναι σε επικοινωνία με τον Εθνικό συντονιστή υπό τον κύριο Χαρδαλιά και πάλι η Λευκάδα θα παίξει ένα κομβικό ρόλο.

Απαντώντας στην αναφορά του δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ότι αν δεν χρηματοδοτηθεί μέσα σε 15 μέρες η συμπληρωματική μελέτη από την περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπάρχει ενδεχόμενο να μην ανοίξει ο δρόμος αυτό το καλοκαίρι, απάντησε ότι καταλαβαίνει πως είναι ένα έργο πως έχει ξεκινήσει από τον σεισμό του 2015, δεν ολοκληρώθηκε και θα πρέπει να πληρωθεί.

“Δεν έχω υπόψη μου αυτή τη διαδικασία και το τι σημαίνει περιθώριο 15 ημερών, καθώς ένα επίσημο τεχνικό δελτίο, με την συνήθη διαδικασία, μέσω υπηρεσιών δεν έχει έρθει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Φυσικά ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός με έχει ενημερώσει, το ίδιο και ο βουλευτής Λευκάδας, καθώς κάτοικοι και παράγοντες και καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου.

Δεν έχει έρθει υπηρεσιακά κάποιο τεχνικό δελτίο στην περιφέρεια στην Κέρκυρα και από ότι γνωρίζω δεν έχει υπόψιν του το αίτημα με αυτόν τον υπηρεσιακό τρόπο ο κύριος Κτενάς.

Θα πρέπει να γίνουν αυτές οι διαδικασίες και οπωσδήποτε να ενταχθεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού μας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι στον σχεδιασμό μας η Λαγκαδά, διότι δεν είχαμε το επίσημο αίτημα και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες που άκουσα για πρώτη φορά, πιστεύω ότι ο κύριος δήμαρχος θα συνεννοηθεί με τον κύριο Κτενά για να μπορέσει να πάρει το δρόμο του. Δυστυχώς η γραφειοκρατία έχει τη δική της λογική όσο και να θέλουμε εμείς να είμαστε υπεράνω.

Πάντως να γνωρίζετε ότι η περιφέρεια έχει αποδείξει ανταποκρίνεται στην διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια των περιοχών, όμως πρέπει να γίνει μέσω ενός προγραμματισμού, γιατί δεν έχουμε τα χρήματα στο ταμείο και πιστώνουμε όποτε θέλουμε, οπότε πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων.

Πηγή: lefkadatoday.gr