Κύκλο επαφών με Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Νομού Σερρών ξεκίνησε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου 2021.

Η αρχή έγινε με τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Νέας Ζίχνης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ν. Ζίχνης. Πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας, η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή του συνωστισμού. Στην πρώτη συνάντηση ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Λευτέρης Αβραμάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο ΤΚ Ν. Ζίχνης, Κουρή Αθανάσιο,  τον Πρόεδρο ΤΚ Δήμητρας, Στράγγα Ελευθέριο και τον Πρόεδρο ΤΚ Αγριανής, Μίτκα Γιάννη. Στη δεύτερη με τον Πρόεδρο ΤΚ Μεσορράχης, Καϊτόζη Οδυσσέα, Πρόεδρο ΤΚ Θολού, Φραγγίδη Αλέξανδρο και Προέδρου ΤΚ Γαζώρου Λαζάρου Γεώργιο.

Στο σύνολό τους οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο αφαιρεί ακόμα περισσότερο την αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων, συνδέοντας την εκπροσώπησή τους με τον πλειοψηφικό συνδυασμό των αυτοδιοικητικών εκλογών και αφαιρώντας την δυνατότητα των τοπικών κοινοτήτων να εκλέγουν τοπικά συμβούλια ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή.  Σήμερα, οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων και οι Πρόεδροι αυτών, αποτελούν τον ουσιαστικό σύνδεσμο μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των αυτοδιοικητικών αρχών πρώτου βαθμού. Παρά το ότι στερούνται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων η παρουσία τους και η πίεση που ασκούν στις δημοτικές αρχές έχει φέρει συχνά θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, ο τρόπος λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων, επιτρέπει τις περισσότερες φορές την διατύπωση προτάσεων και την ανάδειξη προβλημάτων πέρα και έξω από τα στεγανά των δημοτικών παρατάξεων κα ενδεχόμενους πολιτικούς συμβιβασμούς. Χαρακτηριστικό επίσης των Τοπικών Συμβουλίων σήμερα είναι η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των τοπικών κοινοτήτων, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αντί να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Τοπικών Συμβουλίων, επιχειρείται η περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωσή τους.   Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή.

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την προσπάθεια «αντι»μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλοντας να την μετατρέψει σε «ενός ανδρός αρχή». Η περαιτέρω συγκέντρωση των εξουσιών στην εκάστοτε πλειοψηφία, η προσπάθεια απόδοσης απόλυτης κυριαρχίας ακόμα και σε οριακές πλειοψηφίες, στρέφεται ευθέως ενάντια στα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και ιδίως των πολυάριθμων τοπικών κοινοτήτων του κάθε Δήμου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, δεν πρέπει να περιοριστεί και πάλι στα στενά καλούπια πολιτικών και συχνά κομματικών αντιπαραθέσεων. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνθέτουν, να βρίσκουν τις κοινές συνισταμένες και να εργάζονται από κοινού για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, η διατυπωμένη πλέον πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλλει όχι απλώς την απόλυτη κυριαρχία της εκάστοτε έστω και οριακής πλειοψηφίας, αλλά να αφαιρέσει ακόμα και τη δυνατότητα των τοπικών κοινοτήτων να εκπροσωπούνται ανεξάρτητα από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Οι διακρίσεις επίσης που επιχειρούνται στον τρόπο εκπροσώπησης των τοπικών κοινοτήτων, δυστυχώς θα καταδικάσει αρχικά τις μικρότερες κοινότητες στο περιθώριο των ενδιαφερόντων της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ταυτόχρονα, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκλογή τοπικών συμβούλων που δεν θα χαίρουν νομιμοποίησης στις τοπικές κοινότητες  και την περαιτέρω απομάκρυνση των πολιτών από τα τεκτενόμενα τόσο στους Δήμους όσο και στις τοπικές κοινότητες. Πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση την οποία καταδικάζουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τα Τοπικά Συμβούλια ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση και τις κομματικές τους επιλογές».