Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας εξαιτίας της ευρείας διασποράς του κορωνοϊού που οι επιστήμονες αποδίδουν κατά κύριο λόγο στη βρετανική μετάλλαξη. Νέες προβλέψεις σε ισχύ από το πρωί για το Σαββατοκύριακο.

Στην Αττική, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή με κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες στις ΜΕΘ. Ενδεικτικά, περιστατικά non – covid ασθενών μεταφέρονται στο ΝΙΜΙΤΣ και το Ερρίκος Ντυνάν,

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 330 εισαγωγές σε όλη τη χώρα ενώ νοσηλεύονται συνολικά περίπου 3.200 άτομα. Και παρότι αυξάνονται καθημερινά  οι κλίνες ΜΕΘ – COVID, το ποσοστό κάλυψης στην Αττική είναι στο 87%. Η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και για ένα μήνα, εκτιμούν μέλη της Επιτροπής των Ειδικών ενώ σε εξέλιξη είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ώστε να ανοίγουν καθημερινά νέες κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid. Στον Ευαγγελισμό από χθες λειτουργούν 12 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας.

Μόλις οι ασθενείς με Covid σταθεροποιηθούν, μεταφέρονται σε μικρότερα υποστηρικτικά νοσοκομεία, ώστε να υποδεχθούμε άλλους, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ευαγγελισμού.

Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2215 κρούσματα, 451 διασωληνωμένους και 32 θανάτους.

«Σαρώνουν» οι μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις του ιού φαίνεται να κυριαρχούν σε όλη τη χώρα, και ιδίως το βρετανικό στέλεχος που σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται κατά τυουλάχιστον 50% πιο μεταδοτικό από το προηγούμενο στέλεχος.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκη μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ προειδοποίησε για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά», ανέφερε.

Νέα μέτρα το σαββατοκύριακο

Μία ώρα αργότερα ξεκινά το σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ετσι αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 ενώ τα καταστήματα τροφίμων θα κλείνουν πλέον στις 18.30. Στόχος των νέων μέτρων είναι να μην υπάρξει κατάχρηση του κωδικού 6 για άθληση και βόλτα με κατοικίδιο και να μην δημιουργηθεί συνωστισμός σε παραλίες, πάρκα και άλση. Εντατικοί θα είναι επίσης οι έλεγχοι της αστυνομίας προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.

Οι αλλαγές στο SMS

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι αναπροσαρμογές έχουν προκύψει στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6. Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.

Τέλος, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Σε βαθύ κόκκινο Φωκίδα και Ανώγεια

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί η περιφερειακή ενότητα Φωκίδας καθώς και ο δήμος Ανωγείων. Παράλληλα στο επίπεδο αυτό παραμένουν η Περιφέρεια Αττικής καθώς και οι εξής περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου δηλαδή στο «κόκκινο».

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Πηγή: kathimerini.gr