Η δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ νομού Γρεβενών μίλησε στον Γιώργο Διαμάντη εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

-Ποιο το νόημα της σημερινής μέρας για τη γυναίκα στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και ποιο το όραμά σας για τα δικαιώματα των γυναικών στον 21ο αιώνα; Στη σύγχρονη εποχή με τις ραγδαίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και κυρίως της τεχνολογίας, σε μια κοινωνία που τείνει να γίνει οικουμενική-με τα όποια συνακόλουθα-η ισότητα στα δύο φύλα συνεχίζει να αποτελεί ένα καίριο θέμα. Η 8η Μαρτίου συνιστά φόρο τιμής στους πολύχρονους και συχνά αιματηρούς αγώνες του γυναικείου φύλου και γιορτάζεται σε ανάμνηση της διαμαρτυρίας των εργατριών σε βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857. Οι εργάτριες, που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών, στην ουσία αγωνίστηκαν για την άρση των προκαταλήψεων μέσα στο ανδροκρατούμενο εργασιακό περιβάλλον. Η εξέγερση των γυναικών αυτών σήμανε την απαρχή των αγώνων για την εξίσωση όχι μόνο των δύο φύλων, αλλά για την ισότητα όλων των ανθρώπων. Η 8η Μάρτη είναι μια επέτειος για να μας θυμίζει ότι η γυναίκα έχει κατακτήσει με αγώνες αυτό που θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, την κοινωνική ισότητα. Είναι όμως τουλάχιστον τραγικό στον 21ο αιώνα να συζητάμε ακόμα για διακρίσεις είτε αυτές λέγονται φυλετικές κοινωνικές κ.λ.π. Αναλογιζόμενοι ότι ο σεβασμός, η προστασία και η προαγωγή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν τη βασική διακήρυξη του ΟΗΕ, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης δραστηριοποίησης της παγκόσμιας κοινωνίας, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται και να είναι κύριες του εαυτού τους ανεξαρτήτως κοινωνικών, φυλετικών , θρησκευτικών , πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι λυπηρό στον 21ο αιώνα να υπάρχουν ακόμα ψήγματα αναχρονιστικών απόψεων που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και στον εξανθρωπισμό της ανθρώπινης ζωής.

-Ως δικηγόρος, ποια η γνώμη σας για την κακοποίηση των γυναικών, την άρση των ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο και την ισότητα των φύλων;

Δυστυχώς, μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδείχτηκε ότι η κακοποίηση είναι μια έννοια που Υφίσταται όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά σε αυτούς που θεωρούνται αδύναμοι. Η επίδειξη ισχύος μέσα από την κακοποίηση, είτε αυτή είναι λεκτική είτε είναι σωματική καταδεικνύει άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση που προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους μέσω της υποτίμησης άλλων. Η κακοποίηση των γυναικών δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα , ακόμα και στον «πολιτισμένο» κόσμο. Και δυστυχώς οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης καταλήγουν να μην είναι ποινικά κολάσιμες, αλλά το θύμα να καθίσταται «θύτης». Περαιτέρω αυτή η υποτίμηση των γυναικών οδηγεί και στις ανισότητες στον εργασιακό χώρο; Γνωρίζετε ότι το εργατικό δυναμικό της Google, η οποία θεωρείται από τις εταιρείες κολοσσούς αποτελείται κατά ποσοστό 70% από άνδρες; Σε επίπεδο ανώτερων στελεχών από τα 36 άτομα τα 3 μόνο είναι γυναίκες. Δυστυχώς έχουμε να διανύσουμε ακόμα πολύ δρόμο για να αποδείξουμε ότι οι γυναίκες είναι εξίσου αξιόλογοι και ικανοί επαγγελματίες .

Ως πολιτευτής της ΝΔ, ποια η άποψή σας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι;

Ζούμε σε μία εποχή με συνεχώς εναλλασσόμενα και ποικίλα πρότυπα. Η ανάγκη ύπαρξης χαρισματικών, δυναμικών και παράλληλα προσγειωμένων προσωπικοτήτων καθίσταται αναγκαία. Με το πέρασμα των χρόνων οι γυναίκες έχουν αποκτήσει ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Βλέπουμε γυναίκες στο Ελληνικό κοινοβούλιο, στην τοπική αυτοδιοίκηση ακόμα και στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της Ελλάδος στην Προεδρία της Δημοκρατίας για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα. Αποδεικνύεται ότι η αξιοσύνη και οι ικανότητες των γυναικών δεν υπολείπονται αυτών των ανδρών πολιτικών , απεναντίας οι γυναίκες είναι ικανές να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν θέσεις που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο από πόστα ευθύνης. Η παρουσία των γυναικών σε αξιώματα που στηρίζουν τη δυναμική τους κι ενισχύουν τη θέση τους, καθώς και η αύξηση της συμμετοχικότητας των γυναικών σε δράσεις και ενέργειες επαναφέρει το ζήτημα του δημοκρατικού ερείσματος στη λήψη αποφάσεων, και βοηθά στην κατάρριψη στερεοτύπων. Μια γυναίκα συγκεντρώνει στο πρόσωπό της πολλές ιδιότητες. Είναι μητέρα, σύζυγος, επαγγελματίας, Διαφορετικοί μεταξύ τους ρόλοι, που μπορούν να εναρμονίζονται με επιτυχία, να διαμορφώνουν μια προσωπικότητα , η οποία εξελίσσεται διαρκώς και διαμορφώνει μια νέα εποχή προτύπων.

-Στο παρελθόν διατελέσατε πρόεδρος του ΕΜΟΔ. Ποιες οι δράσεις του συλλόγου για τις γυναίκες;

Ο ΕΜΟΔ είναι ένας σύλλογος με ιστορία 70 ετών στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα της Δεσκάτης. Για μένα ήταν και είναι τιμή και ευθύνη η ενασχόλησή μου με το σύλλογο αυτό. Πρόκειται για ένα σύλλογο που σκοπό έχει να προάγει τον πολιτισμό, να αναβιώσει ήθη και έθιμα του τόπου μας , να φέρει τον κόσμο σε επαφή με την παράδοση. Οι δράσεις μας όλα τα χρόνια απευθύνονται σε όλους ανεξαιρέτως, σε γυναίκες, άνδρες, νέους , μεσήλικες, ηλικιωμένους. Τολμώ όμως να πω ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που περισσότερο στήριξαν το σύλλογο, είτε αυτό αφορά τις αναβιώσεις εθίμων, είτε τη συμμετοχή στα χορευτικά τμήματα ή στα τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού. Παρόλο που τα χορευτικά τμήματα και τα τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού του ΕΜΟΔ είναι ανοικτά για όλους, οι γυναίκες είναι αυτές που τα κρατούν ζωντανά. Τα μαθήματα που γίνονταν κάθε Κυριακή (πριν σταματήσουν λόγω της πανδημίας) ήταν για πολλές γυναίκες ευκαιρία να φύγουν από το σπίτι , να βρεθούν με άλλες γυναίκες, να χορέψουν, να τραγουδήσουν να χαλαρώσουν. Βλέπετε, για πολλές γυναίκες δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εξόδου ή αναψυχής σε ένα μικρό μέρος , όπως η Δεσκάτη, οπότε θεωρώ ότι η ενασχόληση με αυτές τις δράσεις του ΕΜΟΔ, ήταν για πολλές γυναίκες δημιουργική. Το συμβούλιο , στο οποίο έχω την χαρά και την τιμή να είμαι μέλος αποτελείται από άτομα ικανά, με όρεξη για δουλειά, με όραμα και προπαντώς με έντονη εθελοντική διάθεση. Όσο υπάρχει λοιπόν κόσμος που αναγνωρίζει την δράση του ΕΜΟΔ και μας επιβραβεύει για την προσπάθειά μας , εμείς θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας , όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά για όλο τον κόσμο.

-Σας ευχαριστώ για τις τεκμηριωμένες απαντήσεις σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.