«Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να θρηνεί άλλες ανθρώπινες απώλειες. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει άλλα λουκέτα, ενώ οι εργαζόμενοι «λαβωμένοι» από περικοπές και μισθολογικές απώλειες δεν σηκώνουν το βάρος της ανεργίας. Άμεση και γενναία στήριξη εδώ και τώρα, παρότι υπήρξαν μεγάλες και τραγικές καθυστερήσεις»

 Η συνταγή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως έγραψε πολλές φορές η στήλη, δεν απέδωσε και οδήγησε τη χώρα σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική περιπέτεια. Απρίλης του 2021, βιώνουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας με γεμάτες ΜΕΘ, καθημερινά δραματικά ρεκόρ σε θανάτους, σε διασωληνωμένους και σε κρούσματα που ξεπέρασαν και τις 4.000, ενώ οι θάνατοι φτάνουν τις 8.300!

To «ελληνικό σχέδιο», αν και ξεκίνησε καλά μετά έσβησε στις ανεμελιές και παραδόθηκε στην επέλαση της πανδημίας. Έναν ολόκληρο χρόνο, το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε, δεν θωρακίστηκε όπως θα’ πρεπε, ούτε τα μέτρα απέδωσαν, ενώ οι υποσχέσεις για τον εμβολιασμό είχαν την ίδια τύχη, μια αργόσυρτη διαδικασία που προβλημάτισε ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Η κυβέρνηση, όμως που βλέπει πως και τα χρήματα θα τελειώσουν και οι ενισχύσεις θα περιοριστούν και θα κοπούν, παίζει τα ρέστα της. Χθες ανακοίνωσε τα μέτρα, ύψους 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση, ενώ προχθές αποκάλυπτε πως θα δοθούν στη χώρα μας τα 32 δισ.  ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

Με την προοπτική σταδιακά να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα σχολεία και η εστίαση, όταν έχουμε περισσότερα από 3.500 κρούσματα καθημερινά και κατά μέσο όρο σβήνουν κάθε μέρα στις ΜΕΘ 70 συνάνθρωποί μας, τα μέτρα που ελήφθησαν με 700 κρούσματα πάνε περίπατο με μια ομολογία αποτυχίας.

Κι όλη αυτή την περίοδο, παρά τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στα χαρτιά, η ανεργία καλπάζει με περισσότερους από 1 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων οι 82.000 στη Θεσσαλία και οι 28.790 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (ρεπορτάζ σελ. 8-9).

Οι τελευταίες ενέσεις ρευστότητας με τα 26 δισ. του ΕΣΠΑ και τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης έπρεπε να δοθούν με έναν σχεδιασμό που θα άμβλυνε και την ανεργία και θα έδινε ενισχύσεις στην πραγματική ενίσχυση της εργασίας. Όλοι γνωρίζουν ότι οι δείκτες της ανεργίας είναι ακόμη συγκρατημένοι λόγω των δεσμεύσεων για τις ενισχύσεις και το επόμενο διάστημα θα’ ναι ακόμη πιο δύσκολο, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για χιλιάδες λουκέτα των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπλεκομένων με την εστίαση.

Πολλές ελληνικές οικογένειες ετούτη την περίοδο ζουν με την αγωνία να βγουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από τις ΜΕΘ, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις τους και να αποφύγουν τα λουκέτα, αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μετά από μια τόσο δύσκολη περίοδο, που έρχεται ως συνέχεια της μνημονιακής δεκαετίας. Ας στηρίξουν γενναία οι κυβερνώντες το ΕΣΥ, τις επιχειρήσεις και την εργασία. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να θρηνεί άλλες ανθρώπινες απώλειες. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει άλλα λουκέτα, ενώ οι εργαζόμενοι «λαβωμένοι» από περικοπές και μισθολογικές απώλειες δεν σηκώνουν το βάρος της ανεργίας. Άμεση και γενναία στήριξη εδώ και τώρα, παρότι υπήρξαν μεγάλες και τραγικές καθυστερήσεις.

Πηγή: larissanet.gr